Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.

Läsa på distans

Att läsa på distans ger dig frihet att vara och plugga där du vill utan att behöva flytta. På vissa av våra distansutbildningar är det några träffar per termin, oftast i Umeå, och andra genomförs helt på distans med stöd av en lärplattform.

Starta på grundnivå, eller vidareutbilda dig?

Vi har utbildningar på distans både för dig som inte läst på universitet tidigare och för dig som vill bygga vidare på en tidigare högskoleutbildning. Bland programmen på grundnivå finns exempelvis utbildningar till sjuksköterska, socionom och polis. För dig som vill bygga på din utbildning finns utbildningar till bland annat speciallärare, specialistsjuksköterska och barnmorska. Behöver du komplettera för att bli behörig lärare eller läkare så kan du ha möjlighet att göra det genom distansstudier.

Med eller utan träffar

På vissa kurser finns det inslag som helt enkelt inte går att göra på distans. Det kan till exempel handla om gruppövningar, laborationer eller examinerande uppgifter. Ibland finns det obligatoriska utbildningsinslag som du måste delta i, digitalt eller vid fysiska träffar. Ta reda på upplägget på den utbildning du vill söka till innan du gör din anmälan.

På en distansutbildning med träffar måste du kunna resa till studieorten vid några tillfällen per termin. Då bokar och betalar du själv för dina resor och eventuellt boende. Studieorten är oftast Umeå, Skellefteå eller Örnsköldsvik, men vilken studieorten är ser du på utbildningens sida.

Distansutbildningar utan träffar är helt webbaserade. Det betyder att du inte behöver resa till någon studieort för att genomföra några delar av utbildningen. På utbildningens sida står det då att studieorten är "ortsoberoende" eller "internet".

Lärplattformen är ditt digitala klassrum

Det mesta av undervisningen sker via internet på en så kallad lärplattform. Det är där du hittar det kursmaterial du behöver, till exempel arbetsuppgifter, filmer, diskussionsforum, grupparbeten och klasslistor. Där får du också kontakt med dina lärare och kursare. Här på Umeå universitet använder vi oftast lärplattformarna Canvas, Cambro eller Moodle, beroende på vilken utbildning du läser. Direktsända föreläsningar och gruppdiskussioner deltar du i genom videomöten, oftast i Zoom.

Stor frihet och stort ansvar

Som distansstudent kan du själv styra mycket över var och när du studerar. Det innebär frihet men kräver samtidigt disciplin och stort eget ansvar. Om studietakten är 100% så innebär det att du bör studera ungefär 40 timmar per vecka, är den 50% så behöver du göra runt 20 timmar per vecka, och så vidare. För att bli godkänd ska du förstås uppnå kursmålen oavsett om du läser på distans eller på campus.

Plugga och jobba – går det?

Beroende på utbildningens studietakt och upplägg kan det vara möjligt för dig att kombinera studierna med att jobba. Du avgör själv om du kan arbeta och studera samtidigt. Om du får studiemedel så kom ihåg att hålla koll med CSN vad som gäller kring arbete och studier. 

5 frågor om distansstudier

Har en distansutbildning samma kvalitet som en på campus?

Ja. Hur bra utbildningen blir är också mycket upp till dig själv, precis som på alla andra utbildningar.

Vilken behörighet måste jag ha?

Behörighetskraven är olika från utbildning till utbildning. Kolla vad som gäller för den kurs eller program du är intresserad av.

Hitta din distansutbildning

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig till distansutbildningar på samma sätt som till andra kurser och program som ges på campus. Läs om utbildningen här hos oss och gör din anmälan via Antagning.se. Sista anmälningsdag till höstterminen är i mitten av april och till vårterminen mitten av oktober. Här hittar du datum kring anmälan och antagning. 

Vilken dator och internet behöver jag?

Krav på dator och internet kan variera mellan olika kurser. Vissa kurser kräver också andra material eller verktyg, till exempel webbkamera eller särskilda program. Om du behöver någon speciell utrustning får du veta det från dem som ger utbildningen. En del kurser använder filmer, föreläsningar och stora dokument i undervisningen och då bör du ha internetuppkoppling av bredbandstyp.

Hur funkar det med tenta på en distanskurs?

Distanskurser kan examineras på lite olika sätt men obligatoriska uppgifter och hemtentor är vanliga examinationsformer.

Anna läser franska på distans

Att läsa språk på kvartsfart är en rolig kontrast till civilingenjörsstudierna. Skönt att det är flexibelt.

Anton pluggar till sjuksköterska på distans

Läser på distans för att det passar bra för familjesituationen. Man får själv hålla koll på studiedisciplinen.

Bachar pluggar franska på distans

Jobbar som lärare och siktar mot att få en lärarlegitimation.

Thomas pluggar till högskoleingenjör på distans

Sökte förändring och tog steget att läsa elkraftteknik på distans. Läser nu sista terminen.

Wilma läser till socionom på distans

Får en bred utbildning på universitetsnivå, utan att lämna hemmaplan.

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som sedan vidarebefordrar meddelandet till den person som ärendet berör.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.