Hoppa direkt till innehållet
printicon

Läsa på distans

En utbildning kan ha tre olika studieformer – på plats, distans med träffar och distans utan träffar. Om du läser en utbildning på plats är det enklast om du bor på orten där utbildningen ges. Läser du på distans med träffar kan du bo någon annanstans och resa till utbildningsorten någon gång per termin. Du behöver inte resa eller flytta någonstans om du läser på distans utan träffar.

Att läsa på distans innebär att du har stor frihet att vara var du vill under din studietid, men för vissa kurser måste du ibland träffa lärare och kursare. Vissa moment i en kurs, som till exempel gruppövningar och laborationer, går helt enkelt inte alltid att göra på distans.

Distans med eller utan träffar

Distansutbildningar utan träffar är helt webbaserade. Det innebär att du inte behöver resa till universitetet, varken för själva utbildningen, introduktion eller tentor.

Distansutbildningar med träffar innebär att vissa moment som till exempel introduktion, tentor eller laborationer görs på en specifik ort, oftast Umeå. Det innebär att du måste kunna resa till den orten några dagar per termin. Vid obligatoriska möten betalar du själv eventuella resor.

Stor frihet och stort ansvar

Att läsa på distans kan vara ett bra alternativ för dig som vill läsa på universitet utan att flytta. Som distansstudent kan du själv styra mycket över var och när du studerar. Om du till exempel jobbar dagtid kan du läsa på kvällar eller helger. Det innebär frihet men kräver samtidigt disciplin. Du planerar själv för att kunna följa med i utbildningens planer, och även som distansstudent innebär heltidsstudier att du studerar ungefär 40 timmar per vecka.

Digitala möten

Undervisningen sker på olika sätt, på den så kallade lärplattformen. Det är där du hittar allt ditt kursmaterial och pratar med kursare och lärare via video, chatt och forum. Läraren lägger upp text, bild, filmer och annat som du behöver för din kurs och genom videokonferens kan du vara med i till exempel gruppdiskussioner. Även om ni sitter på olika platser i världen så har du alltså kontakt med både lärare och kursare via nätet.

Lärplattform

En lärplattform är som ett klassrum i datorn. Där finns till exempel arbetsuppgifter, klasslistor, diskussionsforum och grupparbeten. Alla lärplattformar är lite olika uppbyggda men innehåller samma delar. Här på Umeå universitet använder vi oss oftast av Cambro eller Moodle beroende på vilken utbildning du läser.

Vad behöver jag för att studera på distans?

Du måste ha tillgång till en dator och internet för att komma åt bland annat lärplattformen som används i samband med undervisningen. Vissa kurser kräver också andra material eller verktyg, till exempel webbkamera eller särskilda program. Om du behöver någon speciell utrustning får du veta från de som ger utbildningen.

Anmälan och information om utbildningarna

De utbildningar som går att läsa på distans hittar du genom att ställa in filtret på sidan Hitta din utbildning. Du anmäler dig till distansutbildning på samma sätt som till vanlig campusutbildning, antingen direkt från utbildningens sida här hos oss eller via Antagning.se.

Vanliga frågor om att läsa på distans

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)