Engelskt namn: Food and the Media
Denna kursplan gäller: 2013-12-30 till 2017-01-01 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2018-12-31
Kursplan för kurser med start mellan 2018-01-01 och 2018-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2017-01-02 och 2017-12-31
Kursplan för kurser med start mellan 2013-12-30 och 2017-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2012-01-02 och 2013-12-29
Kurskod: 2KN041
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-12-03
Reviderad av: Prefekten, 2013-12-16
Kursen handlar om metoder för att bevaka, kritiskt granska och samverka med medierna inom det kostvetenskapliga ämnesområdet. Dagsaktuella, kontroversiella eller på annat sätt relevanta frågeställningar inom det kostvetenskapliga området utgör underlag för uppgifter.
Kursen består av följande moment:
Efter slutförd kurs ska den studerande kunna:
Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt godkänt uppsatsarbete på grundnivå (minst 15 hp) eller motsvarande.
Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Kursen är upplagd med fördröjd studietakt i distansform. IT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Föreläsningar såväl som inlämnande av arbetsuppgifter, diskussioner och kommentarer sker via en webbplattform. Inlämnade av arbetsuppgifter och deltagande i diskussioner på webbplattformen är obligatoriskt.
Moment 1. Introduktion
Examination sker genom inlämningsuppgift. Endast betyget U eller G.
Moment 2. Hälsokommunikation och massmedia
Examinationen sker genom kortare inlämningsuppgifter, aktivt deltagande med inlägg i för momentet särskilda diskussionsforum samt rapporter av analyserande art. Båda momenten avslutas med analyserande rapporter som kan ges betygen U, G eller VG.. På kortare inlämningsuppgifter och inlägg i diskussionsforum sätts endast betygen U eller G.
Moment 3. Vetenskap och tro
Examinationen sker genom kortare inlämningsuppgifter, aktivt deltagande med inlägg i för momentet särskilda diskussionsforum samt rapporter av analyserande art. Båda momenten avslutas med analyserande rapporter som kan ges betygen U, G eller VG.. På kortare inlämningsuppgifter och inlägg i diskussionsforum sätts endast betygen U eller G.
Moment 4. Samverka med massmedia
Examinationen sker genom en skriven text för massmedia, som kan gesbetygen U, G eller VG samt genom kortare inlämningsuppgifter där endast betygen U eller G sätts.
Helkurs
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs att minst 7,5 hp av hela kursen har betyget VG.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Nygren Charlotte
Mat och media. En bok med analys av Women's Healt Initiative i svensk massmedia
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version
Obligatorisk
Läsanvisning: Kap 1
Massmedier : press, radio och tv i den digitala tidsåldern
Hadenius Stig, Weibull Lennart, Wadbring Ingela
10., uppdaterade uppl. : Stockholm : Ekerlid : 2011 : 456 s. :
ISBN: 978-91-7092-185-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1, 4, 8-11. Kan lånas på landets Folkbibliotek
Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1-7
Nygren Charlotte
Mat och media. En bok med analys av Women's Healt Initiative i svensk massmedia
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version
Läsanvisning: Kap 2-6
Nestle Marion
Food politics : how the food industry influences nutrition and health
Berkeley, Calif. : University of California Press : cop. 2002 : xii, 457 s. :
ISBN: 0-520-22465-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Makten över tanken : en bok om det svenska massmediesamhället
Petersson Olof, Carlberg Ingrid
Stockholm : Carlsson : 1990 : 247 s. :
ISBN: 91-7798-352-1 ; 200:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Strömbäck Jesper
Makt och medier : samspelet mellan medborgarna, medierna och de politiska makthavarna
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 294 s. :
ISBN: 91-44-00988-7 ; 387:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
Obligatorisk
Wansink B
"Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
J Am Diet Assoc : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 106(4):601-7
Tillhandahålls av institutionen
Nygren Charlotte
Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version
Obligatorisk
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Thurén Torsten
Källkritik
1. uppl. : Stockholm : Almqvist & Wiksell : 1997 : 208 s. :
ISBN: 91-21-16820-2 (inb.) ; 360:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Möte med massmedier
Andréasson Peter, Mencak Daniel
1. uppl. : Malmö : Liber ekonomi : 2003 : 198 s. :
ISBN: 91-47-07209-1 (inb.) : 416:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Makten över tanken : en bok om det svenska massmediesamhället
Petersson Olof, Carlberg Ingrid
Stockholm : Carlsson : 1990 : 247 s. :
ISBN: 91-7798-352-1 ; 200:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Nygren Charlotte
Mat och media. En bok med analys av Women's Healt Initiative i svensk massmedia
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version
Läsanvisning: Kap 5-6
Artiklar ur vetenskapliga skrifter eller facktidskrifter kan tillkomma
Massmedier : press, radio och tv i den digitala tidsåldern
Hadenius Stig, Weibull Lennart, Wadbring Ingela
10., uppdaterade uppl. : Stockholm : Ekerlid : 2011 : 456 s. :
ISBN: 978-91-7092-185-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1, 4, 8-11. Kan lånas på landets Folkbibliotek
Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1-7
Nestle Marion
Food politics : how the food industry influences nutrition and health
Berkeley, Calif. : University of California Press : cop. 2002 : xii, 457 s. :
ISBN: 0-520-22465-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Makten över tanken : en bok om det svenska massmediesamhället
Petersson Olof, Carlberg Ingrid
Stockholm : Carlsson : 1990 : 247 s. :
ISBN: 91-7798-352-1 ; 200:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Strömbäck Jesper
Makt och medier : samspelet mellan medborgarna, medierna och de politiska makthavarna
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 294 s. :
ISBN: 91-44-00988-7 ; 387:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
Obligatorisk
Wansink B
"Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
J Am Diet Assoc : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 106(4):601-7
Tillhandahålls av institutionen
Matvanor - undersökningar
Institutionen för kostvetenskap :
Matvanor - undersökningar
Obligatorisk
Vad är vetenskap egentligen?
Chalmers Alan F., Månsson Per Lennart
3., omarb. uppl. : Nora : Nya Doxa : 2003 : 237, [2] s. :
ISBN: 91-578-0425-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Vetenskap eller villfarelse
Jerkert Jesper, Hansson Sven Ove
Stockholm : Leopard : 2005 : 348 s. :
ISBN: 91-7343-085-4 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Thurén Torsten
Källkritik
1. uppl. : Stockholm : Almqvist & Wiksell : 1997 : 208 s. :
ISBN: 91-21-16820-2 (inb.) ; 360:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Wright Georg Henrik von
Vetenskapen och förnuftet : ett försök till orientering
[Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2000 : 154 s. :
ISBN: 91-0-057133-4 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Möte med massmedier
Andréasson Peter, Mencak Daniel
1. uppl. : Malmö : Liber ekonomi : 2003 : 198 s. :
ISBN: 91-47-07209-1 (inb.) : 416:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Makten över tanken : en bok om det svenska massmediesamhället
Petersson Olof, Carlberg Ingrid
Stockholm : Carlsson : 1990 : 247 s. :
ISBN: 91-7798-352-1 ; 200:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter eller facktidskrifter kan tillkomma
Massmedier : press, radio och tv i den digitala tidsåldern
Hadenius Stig, Weibull Lennart, Wadbring Ingela
10., uppdaterade uppl. : Stockholm : Ekerlid : 2011 : 456 s. :
ISBN: 978-91-7092-185-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1, 4, 8-11. Kan lånas på landets Folkbibliotek
Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1-7
Nestle Marion
Food politics : how the food industry influences nutrition and health
Berkeley, Calif. : University of California Press : cop. 2002 : xii, 457 s. :
ISBN: 0-520-22465-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Makten över tanken : en bok om det svenska massmediesamhället
Petersson Olof, Carlberg Ingrid
Stockholm : Carlsson : 1990 : 247 s. :
ISBN: 91-7798-352-1 ; 200:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Strömbäck Jesper
Makt och medier : samspelet mellan medborgarna, medierna och de politiska makthavarna
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 294 s. :
ISBN: 91-44-00988-7 ; 387:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
Obligatorisk
Wansink B
"Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
J Am Diet Assoc : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 106(4):601-7
Tillhandahålls av institutionen
Matvanor - undersökningar
Institutionen för kostvetenskap :
Matvanor - undersökningar
Obligatorisk
Vad är vetenskap egentligen?
Chalmers Alan F., Månsson Per Lennart
3., omarb. uppl. : Nora : Nya Doxa : 2003 : 237, [2] s. :
ISBN: 91-578-0425-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Vetenskap eller villfarelse
Jerkert Jesper, Hansson Sven Ove
Stockholm : Leopard : 2005 : 348 s. :
ISBN: 91-7343-085-4 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Thurén Torsten
Källkritik
1. uppl. : Stockholm : Almqvist & Wiksell : 1997 : 208 s. :
ISBN: 91-21-16820-2 (inb.) ; 360:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Wright Georg Henrik von
Vetenskapen och förnuftet : ett försök till orientering
[Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2000 : 154 s. :
ISBN: 91-0-057133-4 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Möte med massmedier
Andréasson Peter, Mencak Daniel
1. uppl. : Malmö : Liber ekonomi : 2003 : 198 s. :
ISBN: 91-47-07209-1 (inb.) : 416:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Makten över tanken : en bok om det svenska massmediesamhället
Petersson Olof, Carlberg Ingrid
Stockholm : Carlsson : 1990 : 247 s. :
ISBN: 91-7798-352-1 ; 200:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter eller facktidskrifter kan tillkomma