"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

Välkommen till Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vid Umeå universitet. Jag som skriver detta heter Markus Ådahl och är programansvarig och du kommer att träffa mig vid registreringen tillsammans med Leif Nilsson som är biträdande programansvarig. Kom ihåg att tacka ja till din studieplats på Antagning.se innan svarstiden går ut om du vill behålla den. Kontakta gärna mig, den biträdande programansvarige eller studievägledaren om du har frågor som rör programmet.

Så här börjar du

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  • 3. Registrera dig på kursen

    Programmet och den inledande kursen startar med registrering och introduktion klockan 8.15 måndag den 28 augusti i sal enligt schema (som kan komma att uppdateras inför kursstarten).

    Har du inte möjlighet att närvara vid registreringen måste du anmäla det i förväg för att inte riskera att förlora din studieplats. Du når mig på markus.adahl@umu.se eller 090-786 92 24.

     

  • 4. Börja kursen

    Måndag 28 augusti 2023

    Tid: 10.15

    Plats: Se schemat, länk nedan

    Programmet inleds sedan med kursen, Introduktion till industriell ekonomi. Denna kurs startar efter registreringen måndagen den 28 augusti klockan 10.15. Hur den inledande kursen är upplagd framgår av schemat.

Om kursen

  • Programmets upplägg

    Introduktionskursen ger förberedelser för kommande studier i matematik, en introduktion till området industriell ekonomi, samt träning i muntlig och skriftlig kommunikation. Kursen består av tre moment, varav ett moment utgörs av matematik. Detta moment omfattar komplexa tal, förmåga att handskas med algebraiska uttryck samt lösning av ekvationer och olikheter, trigonometri, grafer och koordinatsystem. Till detta moment använder vi boken Introduktion till högre studier i matematik av Robert Johansson och Lars-Daniel Öhman från Liber (ISBN 978-91-47-11336-1).

    I det andra momentet ges en introduktion till ämnet industriell ekonomi, utbildningen och den framtida yrkesrollen. Här kommer också kunskapsbildningsprocessen att diskuteras, där bland annat problemformulering, teori, angreppssätt och analys behandlas. I det tredje momentet kommer ni gruppvis att genomföra en studie och med utgångspunkt från denna öva färdigheter i rapportskrivning och muntlig presentation. I momentet ingår även en introduktion till informationssökning och etisk användning av information. Till dessa moment använder vi boken Modern industriell ekonomi av Engwall, Jerbrandt, Karlson och Storm från Studentlitteratur (ISBN 978-91-44-14151-0). Alla examinerande inslag så som presentationer och tentamina framgår av schemat.

    På följande hemsida som är riktade till nya studenter på programmet kan du läsa om hur programmet är upplagt:

    Läs mer om programmet

    Material för dina kommande studier

    För den här kursen använder vi lärplattformen Canvas. Där hittar du bland annat information om kursplan, schema, instruktioner för övningar, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. För att komma in på lärplattformen behöver du vara registrerad på kursen och du loggar in med din Umu-identitet. Länken till lärplattformen är: http://www.canvas.umu.se/

  • Repetitionskurs i matematik innan programstart

    Veckan innan den första programkursen börjar har du möjlighet att vara med på sommarkursen . Denna innehåller en repetition av gymnasiematematiken, och är poänggivande och studiemedelsgrundande. Denna kurs har varit väldigt uppskattad av tidigare studenter och vi rekommenderar starkt att ni läser den. Under denna vecka arrangeras också flertalet aktiviteter för att lära känna varandra och studenter från högre årskurser. Kursen startar måndagen den 21 augusti klockan 9.00.

    Schema för kursen, hur du deltar i uppropet första dagen, med mera, hittar du på kurshemsidan: www.umu.se/student/matematik-och-matematisk-statistik/basfardigheter-i-algebra/

    Kurshemsidan innehåller videoföreläsningar och onlineuppgifter som du kan arbeta med redan innan kursen börjar.

    Obs! Kursen söker du via Antagning.se. Anmälningskoden är UMU-58011.

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  • Tillgång till hela Microsoft Office 365

    När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.

    IT-tjänster – här kommer du igång

  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)