Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 26 februari 2021)

printicon

Läsa på distans

Att läsa på distans ger dig frihet att vara och plugga där du vill utan att behöva flytta. Det finns distansutbildningar både med eller utan träffar. Läser du på distans med träffar kan du bo där det passar dig och resa till utbildningsorten någon gång per termin. Väljer du distans utan träffar behöver du inte resa eller flytta någonstans, om du inte vill förstås.

Program och kurser på distans

Med eller utan träffar

För vissa distanskurser behöver du ibland träffa lärare och kursare, som till exempel vid gruppövningar och laborationer, som helt enkelt inte går att göra på distans.

Distansutbildningar utan träffar är helt webbaserade. Det innebär att du inte behöver resa till universitetet, varken för själva utbildningen, introduktion eller tentor.

Distansutbildningar med träffar innebär att vissa moment som till exempel introduktion, tentor eller laborationer görs på en specifik ort, oftast Umeå. Det innebär att du måste kunna resa till den orten några dagar per termin. Vissa utbildningar har obligatoriska träffar medan andra har frivilliga träffar. Kolla upp vad som gäller innan du anmäler dig. Vid obligatoriska möten betalar du själv eventuella resor.

Stor frihet och stort ansvar

Som distansstudent kan du själv styra över var och när du studerar. Om du till exempel jobbar dagtid kan du läsa på kvällar eller helger. Det innebär frihet men kräver samtidigt disciplin. Du planerar själv för att kunna följa med i utbildningens planer, och även som distansstudent innebär heltidsstudier att du studerar ungefär 40 timmar per vecka.

Digitala möten

Undervisningen sker på olika sätt, på den så kallade lärplattformen. Det är där du hittar allt ditt kursmaterial och pratar med kursare och lärare via video, chatt och forum. Läraren lägger upp text, bild, filmer och annat som du behöver för din kurs och genom videokonferens kan du vara med i till exempel gruppdiskussioner. Även om ni sitter på olika platser i världen så har du alltså kontakt med både lärare och kursare via nätet.

Lärplattform – klassrummet i mobilen

En lärplattform är som ett klassrum i din mobil eller datorn. Där finns till exempel arbetsuppgifter, klasslistor, diskussionsforum och grupparbeten. Lärplattformar kan vara lite olika uppbyggda men innehåller samma delar. Här på Umeå universitet använder vi oss oftast av Cambro eller Moodle beroende på vilken utbildning du läser.

Du behöver dator och internet

Du måste ha tillgång till en dator och internet för att komma åt bland annat lärplattformen som används i samband med undervisningen. Vissa kurser kräver också andra material eller verktyg, till exempel webbkamera eller särskilda program. Om du behöver någon speciell utrustning får du veta från de som ger utbildningen.

Anmälan och information om utbildningarna

Du anmäler dig till distansutbildningar på samma sätt som till andra kurser och program som ges på campus. Kolla direkt från utbildningens sida här hos oss och gör din anmälan via Antagning.se.

10 frågor om distans

Hur anmäler jag mig?

Sista anmälningsdag till höstterminen är i mitten av april och till vårterminen mitten av oktober. Här hittar du datum kring antagning. Du anmäler dig till distansutbildning på samma sätt som till vanlig campusutbildning, via Antagning.se.

Kostar det att läsa på distans?

Nej, det kostar inget extra att läsa på distans. Det kostnader som kan bli när du läser på distans är resor om det är fysiska träffarna på den utbildning du går.

Vem bokar resor och logi?

Du ansvarar själv för att boka logi och din resa.

Vilken behörighet måste jag ha?

Behörighetskraven är olika från utbildning till utbildning. Kolla vad som gäller för den kurs eller program du är intresserad av.

Hitta din utbildning

Är det lättare att studera på distans?

Att plugga på distans ger en ökad frihet eftersom du inte är bunden till en specifik plats eller tid. Det kan kännas lättare. Men, även om du kan styra över när och var du vill studera så kräver distansstudier disciplin och stort ansvar. Tänk på att heltidsstudier innebär att du bör studera ungefär 40 timmar per vecka. Det är samma kursmål som du ska uppnå.

Funkar det att arbeta och studera på distans?

Detta kan egentligen bara du själv svara på – men det finns inget krav, från vår sida, på att du inte får arbeta. Heltidsstudier innebär att du bör studera 40 timmar per vecka. Läser du en halvfartskurs bör du vara beredd att lägga ner ca 20 timmar i veckan på dina studier. En del uppgifter kan kräva att du kommunicerar med dina studiekamrater under dagtid.

Vilken dator och internet behöver jag?

Krav på dator och internet kan variera från olika kurser. För en del kurser krävs det att du har tillgång till vissa i förväg bestämda program. I andra fall får du de program du behöver av universitetet. En del kurser använder filmer, föreläsningar och stora dokument i undervisningen och då bör du ha internetuppkoppling av bredbandstyp.

Var träffas man?

Det är lite olika. Vissa kurser är helt webbaserade och då behöver du inte resa till universitetet. Andra utbildningar har obligatoriska träffar – över nätet, på plats på campus eller en annan studieort. Ta reda på upplägget på den distansutbildning du vill söka till innan du gör din anmälan.

Har distans samma kvalité som andra utbildningar?

Ja. Hur bra utbildningen blir är också mycket upp till dig själv, precis som i alla andra utbildningar.

Hur funkar det med tenta på en distanskurs?

Distanskurser kan examineras på lite olika sätt men obligatoriska uppgifter och hemtentor är vanliga examinationsformer.

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till vår personal på Infocenter, som sedan vidarebefordrar meddelandet till den som det berör.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.