Allmän inriktning
Grundläggande behörighet (A)
- Psykologexamen (enligt 1982 års studieordning eller senare), eller
- Läkarexamen med specialistkompetens i psykiatri eller barn- och ungdomspsykiatri, eller
- Socionomexamen eller
- Annan yrkesexamen om minst 180 hp inom vård som inkluderar ett vetenskapligt arbete om minst 15 hp.
Särskild behörighet (B)
- Utöver examen enligt A ovan, skall sökande (gäller Läkarexamen, Socionomexamen och Annan yrkesexamen enligt A) dessutom läst en grundläggande psykoterapiutbildning/basutbildning i psykoterapi om minst 45 hp.
- Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
- Tillräckliga praktiska förkunskaper har för Psykologexamen enligt A ovan, den som vid ansökningstillfället har:
o Varit yrkesverksam under minst två år (minst halvtid) sedan Psykologexamen utfärdats och under dessa två år har tillämpat ett psykoterapeutiskt arbetssätt under handledning av legitimerad psykoterapeut, alternativt specialist i klinisk psykologi, som en del av arbetsuppgifterna, vilket ska styrkas med intyg.
- Tillräckliga praktiska förkunskaper har för Läkarexamen, Socionomexamen och Annan yrkesexamen enligt A ovan, den som vid ansökningstillfället har:
o Deltagit i handledning som omfattat minst 40 timmar vid individuell-, respektive 80 timmar vid grupphandledning. Handledningstimmar kan räknas från och med påbörjad grundläggande psykoterapiutbildningen/basutbildningen i psykoterapi och fram till och med ansökningstillfället till psykoterapeutprogrammet.
o Varit yrkesverksam under minst två år (minst halvtid) från den tidpunkt den grundläggande psykoterapiutbildningen/basutbildningen i psykoterapi är färdigställd, och under dessa två år har tillämpat ett psykoterapeutiskt arbetssätt under handledning av legitimerad psykoterapeut, alternativt specialist i klinisk psykologi, som en del av arbetsuppgifterna vilket ska styrkas med intyg.
- Den sökande ska uppvisa intyg från arbetsgivare/ansvarig vårdgivare där det framgår att den sökande under studietiden kommer arbeta minst halvtid med psykoterapeutiska uppgifter. Detta innebär att den sökande ska kunna bedriva klientarbete som genomförs i enlighet med Hälso- och sjukvårdslagen och därmed journalförs. Vid antagningsförfarandet sker en bedömning av den sökandes förutsättningar för att bedriva psykoterapeutiskt arbete parallellt med studierna.
I de fall där den sökande är egenföretagare ska denne intyga att verksamheten varit aktiv i minst 3 år och att man under det senaste året haft klienter i psykoterapeutisk behandling som täcker minst 50 % av en heltid.
Urval
Ett urval sker baserat på ett antal urvalskriterier (högskolepoäng, psykoterapeutiskt arbete, vetenskapliga publikationer, doktorsexamen, skriftligt arbete). För detta krävs att meritsammanställning med bilagor skickas in/laddas upp på antagning.se senast den 2024-10-30.
Meritsammanställning tillsammans med detaljerad information om urvalet finner du på vår hemsida https://www.umu.se/utbildning/program/psykoterapeutprogrammet/
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 88 050 kr.
Total studieavgift: 264 150 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-P2081
Anmälan
Sista anmälningsdag var den
15 oktober 2024.
Du kan inte längre anmäla dig.