"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Svenska för åk 4-6, kurs 1, 15 hp

Engelskt namn: Swedish for Grades 4-6, Course 1

Denna kursplan gäller: 2018-10-22 till 2019-12-29 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6SV024

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanisitsk fakultetsnämnd, 2011-08-15

Reviderad av: Studierektor för Institutionen för språkstudier, 2019-01-04

Innehåll

Med fokus på år 4–6 behandlas språk-, skriv- och läsutveckling samt undervisningsstrategier relaterade till aktuell forskning, styrdokument och beprövad erfarenhet.

Moment 1: Barns språkutveckling (5hp)
Momentet behandlar frågor om identitet, interaktion, språklig variation och attityder ur ett sociolingvistiskt- och literacyperspektiv. Språkutveckling studeras utifrån grammatiska och betydelsemässiga aspekter. Vidare behandlas interaktionens betydelse och språkmiljöns inverkan på lärande. Betydelsen av barns språkliga medvetenhet diskuteras, liksom interaktionens betydelse och språkmiljöns inverkan på barns språkutveckling och lärande. Planering av goda lärandemiljöer för alla barns språkutveckling behandlas, och didaktiska förhållningssätt diskuteras. Språk- och litteracitetsutveckling i det flerspråkiga och mångkulturella samhället behandlas. Retoriken som verktyg för tal och skrift presenteras och tillämpas. Ett processorienterat förhållningssätt och responsarbete introduceras.

Moment 2: Skönlitteraturens roll i läs- och skrivutvecklingen (5hp)
Läsförståelse behandlas ur ett didaktiskt och språkinriktat perspektiv, varvid innehåll och språk i olika texter granskas och bearbetas. Barnlitteraturens historia och genrer beskrivs. Skönlitteraturens betydelse för barns språkutveckling studeras och bearbetas ur ett litteraturvetenskapligt och didaktiskt perspektiv, varvid frågor som rör intersektionalitet, berättartekniska och multimodala perspektiv uppmärksammas. IKT och estetiska lärprocesser bearbetas både teoretiskt och praktiskt i samband med skriftspråkslärande. Studenten övar sig att skriva diskursiv text.

Moment 3: Läs- och skrivutveckling (5hp) 
Svenska språkets grammatik behandlas övergripande. Teorier om skrivinlärning och skrivutveckling samt läsmetodiska teorier och strategier, innefattande avkodning och läsförståelse behandlas översiktligt samt belyses utifrån ett flerspråkighetsperspektiv. Den fortsatta läs- och skrivutvecklingen betonas och läs- och skrivmetodiska strategier praktiseras. Momentet ger en översikt om texttyper och härvid behandlas även informationssökning och källkritik. Studenten övar sig att skriva diskursiv text. 

Förväntade studieresultat

Moment 1
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse

  • redogöra övergripande för barns talspråkutveckling i relation till svenskans fonologi och fonetik;
  • redogöra för barns tidiga skriftspråksutveckling;
  • redogöra övergripande för språket som socialt och kulturellt fenomen;
  • redogöra och diskutera olika språklärande miljöers påverkan på första- och andraspråkselevers språklärande.

Färdighet och förmåga

  • planera och presentera språkutvecklande undervisningssituationer och motivera planeringen mot bakgrund av de teorier som kursen behandlar;
  • utföra enklare analys av barns muntliga språk och tidiga skriftspråk;
  • disponera och presentera ett innehåll med retoriska verktyg muntligt och skriftligt;
  • uttrycka sig klart, funktionellt och normenligt i skrift.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa självkännedom om sitt ledarskap i förhållande till sin retoriska förmåga och identifiera sitt eget behov av ytterligare utveckling.

Moment 2
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse

  • redogöra översiktligt för barn- och ungdomslitteraturens historia och utmärkande drag i olika genrer samt barnromanens olika berättarperspektiv;
  • tolka och reflektera över innehåll i barn- och ungdomslitteratur.

Färdighet och förmåga

  • analysera barnromanen utifrån litteraturvetenskapliga begrepp;
  • föreslå och använda didaktiska metoder för bearbetning av litteratur;
  • analysera och diskutera barn- och ungdomslitteraturens och mediers roll i barns språk-, läs- och skrivutveckling;
  • tolka och diskutera språk och innehåll i barnlitteratur ur ett intersektionellt perspektiv;
  • diskutera hur olika läsförståelsestrategier kan användas i undervisningen;
  • använda skrivmetodiska strategier;
  • använda IKT och estetiska verktyg i undervisningen;
  • uttrycka sig klart, funktionellt och normenligt i skrift.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • reflektera över använda IKT och estetiska verktygs användning i språkundervisningen.

Moment 3
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse

  • redogöra övergripande för svenska språkets grammatik;
  • redogöra för teorier om barns skriv- och läsutveckling samt relatera dessa till grundskolans styrdokument;
  • redogöra för och diskutera olika läs- och skrivstrategiers påverkan på barns lärande;
  • beskriva utmärkande drag i olika texttyper;
  • beskriva och jämföra olika språkutvecklande strategier med avseende på barns första- och andraspråksutveckling ur elev- och lärarperspektiv;
  • redogöra för källkritiska kriterier.

Färdighet och förmåga

  • genomföra enklare grammatisk analys för att tillämpa i undervisningen;
  • kritiskt förhålla sig till och argumentera för olika modeller i elevers läs- och skrivutveckling;
  • ge konstruktiv respons;
  • uttrycka sig klart, funktionellt och normenligt i skrift.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot elevers första- och andraspråk;
  • visa självkännedom om sitt eget läsande och skrivande samt identifiera sitt eget behov av ytterligare läs- och skrivutveckling.

 

Behörighetskrav

UK I 28,5 hp samt VFU I 1,5 hp

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, lektioner, seminarier, redovisningar och gruppövningar. Seminarier redovisningar och gruppövningar är obligatoriska.

Examination

Moment 1: examineras genom skriftlig hemtentamen, redovisning och seminarier.

Moment 2: examineras genom skriftlig hemtentamen, redovisning och seminarier.

Moment 3 examineras genom skriftlig salstentamen, skriftlig hemtentamen och seminarier.

Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Skriftliga tentamina bedöms med något av betygen Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. Övrig examination bedöms med något av betygen Godkänd eller Underkänd.

Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov.  

För godkänt betyg på moment som examineras i flera delar krävs att alla delar är godkända. Därvid gäller följande: Om ingen av delexaminationerna görs eller lämnas in, sätts inget betyg på momentet. Om någon av delexaminationerna inte görs eller lämnas in, sätts betyget Underkänd på momentet, även om de delexaminationer som fullgjorts är godkända.  

Vid det första omprovstillfället på moment som examineras i flera delar, görs de delar om som inte gjorts eller lämnats in eller som fått underkänt betyg. Vid alla därefter följande omprovstillfället görs alla delar av examinationen på nytt.

Student som ej har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs där hon/han någon gång har registrerats förutsatt att eventuella begräsningar i antalet examinationstillfällen ej överskrids. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Anmälan till omprov samt till deltagande i uppsamlingsprov är obligatorisk. 

I de fall prov eller praktik/VFU inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.

Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.

Tentamensskrivningar görs vid Umeå universitet, Campus Umeå. Om synnerliga skäl föreligger kan studerande beviljas att skriva på annan ort. Den student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle skriftligen ansöka om detta hos Institutionen för språkstudier.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen (1993:100) 6 kap. 6-8 §§ samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

  • Giltig från: 2019 vecka 2

    Alatalo Tarja
    Läsundervisningens grunder
    1. uppl. : Malmö : Gleerups : 2016 : 271 s. :
    ISBN: 9789140692092
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (läsanvisning kap 3, 4, 11 sammanlagt 45 sidor)

    Språk i samspel : retorik för pedagoger
    Almström Persson Gunilla, Blomström Vendela, Vogel Anna, Wirdenäs Karolina
    1. uppl. : Stockholm : Aglaktuq : 2016 : 138 s. :
    ISBN: 9789163920882
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vägar till grammatik
    Boström Lena, Josefsson Gunlög, Wilby Ursula
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 213 s. :
    ISBN: 91-44-03785-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Språklig sårbarhet i förskola och skola : : barnet, språket och pedagogiken
    Bruce Barbro, Sventelius Eva, Ivarsson Ulrika, Svensson Anna-Karin
    Lund : Studentlitteratur : 2016 : 264 s. :
    ISBN: 9789144058160
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (Läsanvisning kapitel 2-3 och 5-7)

    Läsförståelse i teori och praktik
    Bråten Ivar, Jakobsson Ulrika
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 263 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/33144-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-05129-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (Läsanvisning kapitel 1-2 och 9-10)

    Chambers Aidan
    Böcker inom och omkring oss
    [Ny utg.] : Stockholm : Gilla böcker : 2014 : 293 s. :
    ISBN: 978-91-86634-54-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (Läsanvisning 13-123)

    Einarsson Jan
    Språket och språkarna
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 264 s. :
    ISBN: 9789144076843
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tankens mosaik : om mötet mellan text och läsare
    Keene Ellin Oliver, Zimmermann Susan, Fihn Carina, Jakobsson Ulrika
    Göteborg : Daidalos : 2003 : 269 s. :
    ISBN: 91-7173-174-1 : 257:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Läsanvisning: (kapitel 1- 4 och 10)

    Stärk språket, stärk lärandet : språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för och med andraspråkselever i klassrummet
    Gibbons Pauline, Samuelsson Inger
    1. uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2006 : 208 s. :
    ISBN: 91-7382-817-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (200 s)

    Kåreland Lena
    Skönlitteratur för barn och unga : historik, genrer, termer, analyser
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 248 s. :
    ISBN: 978-91-44-08676-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (Läsanvisning s 7-60, 91-154)

    Kåreland Lena
    Modig och stark - eller ligga lågt : skönlitteratur och genus i skola och förskola
    Stockholm : Natur och kultur : 2005 : 487 s., [8] pl.-s. :
    ISBN: 91-27-11023-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (s 155-179, 203-252, 253-282)

    Parmenius-Swärd Suzanne
    Läs- och skrivportalen > Moduler > Grundskola > Lässtrategier för sakprosa > 3. Vad är sakprosa
    Skolverket : 2015 :
    https://lasochskrivportalen.skolverket.se/webcenter/larportal/api/document/path/laslyftet/Material/Moduler/3-Grundskola/006_lasstrateger_for_sakprosa/del_03/material/Flik/Del_03_MomentA/Artiklar/M6_4-9_03A_01_sakprosa%20(1).docx
    Obligatorisk

    Greppa språket : ämnesdidaktiska perspektiv på flerspråkighet
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 147 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=2573
    ISBN: 978-91-86529-39-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strömquist Siv
    Skrivboken 7:e uppl : Skrivprocess, skrivråd och skrivstrategier
    Gleerups : 2014 : s. :
    ISBN: 9789140687487
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tjernberg Catharina
    Processinriktad läs- och skrivundervisning : en väg till inkludering?
    Första upplagan : Stockholm : Liber : [2018] : 198 sidor :
    ISBN: 9789147124992
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Westlund Barbro
    Aktiv läskraft : att undervisa i lässtrategier för förståelse : mellanstadiet
    1. uppl. : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 280 s. :
    ISBN: 9789127135987
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (Läsanvisning 11-172)

    Ett urval av texter kan tillkomma

    Skönlitteratur

    I samråd med läraren väljs ett pensum ur nedanstående lista.

    Bredow Katarina von
    Du & jag
    Stockholm : Rabén & Sjögren : 2013 : 319 s. :
    ISBN: 9789129686777
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ehring Anna
    Syltmackor & oturslivet
    Stockholm : Bonnier Carlsen : 2010 : 189 s. :
    ISBN: 978-91-638-6707-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Coraline
    Gaiman Neil, Leandoer kristoffer
    [Ny utg.] : Stockholm : En bok för alla : 2012 : 156 s. :
    ISBN: 978-91-7221-655-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gripe Maria
    Tordyveln flyger i skymningen
    Bonnier Carlsen : 2010 : 272 s. :
    ISBN: 91-48-00018-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gustavsson Hanna
    Iggy 4-ever
    Stockholm : Ordfront Galago : 2015 : 215 s. :
    ISBN: 9789170378287
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jag är Zlatan Ibrahimovic? : min historia
    Ibrahimovic Zlatan, Lagercrantz David
    [Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2013 : 415 s. :
    ISBN: 9789175032849
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Aomanjuskogen. : 1
    Iwaoka Hisae, Johansson Magnus
    Göteborg : Ordbilder : 2011 : 203 s. :
    ISBN: 978-91-85269-25-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vero hit & dit
    Kieri Katarina, Lunding Hultqvist Helena
    Stockholm : Lilla piratförlaget : 2014 : 189 s. :
    ISBN: 9789187027666
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Laestadius Ann-Helén
    SMS från Soppero
    [Ny utg.] : Stockholm : Rabén & Sjögren : 2012 : 135 s. :
    ISBN: 978-91-29-68424-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nidstången
    Larsson Åsa, Korsell Ingela, Jonsson Henrik
    Stockholm : Bonnier Carlsen : 2014 : 142 s. :
    ISBN: 9789163879135
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindbäck Johanna
    Jan Svensson
    Stockholm : Lilla Piratförlaget : 2015 : 219 s. :
    ISBN: 9789187707360
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindgren Astrid
    Ronja rövardotter
    R&S :
    ISBN: 91-29-66748-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindgren Barbro
    Loranga : del 1 & 2
    2. uppl. : Stockholm : Rabén & Sjögren : 2005 : 236, [1] s. :
    ISBN: 91-29-66504-3
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Urval

    Mankell Henning
    Eldens hemlighet
    4. uppl. : Stockholm : Rabén & Sjögren : 2007 : 162, [2] s. :
    ISBN: 978-91-29-66339-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Melin Mårten
    Mycket mer än en puss
    Stockholm : Rabén & Sjögren : [2015] : 139 sidor :
    ISBN: 9789129696721
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nilsson Per
    En morgon stod hon bara där : januari
    Stockholm : Alfabeta : 2011 : 173 s. :
    ISBN: 978-91-501-1286-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Olsson Vibeke
    Ulrike och kriget
    [Ny utg.] : Stockholm : En bok för alla : 1996 : 151, [9] s. :
    ISBN: 91-7448-917-8 ; 28:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ohlsson Kristina
    Glasbarnen
    Stockholm : Lilla Piratförlaget : 2013 : 239 s. :
    ISBN: 978-91-87027-32-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret : en roman i ord och bilder
    Selznick Brian, Strandberg Anna
    Stockholm : B. Wahlström : 2008 : 533 s. :
    ISBN: 978-91-32-15357-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tan Shaun
    Ankomsten
    1. uppl. : Göteborg : Kabusa : 2010 : [124] s. :
    ISBN: 9789173551335
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Katitzi ; & Katitzi och Swing
    Taikon Katarina, Hellgren Joanna
    [Ny utg.] : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 285 s. :
    ISBN: 9789127141506
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Styrdokument

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Strömquist Siv
    Skrivboken 7:e uppl : Skrivprocess, skrivråd och skrivstrategier
    Gleerups : 2014 : s. :
    ISBN: 9789140687487
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svenska skrivregler
    3., [utök.] utg. : Stockholm : Liber : 2008 : 263, [1] s. :
    ISBN: 978-91-47-08460-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2019 vecka 1

    Alatalo Tarja
    Läsundervisningens grunder
    1. uppl. : Malmö : Gleerups : 2016 : 271 s. :
    ISBN: 9789140692092
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (läsanvisning kap 3, 4, 11 sammanlagt 45 sidor)

    Språk i samspel : retorik för pedagoger
    Almström Persson Gunilla, Blomström Vendela, Vogel Anna, Wirdenäs Karolina
    1. uppl. : Stockholm : Aglaktuq : 2016 : 138 s. :
    ISBN: 9789163920882
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vägar till grammatik
    Boström Lena, Josefsson Gunlög, Wilby Ursula
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 213 s. :
    ISBN: 91-44-03785-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Språklig sårbarhet i förskola och skola : : barnet, språket och pedagogiken
    Bruce Barbro, Sventelius Eva, Ivarsson Ulrika, Svensson Anna-Karin
    Lund : Studentlitteratur : 2016 : 264 s. :
    ISBN: 9789144058160
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (Läsanvisning kapitel 2-3 och 5-7)

    Läsförståelse i teori och praktik
    Bråten Ivar, Jakobsson Ulrika
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 263 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/33144-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-05129-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (Läsanvisning kapitel 1-2 och 9-10)

    Chambers Aidan
    Böcker inom och omkring oss
    [Ny utg.] : Stockholm : Gilla böcker : 2014 : 293 s. :
    ISBN: 978-91-86634-54-4
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (Läsanvisning 13-123)

    Einarsson Jan
    Språket och språkarna
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 264 s. :
    ISBN: 9789144076843
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tankens mosaik : om mötet mellan text och läsare
    Keene Ellin Oliver, Zimmermann Susan, Fihn Carina, Jakobsson Ulrika
    Göteborg : Daidalos : 2003 : 269 s. :
    ISBN: 91-7173-174-1 : 257:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Läsanvisning: (kapitel 1- 4 och 10)

    Stärk språket, stärk lärandet : språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för och med andraspråkselever i klassrummet
    Gibbons Pauline, Samuelsson Inger
    1. uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2006 : 208 s. :
    ISBN: 91-7382-817-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (200 s)

    Kåreland Lena
    Skönlitteratur för barn och unga : historik, genrer, termer, analyser
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 248 s. :
    ISBN: 978-91-44-08676-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (Läsanvisning s 7-60, 91-154)

    Kåreland Lena
    Modig och stark - eller ligga lågt : skönlitteratur och genus i skola och förskola
    Stockholm : Natur och kultur : 2005 : 487 s., [8] pl.-s. :
    ISBN: 91-27-11023-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (s 155-179, 203-252, 253-282)

    Parmenius-Swärd Suzanne
    Läs- och skrivportalen > Moduler > Grundskola > Lässtrategier för sakprosa > 3. Vad är sakprosa
    Skolverket : 2015 :
    https://lasochskrivportalen.skolverket.se/webcenter/larportal/api/document/path/laslyftet/Material/Moduler/3-Grundskola/006_lasstrateger_for_sakprosa/del_03/material/Flik/Del_03_MomentA/Artiklar/M6_4-9_03A_01_sakprosa%20(1).docx
    Obligatorisk

    Greppa språket : ämnesdidaktiska perspektiv på flerspråkighet
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 147 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=2573
    ISBN: 978-91-86529-39-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strömquist Siv
    Skrivboken 7:e uppl : Skrivprocess, skrivråd och skrivstrategier
    Gleerups : 2014 : s. :
    ISBN: 9789140687487
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tjernberg Catharina
    Processinriktad läs- och skrivundervisning : en väg till inkludering?
    Första upplagan : Stockholm : Liber : [2018] : 198 sidor :
    ISBN: 9789147124992
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Westlund Barbro
    Aktiv läskraft : att undervisa i lässtrategier för förståelse : mellanstadiet
    1. uppl. : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 280 s. :
    ISBN: 9789127135987
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (Läsanvisning 11-172)

    Ett urval av texter kan tillkomma

    Skönlitteratur

    I samråd med läraren väljs ett pensum ur nedanstående lista.

    Bredow Katarina von
    Du & jag
    Stockholm : Rabén & Sjögren : 2013 : 319 s. :
    ISBN: 9789129686777
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ehring Anna
    Syltmackor & oturslivet
    Stockholm : Bonnier Carlsen : 2010 : 189 s. :
    ISBN: 978-91-638-6707-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Coraline
    Gaiman Neil, Leandoer kristoffer
    [Ny utg.] : Stockholm : En bok för alla : 2012 : 156 s. :
    ISBN: 978-91-7221-655-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gripe Maria
    Tordyveln flyger i skymningen
    Bonnier Carlsen : 2010 : 272 s. :
    ISBN: 91-48-00018-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gustavsson Hanna
    Iggy 4-ever
    Stockholm : Ordfront Galago : 2015 : 215 s. :
    ISBN: 9789170378287
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jag är Zlatan Ibrahimovic? : min historia
    Ibrahimovic Zlatan, Lagercrantz David
    [Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2013 : 415 s. :
    ISBN: 9789175032849
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Aomanjuskogen. : 1
    Iwaoka Hisae, Johansson Magnus
    Göteborg : Ordbilder : 2011 : 203 s. :
    ISBN: 978-91-85269-25-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vero hit & dit
    Kieri Katarina, Lunding Hultqvist Helena
    Stockholm : Lilla piratförlaget : 2014 : 189 s. :
    ISBN: 9789187027666
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Laestadius Ann-Helén
    SMS från Soppero
    [Ny utg.] : Stockholm : Rabén & Sjögren : 2012 : 135 s. :
    ISBN: 978-91-29-68424-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nidstången
    Larsson Åsa, Korsell Ingela, Jonsson Henrik
    Stockholm : Bonnier Carlsen : 2014 : 142 s. :
    ISBN: 9789163879135
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindbäck Johanna
    Jan Svensson
    Stockholm : Lilla Piratförlaget : 2015 : 219 s. :
    ISBN: 9789187707360
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindgren Astrid
    Ronja rövardotter
    R&S :
    ISBN: 91-29-66748-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindgren Barbro
    Loranga : del 1 & 2
    2. uppl. : Stockholm : Rabén & Sjögren : 2005 : 236, [1] s. :
    ISBN: 91-29-66504-3
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Urval

    Mankell Henning
    Eldens hemlighet
    4. uppl. : Stockholm : Rabén & Sjögren : 2007 : 162, [2] s. :
    ISBN: 978-91-29-66339-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Melin Mårten
    Mycket mer än en puss
    Stockholm : Rabén & Sjögren : [2015] : 139 sidor :
    ISBN: 9789129696721
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nilsson Per
    En morgon stod hon bara där : januari
    Stockholm : Alfabeta : 2011 : 173 s. :
    ISBN: 978-91-501-1286-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Olsson Vibeke
    Ulrike och kriget
    [Ny utg.] : Stockholm : En bok för alla : 1996 : 151, [9] s. :
    ISBN: 91-7448-917-8 ; 28:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ohlsson Kristina
    Glasbarnen
    Stockholm : Lilla Piratförlaget : 2013 : 239 s. :
    ISBN: 978-91-87027-32-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret : en roman i ord och bilder
    Selznick Brian, Strandberg Anna
    Stockholm : B. Wahlström : 2008 : 533 s. :
    ISBN: 978-91-32-15357-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tan Shaun
    Ankomsten
    1. uppl. : Göteborg : Kabusa : 2010 : [124] s. :
    ISBN: 9789173551335
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Katitzi ; & Katitzi och Swing
    Taikon Katarina, Hellgren Joanna
    [Ny utg.] : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 285 s. :
    ISBN: 9789127141506
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Styrdokument

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Strömquist Siv
    Skrivboken 7:e uppl : Skrivprocess, skrivråd och skrivstrategier
    Gleerups : 2014 : s. :
    ISBN: 9789140687487
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svenska skrivregler
    3., [utök.] utg. : Stockholm : Liber : 2008 : 263, [1] s. :
    ISBN: 978-91-47-08460-9
    Se Umeå UB:s söktjänst