Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Läsa på distans

Att läsa på distans ger dig frihet att vara och plugga där du vill utan att behöva flytta. På vissa av våra distansutbildningar är det några träffar per termin, oftast i Umeå, och andra genomförs helt på distans med stöd av en lärplattform.

Starta på grundnivå, eller vidareutbilda dig?

Vi har utbildningar på distans både för dig som inte läst på universitet tidigare och för dig som vill bygga vidare på en tidigare högskoleutbildning. Bland programmen på grundnivå finns exempelvis utbildningar till sjuksköterska, socionom och polis. För dig som vill bygga på din utbildning finns utbildningar till bland annat speciallärare, specialistsjuksköterska och barnmorska. Behöver du komplettera för att bli behörig lärare eller läkare så kan du ha möjlighet att göra det genom distansstudier.

Med eller utan träffar

På vissa kurser finns det inslag som helt enkelt inte går att göra på distans. Det kan till exempel handla om gruppövningar, laborationer eller examinerande uppgifter. Ibland finns det obligatoriska utbildningsinslag som du måste delta i, digitalt eller vid fysiska träffar. Ta reda på upplägget på den utbildning du vill söka till innan du gör din anmälan.

På en distansutbildning med träffar måste du kunna resa till studieorten vid några tillfällen per termin. När utbildningen innehåller praktik kan en eller flera av "träffarna" innebära att du ska finnas på studieorten under hela praktikperioden. Du bokar och betalar själv för de resor och eventuella boende du behöver för träffarna. Studieorten är oftast Umeå, Skellefteå eller Örnsköldsvik, men vilken studieorten är ser du på utbildningens sida.

Distansutbildningar utan träffar är helt webbaserade. Det betyder att du inte behöver resa till någon studieort för att genomföra några delar av utbildningen. På utbildningens sida står det då att studieorten är "ortsoberoende" eller "internet".

Lärplattformen är ditt digitala klassrum

Det mesta av undervisningen sker via internet på en så kallad lärplattform. Det är där du hittar det kursmaterial du behöver, till exempel arbetsuppgifter, filmer, diskussionsforum, grupparbeten och klasslistor. Där får du också kontakt med dina lärare och kursare. Här på Umeå universitet använder vi oftast lärplattformarna Canvas, Cambro eller Moodle, beroende på vilken utbildning du läser. Direktsända föreläsningar och gruppdiskussioner deltar du i genom videomöten, oftast i Zoom.

Stor frihet och stort ansvar

Som distansstudent kan du själv styra mycket över var och när du studerar. Det innebär frihet men kräver samtidigt disciplin och stort eget ansvar. Om studietakten är 100% så innebär det att du bör studera ungefär 40 timmar per vecka, är den 50% så behöver du göra runt 20 timmar per vecka, och så vidare. För att bli godkänd ska du förstås uppnå kursmålen oavsett om du läser på distans eller på campus.

Plugga och jobba – går det?

Beroende på utbildningens studietakt och upplägg kan det vara möjligt för dig att kombinera studierna med att jobba. Du avgör själv om du kan arbeta och studera samtidigt. Om du får studiemedel så kom ihåg att hålla koll med CSN vad som gäller kring arbete och studier. 

5 frågor om distansstudier

Har en distansutbildning samma kvalitet som en på campus?

Ja. Utbildningens kvalitet bygger mycket på att du själv är aktiv och tar ansvar för din inlärning. Du kan behöva ha lite högre studiedisciplin när du läser en distansutbildning jämfört med en campusutbildning.

Vilken behörighet måste jag ha?

Behörighetskraven är olika från utbildning till utbildning. Kolla vad som gäller för den kurs eller program du är intresserad av.

Hitta din distansutbildning

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig till distansutbildningar på samma sätt som till andra kurser och program som ges på campus. Läs om utbildningen här hos oss och gör din anmälan via Antagning.se. Sista anmälningsdag till höstterminen är i mitten av april och till vårterminen mitten av oktober. Här hittar du datum kring anmälan och antagning. 

Vilken dator och internet behöver jag?

Krav på dator och internet kan variera mellan olika kurser.  Om kursen du ska läsa är helt nätbaserad, så räkna med att du behöver ha tillgång till dator, webbkamera, headset med mikrofon och internetuppkoppling av bredbandstyp.

Vissa kurser kräver särskilda material eller verktyg. Då får du veta det från dem som ger utbildningen.

Hur funkar det med tenta på en distanskurs?

Distanskurser kan examineras på lite olika sätt men obligatoriska uppgifter och hemtentor är vanliga examinationsformer.

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som sedan vidarebefordrar meddelandet till den person som ärendet berör.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.