"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Mat och media, 15 hp

Engelskt namn: Food and the Media

Denna kursplan gäller: 2009-01-19 till 2012-01-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN041

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-12-03

Innehåll

Kursen handlar om metoder för att bevaka, kritiskt granska och samverka med medierna inom det kostvetenskapliga ämnesområdet. Dagsaktuella, kontroversiella eller på annat sätt relevanta frågeställningar inom det kostvetenskapliga området utgör underlag för uppgifter. Kursen består av följande moment: 1. Introduktion (Introduction), 1,5 hp 2. Hälsokommunikation och massmedia (Health communication and media), 6 hp 3. Vetenskap och tro (Science and beliefs), 4,5 hp 4. Samverka med massmedia (Interaction with media), 3 hp

Förväntade studieresultat

Efter slutförd kurs ska den studerande kunna: - Söka och identifiera kostbudskap/kostpåståenden i massmedia. - Redogöra för massmediernas roll i samhället och journalistiska metoder med särskild tonvikt på folkhälsoarbete. - Analysera kostbudskap/kostpåståenden i massmedia utifrån ett medie- och hälsokommunikativt perspektiv. - Identifiera pseudovetenskap och granska argumentationen i massmedia utifrån dess källor, trovärdighet och vetenskapliga grund. - Bemöta pseudovetenskapliga påståenden. - Metoder för att samverka med massmedia; muntligt och skriftligt.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt godkänt uppsatsarbete på grundnivå (minst 15 hp) eller motsvarande. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen är upplagd med fördröjd studietakt i distansform med en obligatorisk sammankomst första kursveckan i Umeå. IT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Föreläsningar såväl som inlämnande av arbetsuppgifter, diskussioner och kommentarer sker via en webbplattform. Inlämnade av arbetsuppgifter och deltagande i diskussioner på webbplattformen är obligatoriskt.

Examination

Moment 1. Introduktion Examination sker genom inlämningsuppgift. Moment 2. Hälsokommunikation och massmedia och Moment 3. Vetenskap och tro Examinationen sker genom kortare inlämningsuppgifter, aktivt deltagande med inlägg i för momentet särskilda diskussionsforum samt rapporter av analyserande art. På kortare inlämningsuppgifter och inlägg i diskussionsforum sätts endast betygen U eller G. Moment 4. Samverka med massmedia Examinationen sker genom en skriven text för massmedia samt genom kortare inlämningsuppgifter där endast betygen U eller G sätts. Helkurs För samtliga moment på kursen gäller att betyg sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs att minst 7,5 hp av hela kursen har betyget VG. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.