TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Hej! Du är antagen till Högskoleingenjörsprogrammet i Elektronik och datorteknik/Medicinsk teknik vid Umeå universitet. Jag som skriver detta heter Björne Lindberg och är ansvarig för programmet. Jag kommer att ha en liten del av undervisningen på första kursen - Inledande kurs i Elektronik och Datorteknik. Jag och övriga lärare på programmet hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en mycket givande studietid här i Umeå!
Programmet startar med upprop och introduktion på måndag 31 augusti (se nedanstående tid och plats). Har du inte möjlighet att närvara vid programstarten måste du meddela det i förväg till programansvarig, Björne Lindberg, bjorne.lindberg@umu.se.
Första kursen på programmet heter Inledande kurs i elektronik och datorteknik och startar i samband med programstart. För att börja en kurs ska du registrera dig via studentwebben och för detta krävs att du har aktiverat ditt Umu-id (användarkonto), se längre ned.
Registreringen via studentwebben är öppen under den första veckan vid kursstart. Det är viktigt att du registrerar dig under den perioden, annars kan du förlora din studieplats. Länk till studentwebben:
Studentwebben
Inledande kurs i elektronik och datorteknik är din ingång till studierna på högskoleingenjörsprogrammet i Elektronik och Datorteknik inklusive specialiseringen Medicinsk teknik. Kursmaterial och ytterligare information om kursen kommer att finnas på denna kurshemsida: https://www.moodle.umu.se/course/view.php?id=2846 som du kommer att kunna se några veckor innan kursstart.
Efter Inledande kurs i elektronik och datorteknik följer matematikkursen Algebra för ingenjörer. Därefter fortsätter vi med elektronikämnet, och specifikt Analog elektronik, Digital elektronik, Mikrodatorteknik 1, och Kommunikationens grunder.
År 2 fortsätter sedan med Programmering, Mätsystem och mätmetoder, Mikrodatorteknik, och Analys för ingenjörer (matematik). Under senare delen av årskurs 2 har man möjlighet att profilera sig mot till exempel elektronikkonstruktion eller medicinteknik.
Under årskurs 3 fortsätter du att välja fördjupningskurser inom inbyggda system eller inom medicinteknik. Avslutningsvis genomför du ett examensarbete, ofta hos ett företag.
Undervisningens upplägg varierar från kurs till kurs. Oftast består den av föreläsningar där teoriavsnitt behandlas, praktiska laborationer och övningar, samt större projektarbeten. I vissa projektarbeten arbetar man enligt en styrd projektmodell medan i andra använder man sig av problembaserat lärande.
Fäll ihopDu är inbjuden till att läsa kursen Basfärdigheter i algebra (1.5hp). Kursen pågår under veckan före terminsstart, dvs datumen 24-28 augusti, och dess syfte är att ge dig en bra grund för matematikstudierna under höstterminen.
Under kursen får du också delta i trevliga arrangemang och aktiviteter för att lära känna dina kurskamrater och finna dig tillrätta på universitetet och i staden Umeå.
Observera att du måste söka kursen via www.antagning.se.
Anmälan: https://www.umu.se/utbildning/kurser/basfardigheter-i-algebra2/
Repetitionskursen startar måndag 24 augusti kl 9:00 med ett upprop. För lokal, se länken ovan till anmälan.
Kursbok: Basfärdigheter i algebra, Albertson m.fl., Studentlitteratur
Välkommen till Umeå universitet
Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!
Ny student på Umeå universitet
Fäll ihopAktivera ditt Umu-id
Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel
När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.
Det här funkar ju inte. Hjälp!
Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.
Fäll ihopSkaffa Umu-kort
När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som
Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.
Fäll ihopTillgång till hela Microsoft Office 365
Som student har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365 under din studietid. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster som kan underlätta din studietid och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.
Läs om Office 365 och hur du installera det till din dator.
Fäll ihopGå med i en studentkår
Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.
Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?
Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.
På Umeå universitet har vi tre studentkårer
Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.
Fäll ihop
Om något krånglar finns Infocenter
Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter ger svar, hjälp och vägledning
Fäll ihop