"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Dietetik B, 30 hp

Engelskt namn: Dietetics B

Denna kursplan gäller: 2017-01-02 till 2018-12-30 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN026

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-01-19

Reviderad av: Prefekten, 2016-12-12

Innehåll

Kursen behandlar kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna och barn. Detta innefattar förekomst, riskfaktorer för insjuknande och andra problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell. Under kursen utvecklar studenten även sin förmåga att genomföra professionella samtal.
 
Kursen består av följande moment:

  1. Samtalet som redskap (How to communicate with clients), 1,5hp
  2. Dietetik med sjukdomslära III (Nutritional care in disease III), 10 hp
  3. Kommunikation i kliniskt arbete (Communication in clinical work), 9 hp
  4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV (Nutritional care in pediatrics IV), 9,5 hp 

Moment 1. Samtalet som redskap, 1,5hp
Under momentet övar studenten sin förmåga att kommunicera och genomföra ett kostsamtal.
 
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd: mag- och tarmsjukdomar (såsom celiaki, inflammatorisk tarmsjukdom, IBS, ventrikelsjukdomar), lever- och pankreassjukdomar samt alkoholmissbrukssjukdomar. Födoämnesöverkänslighet hos vuxna behandlas också. För vissa sjukdomar/tillstånd ligger fokus på de nutritionsproblem och/eller nutritionsåtgärder som kan bli aktuella till följd av kirurgisk behandling. Etiska frågeställningar som kan förekomma inom arbetet som dietist samt informationssökning och publicering behandlas också.
 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
Teoretisk och praktisk genomgång av hur man kan genomföra olika former av professionella samtal med människor, både enskilt och i grupp.
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
I momentet behandlas kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd samt tillväxt och utveckling hos barn och ungdomar. I momentet behandlas följandetillstånd/ kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar, nutrition för spädbarn och situationen för små och för tidigt födda barn, medfödda ämnesomsättningssjukdomar, medfödda hjärtsjukdomar, diabetes typ 1, celiaki, cancersjukdomar, cystisk fibros, funktionshinder, inflammatoriska tarmsjukdomar reaktioner mot livsmedel, malabsorption, ätstörningar, övervikt och fetma. Ätutveckling, ätproblematik, parenteral nutrition samt tillfälliga tillstånd som kräkningar, diarré och förstoppning behandlas även i momentet.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Samtalet som redskap
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Självständigt planera, genomföra och utvärdera kostsamtal med klienter utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring och beakta olika aspekter när det gäller kommunikation och samtal med människor. 

Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och dess inverkan på nutritionsstatus.

Färdighet och förmåga

  • Utföra kost- eller nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- eller nutritionsbehandling.
  • Utföra och presentera en vetenskaplig fördjupning och analys inom ett nutritionsrelaterat område.
  • Tillämpa och hantera kost som kan bli aktuell för patienter med problem relaterade till sjukdomar eller kirurgi i mag-tarmkanalen.
  • Tillämpa glutenfri bakning och reflektera över den glutenfria kosten för vuxna.
  • Diskutera principerna för NCP & NCPT i relation till momentets innehåll
  • Utarbeta och resonera kring nutritionsåtgärder vid multisjukdom och samtidigt beakta etiska, kulturella och ekonomiska aspekter.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera och argumentera kring etiska aspekter inom kommande yrkesverksamhet. 

Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beakta och beskriva rollen som vårdare och patient ur olika perspektiv inom området kommunikation.
  • Identifiera och förklara olika delar och begrepp som ingår i det professionella samtalet.
  • Förstå olika aspekter av ett samtal ur ett yrkesmässigt perspektiv.
  • Identifiera forskning om mellanmänsklig kommunikation inom hälso- och sjukvård.

Färdighet och förmåga

  • Genomföra inspelning av ett eget samtal och genom analys identifiera centrala delar inom samtalsmetodik.
  • Stödja medstudenters utveckling i samtalsprocessen genom att ge återkoppling på videoinspelade samtal.
  • Visa förmåga att leda en grupp
  • Diskutera principerna för NCP & NCPT i relation till momentets innehåll.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Identifiera och urskilja ett professionellt förhållningssätt när det gäller mötet mellan vårdare och patient.
  • Relatera till andra människors utsatthet och upptäcka hur bemötandet kan påverka dennes upplevelse av situationen.
  • Identifiera situationer som kräver särskild omsorg i kontakten mellan vårdpersonal, patienter och anhöriga.
  • Reflektera över sin egen förmåga att föra samtal och identifiera personliga utvecklingsområden.
  • Reflektera över sin egen inställning till utsatta personer och identifiera personliga utvecklingsområden.. 

 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos barn och ungdomar.

Färdighet och förmåga

  • Utföra kemiska beräkningar inom området nutrition för barn
  • Utföra kost- och nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling för barn och ungdomar.
  • Diskutera principerna för NCP & NCPT i relation till momentets innehåll.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera hur olika faktorer påverkar barns tillväxt under olika åldrar.
  • Identifiera och värdera nutritionsstatus hos barn och ungdomar.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A, Kostvetenskap B och Kost och hälsokommunikation, C samt genomgången Fysiologi för dietetik och Dietetik A, eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Inbördes ordning av momenten kan ändras samt att vissa moment kan integreras i varandra.
 
Moment 1. Samtalet som redskap
Lärande sker genom att studenten planerar och genomför kostsamtal med klienter. Grupphandledning sker regelbundet. Momentet inleds samt avslutas med ett obligatoriskt seminarium.
 
Moment 2. Dietetik  med sjukdomslära III
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Obligatoriska moment är seminarier, laborationer och fördjupningsuppgifter samt ev. studiebesök och vissa lektioner.
 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Undervisningen består av föreläsningar, övningar, seminarier, gruppövningar och samtalsinspelningar. Obligatoriska moment är seminarier, självvärderingar gruppövningar och samtalsinspelningar.
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Obligatoriska moment är laborationer, seminarier och fördjupningsuppgifter. Föreläsningar av inbjudna produktspecialister samt studiebesök på barn- och ungdomsklinik kan förekomma under momentets gång.

 

Examination

Moment 1. Samtalet som redskap
Studenten bedöms utifrån genomförande av kostsamtal med klient samt aktivt deltagande vid handledningsträffar och seminarier. Även individuell skriftlig uppgift ligger till grund för det slutgiltiga betyget på momentet. På momentet sätts betyget U eller G.
 
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III
Examination sker genom skriftlig salstentamen där betyget U, G eller VG sätts. Examination sker även genom muntliga redovisningar och skriftliga uppgifter av laborations- och seminariemoment, på dessa sätts betyget U eller G.
 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Examination sker genom skriftlig salstentamen där betyget U, G eller VG sätts. Examination sker även genom muntliga redovisningar, inspelningsövningar och skriftliga uppgifter där betyget U eller G sätts.
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Examination sker genom skriftlig salstentamen där betyget U, G eller VG sätts. Examination sker även genom muntliga redovisningar och skriftliga uppgifter av laborations- och seminariemoment, på dessa sätts betyget U eller G.
 
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För betyget VG på hela kursen krävs VG på två moment.
 
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 
 
 
 

Litteratur

  • Giltig från: 2018 vecka 3

    SAMTALET SOM REDSKAP 1,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Reflektionshandboken
    Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
    1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
    ISBN: 978-91-40-66635-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
    Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
    Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
    ISBN: 91-44-37241-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: ISBN:9789144372419

    DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA III, 10 HP

    Obligatorisk litteratur

    Internmedicin, bok med eLabb
    Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke (red.) Leif
    5. uppl. : Liber : 2011 :
    ISBN: 978-91-47-90863-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://libris.kb.se/bib/12316256

    Nutritionsbehandling av mag- och tarmsjukdomar
    DRF:s referensgrupp i Gastroenterologi :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: http://www.drf.nu/litteratur/#gastro

    Krause's food & the nutrition care process
    Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
    Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
    ISBN: 9780323340755
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
    Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
    Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
    ISBN: 978-91-86885-39-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allergiinformation
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk
    Läsanvisning: URL: http://slv.butik.strd.se/

    Apoteket AB
    Läkemedelsboken
    Senaste upplaga : Apoteket AB :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: URL: http://www.lakemedelsboken.se (ca 80 sid)

    Referenslitteratur

    Medicinska mag- och tarmsjukdomar
    Ahlman Bo, Nyhlin Henry
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 458 s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 978-91-44-01711-2 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer (ca 40 sid)

    KOMMUNIKATION I KLINISKT ARBETE 9 HP

    Obligatorisk litteratur

    Klang Söderkvist Birgitta
    Patientundervisning
    3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 276 s. :
    ISBN: 9789144082561
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Holm Ivarsson Barbro
    MI - motiverande samtal : praktisk handbok för hälso-och sjukvården : [tobak, matvanor, fysisk aktivitet, alkohol, samtal med personer med kognitiva svårigheter, samtal i psykiatrin]
    3. [omarb. och utök.] uppl. : Stockholm : Gothia fortbildning : 2016 : 112 s. :
    ISBN: 9789188099600
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Holm Ulla
    Det räcker inte att vara snäll : om empati och professionellt bemötande inom människovårdande yrken
    2., omarb. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-27-11770-9 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Carlander Jakob
    Trygga och otrygga möten : vardagsetik och bemötande i arbete med människor
    Stockholm : Gothia : 2001 : 158 s. :
    ISBN: 91-7205-304-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Ta kontakt med institutionen för kostvetenskap

    Krause's food & the nutrition care process
    Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
    Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
    ISBN: 9780323340755
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer

    Referenslitteratur

    Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig : handbok för vårdgivare, chefer och personal : aktuell från 1 januari 2015
    4. uppl. : Stockholm : Socialstyrelsen : 2015 : 104 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789175553078
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19801/2015-4-10.pdf

    Asp Cecilia
    Med mitt liv i mina händer : att leva med bipolär sjukdom
    Hägersten : Papertalk : 2012 : 246 s. :
    ISBN: 978-91-7533-003-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindquist Ulla-Carin
    Ro utan åror : en bok om livet och döden
    Stockholm : Norstedt : 2004 : 232, [1] s. :
    ISBN: 91-1-301332-7 (inb.) :
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Alling Morgan
    Kriget är slut
    [Ny utg.] : Stockholm : Forum : 2011 : 329 s. :
    ISBN: 9789137137162 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Alsterlund Edna
    Den längsta ronden : [om kärlek, demenssjukdom och anhörigvård]
    Stockholm : Forum : 2010 : 346 s. :
    ISBN: 978-91-37-13619-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Motiverande samtal - MI : att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor
    Barth Tom, Näsholm Christina
    Lund : Studentlitteratur : 2006 : 180 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31403-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 91-44-03030-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gidlund Kristian
    I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början
    [Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2013 : 329 s. :
    ISBN: 9789175032450
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer.

    DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA INOM PEDIATRIK IV 9,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Barnmedicin
    Hanséus Katarina, Lagercrantz Hugo, Lindberg Tor
    4., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 674 s. :
    ISBN: 9789144076096 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Krause's food & the nutrition care process
    Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
    Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
    ISBN: 9780323340755
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Shaw .
    Clinical Paediatric Dietetics 4e
    John Wiley & Sons : 2014 : 704 s. :
    ISBN: 9780470659984
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Pdf-fil för nedladdning via Nordiska ministerrådet

    Bra livsmedelsval för barn 2-17 år – baserat på nordiska näringsrekommendationer 2012. Rapport 11
    Eneroth H, Björck L
    Livsmedelsverket : 2015 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan

    Bra mat för spädbarn under 1 år
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan

    Bra mat för barn 1-2 år
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan

    Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    American Dietetic Association
    Internationell Dietetik & Nutritionsterminologi
    Dietisternas Riksförbund : 2012 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ISBN10: 9163718219 ISBN13: 9789163718212

    Referenslitteratur

    Koletzko Berthold
    Pediatric nutrition in practice (World review of nutrition and dietetics). 2nd revised ed
    S Karger AG: Switzerland : 2015 :
    Läsanvisning: ISBN-13: 978-3318026900 ISBN-10: 3318026905

    Allergiinformation
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil för nedladdning
    Läsanvisning: Senaste upplagan

    Hanås Ragnar
    Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes
    6., rev. uppl. : Uddevalla : BetaMed : 2014 : 416 s. :
    ISBN: 9789197512077
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kokboken : mycket gott med lite protein : en kokbok för alla med PKU eller andra medfödda ämnesomsättningssjukdomar som behandlas med en proteinreducerad kost
    Sjöqvist Elisabeth, Heidenborg Carina
    [Ny, bearb. uppl.] : [Lund] : Elisabeth Sjöqvist : 2013 : 227 s. :

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

  • Giltig från: 2017 vecka 52

    SAMTALET SOM REDSKAP 1,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Reflektionshandboken
    Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
    1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
    ISBN: 978-91-40-66635-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
    Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
    Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
    ISBN: 91-44-37241-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: ISBN:9789144372419

    DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA III, 10 HP

    Obligatorisk litteratur

    Internmedicin, bok med eLabb
    Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke (red.) Leif
    5. uppl. : Liber : 2011 :
    ISBN: 978-91-47-90863-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://libris.kb.se/bib/12316256

    DRF:s referensgrupp i Gastroenterologi: Nutritionsbehandling av mag- och tarmsjukdomar 2002

    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Krause's food & the nutrition care process
    Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
    Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
    ISBN: 9780323340755
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
    Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
    Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
    ISBN: 978-91-86885-39-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ryltenius Jenny
    Celiaki - att inte tåla gluten
    Tredje upplagan, första tryckningen : [Stockholm] : Gothia Fortbildning : [2016] : 32 sidor :
    ISBN: 9789188099167
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allergiinformation
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan

    Apoteket AB
    Läkemedelsboken
    Senaste upplaga : Apoteket AB :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: htttp://www.lakemedelsboken.se (ca 80 sid)

    Referenslitteratur

    Collste Göran
    Inledning till etiken
    3., [utök. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 151 s. :
    ISBN: 978-91-44-05670-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Medicinsk miniordbok
    Lindskog Bengt I., Lindskog Stefan, Nilsson-Ehle Peter, Wahlberg Peter
    8. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 508 s. :
    ISBN: 9789144102306
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Medicinska mag- och tarmsjukdomar
    Ahlman Bo, Nyhlin Henry
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 458 s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 978-91-44-01711-2 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer (ca 40 sid)

    KOMMUNIKATION I KLINISKT ARBETE 9 HP

    Obligatorisk litteratur

    Klang Söderkvist Birgitta
    Patientundervisning
    3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 276 s. :
    ISBN: 9789144082561
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Holm Ivarsson Barbro
    MI - motiverande samtal : praktisk handbok för hälso-och sjukvården : [tobak, matvanor, fysisk aktivitet, alkohol, samtal med personer med kognitiva svårigheter, samtal i psykiatrin]
    3. [omarb. och utök.] uppl. : Stockholm : Gothia fortbildning : 2016 : 112 s. :
    ISBN: 9789188099600
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Holm Ulla
    Det räcker inte att vara snäll : om empati och professionellt bemötande inom människovårdande yrken
    2., omarb. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-27-11770-9 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Carlander Jakob
    Trygga och otrygga möten : vardagsetik och bemötande i arbete med människor
    Stockholm : Gothia : 2001 : 158 s. :
    ISBN: 91-7205-304-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Ta kontakt med institutionen för kostvetenskap

    Krause's food & the nutrition care process
    Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
    Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
    ISBN: 9780323340755
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vetenskapliga artiklar tillkommer

    Referenslitteratur

    Asp Cecilia
    Med mitt liv i mina händer : att leva med bipolär sjukdom
    Hägersten : Papertalk : 2012 : 246 s. :
    ISBN: 978-91-7533-003-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindquist Ulla-Carin
    Ro utan åror : en bok om livet och döden
    Stockholm : Norstedt : 2004 : 232, [1] s. :
    ISBN: 91-1-301332-7 (inb.) :
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Alling Morgan
    Kriget är slut
    [Ny utg.] : Stockholm : Forum : 2011 : 329 s. :
    ISBN: 9789137137162 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Alsterlund Edna
    Den längsta ronden : [om kärlek, demenssjukdom och anhörigvård]
    Stockholm : Forum : 2010 : 346 s. :
    ISBN: 978-91-37-13619-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Motiverande samtal - MI : att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor
    Barth Tom, Näsholm Christina
    Lund : Studentlitteratur : 2006 : 180 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31403-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 91-44-03030-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gidlund Kristian
    I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början
    [Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2013 : 329 s. :
    ISBN: 9789175032450
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer.

    DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA INOM PEDIATRIK IV 9,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Barnmedicin
    Hanséus Katarina, Lagercrantz Hugo, Lindberg Tor
    4., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 674 s. :
    ISBN: 9789144076096 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Krause's food & the nutrition care process
    Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
    Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
    ISBN: 9780323340755
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Shaw .
    Clinical Paediatric Dietetics 4e
    John Wiley & Sons : 2014 : 704 s. :
    ISBN: 9780470659984
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Pdf-fil för nedladdning via Nordiska ministerrådet

    Bra livsmedelsval för barn 2-17 år – baserat på nordiska näringsrekommendationer 2012. Rapport 11
    Eneroth H, Björck L
    Livsmedelsverket : 2015 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan

    Bra mat för spädbarn under 1 år
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan

    Bra mat för barn 1-2 år
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan

    Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    American Dietetic Association
    Internationell Dietetik & Nutritionsterminologi
    Dietisternas Riksförbund : 2012 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ISBN10: 9163718219 ISBN13: 9789163718212

    Referenslitteratur

    Koletzko Berthold
    Pediatric nutrition in practice (World review of nutrition and dietetics). 2nd revised ed
    S Karger AG: Switzerland : 2015 :
    Läsanvisning: ISBN-13: 978-3318026900 ISBN-10: 3318026905

    Allergiinformation
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil för nedladdning
    Läsanvisning: Senaste upplagan

    Hanås Ragnar
    Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes
    6., rev. uppl. : Uddevalla : BetaMed : 2014 : 416 s. :
    ISBN: 9789197512077
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kokboken : mycket gott med lite protein : en kokbok för alla med PKU eller andra medfödda ämnesomsättningssjukdomar som behandlas med en proteinreducerad kost
    Sjöqvist Elisabeth, Heidenborg Carina
    [Ny, bearb. uppl.] : [Lund] : Elisabeth Sjöqvist : 2013 : 227 s. :

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma