"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Kompletterande pedagogisk utbildning för årskurs 7 - 9 och gymnasiet

Du är antagen till Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) 50% för 7-9 och gymnasiet. Varmt välkommen! Men innan du kan börja måste du göra några saker innan programstart. Här får du veta vad du måste göra samt hur och när du ska göra det. Du kan även läsa lite mer om programmet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst!

Så här börjar du

  • 1. Andra antagningsbeskedet

    Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

    Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

    Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

    Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  • 3. Registrera dig på programmet

    När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv logga in och registrera dig via Ladok innan kursstart. Det kan du göra från och med måndagen den 26 augusti till och med tisdagen den 3 september. Om du inte har registrerat dig senast den 3 september förlorar du din plats på kursen och programmet

  • 4. Börja programmet

    2 september

    Tid: 10.00

    Plats: Aula Nordica, Umeå universitet

    Upptaktsträff

    Den 2 september klockan 10-11.30 väntar en spännande upptakt i Aula Nordica för alla som studerar program vid Lärarhögskolan. Det är en dag med viktig information som du har nytta av under din kommande studietid. Du kommer att lära dig om de praktiska delarna av att vara student och bli inspirerad av en föreläsning som belyser din viktiga roll i utbildningssystemet.  De studenter som läser utbildningen på distans kan delta via länk, men de som befinner sig i Umeå med omnejd är självklart välkommen till upptakten i Aula Nordica.

    Här kommer du hitta länk för att delta på distans via zoom.

    Kursstart

    På eftermiddagen börjar du din första kurs. 
    2 september kl 13:00 och ges över zoom:

    Klicka här för att komma till zoom

    Det kommer inte publiceras någon schemalänk ovan, du hittar schemalänk i anslutning till kursinformationen nedan.

Om programmet

  • Välkommen till programmet!

    Du som läser 50% studietakt läser en kurs varje termin och förväntas lägga ner i genomsnitt 20 timmar/vecka på studierna

    Under höstterminen är de två tillfällen där vi träffas på plats i Umeå, se nedan.

    • v 39, måndag till tisdag, 23-24 september
    • v 48, måndag till tisdag 25-26 november

    Programmet är en distansutbildning. Det innebär att du oftast kan bestämma var du befinner dig. Eftersom du går en utbildning med undervisningstiden ”dagtid” kan du inte alltid själv bestämma när du ska göra vissa obligatoriska inslag. Konkret innebär det att all schemalagd undervisning och vissa obligatoriska (examinerande) seminarier ligger under dagtid. Närmare information om frivilliga och obligatoriska inslag återfinns på lärplattformen Canvas. Senast fyra veckor i förväg läggs de in i kursens schema.

    När du registrerat dig på programmets första kurs får du också tillgång till en programsajt i Canvas där du hittar mer övergripande information om programmet, om verksamhetsförlagd utbildning (VFU), om kontaktpersoner och mycket annat.

    För varje kurs du går finns det dessutom en specifik kurssajt i Canvas.

    Den första kursen på programmet

    Kursen Skolans uppdrag

    Kurstart för Skolans uppdrag är den 2 september kl 13:00 och ges över zoom, https://umu.zoom.us/j/66113589120

    Kursens schema

    Länk till det aktuella Zoom-rummet skickas ut med e-post till den till den mejladress du angett på www.antagning.se ungefär en vecka före terminsstart. Kolla gärna också skräpkorgen i ditt mejlprogram regelbundet under veckorna inför terminsstart. Länken finns även på den här kursens kurssajt som du har tillgång till när du registrerat dig

    Din första kurs på programmet heter Skolans uppdrag. Den omfattar 15 hp och löper över hela höstterminen. Kursansvarig är Marcel Quarfood, Institutionen för idé- och samhällsstudier. 

    Registrera dig på kursen

    När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv logga in och registrera dig via Ladok innan kursstart. Det kan du göra från och med 26 augusti till och med 3 september. Om du inte har registrerat dig senast den 3 september förlorar du din plats på kursen och programmet.

    För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.

    Jag har ett aktiverat Umu-id och vill registrera mig.

    Jag har ett aktiverat Umu-id men glömt mitt lösenord.

    Kursen Skolans uppdrag är den första inom Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Kursen omfattar 15 hp och går på halvtid under hela höstterminen.

    Här kan du läsa mer om kursen och kurslitterauren:

    Kursplan och kurslitteratur  

    Jag som är kursansvarig för Skolans uppdrag heter Marcel Quarfood och är universitetslektor i filosofi. Förutom viss undervisning i kunskaps- och vetenskapsfilosofi kommer jag att hålla i samordningen av kursens olika delar.

    I kursen Skolans uppdrag kommer de aktiviteter som går i realtid på nätet att vara schemalagda på eftermiddagar. När dessa infaller och vilka som kräver obligatorisk närvaro framgår av kursens schema. Detta finner du på lärplattformen Canvas (som du får tillgång till så snart du aktiverat ditt Umu-id).

    Kursen Skolans uppdrag består av tre områden: Skolans organisation och villkor, Grunder i styrdokumenten samt Språk som verktyg för lärande. De första två av dessa består i sin tur av mindre moduler som examineras var för sig. I viss utsträckning kommer olika moduler att löpa parallellt.

    Skolans organisation och villkor (2 hp) ger en orientering om de styrdokument som reglerar skolans verksamhet och de juridiska och organisatoriska ramarna för skolan. Den ger också en orientering kring skolväsendets och uppdragens historia.

    Grunder i styrdokumenten (10 hp) består av sex moduler. Detta område ger en fördjupning kring tre grundläggande beståndsdelar i styrdokumenten. Kunskapsuppdraget: att utbildningen i skolan ska syfta till att elever inhämtar och utvecklar kunskaper. Kravet på vetenskap och beprövad erfarenhet: att skolans utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Fostransuppdraget: att utbildningen i skolan ska syfta till att barn och elever inhämtar och utvecklar värden. Modulerna i området tar bl.a. upp vetenskapsteoretiska och etiska aspekter kopplade till dessa uppdrag.

    I delkursen Språk som verktyg och lärande (3 hp) behandlas språken i Sverige och de indelningar av språk i olika kategorier som används i lagstiftning och styrdokument för skolan, och en introduktion ges till andraspråksutveckling och språk som verktyg för lärande.

    Examinationer
    De flesta examinationer lämnas in på anvisad plats i Canvas. Några examinationer är muntliga och görs i samband med examinerande seminarier.

    Frågor
    Om du har frågor specifikt om denna kurs kan du höra av dig till mig: marcel.quarfood@umu.se

    Varmt välkommen! Jag och mina kollegor hoppas att ni kommer att trivas med kursen och med Umeå universitet.

  • Information från UmPe

    UmPe – din studentkår: UmePedagogerna (UmPe) är kårsektionen för dig som studerar ett program eller en kurs vid Lärarhögskolan, Umeå universitet. UmPe värnar studenternas intressen och rättigheter genom bland annat utbildningsbevakning. Under UmPe finns kårföreningarna Hectos och TUFF, som i första hand arrangerar studiesociala aktiviteter till exempel insparken. Vill du veta mer om UmPe och våra kårföreningar? Besök vår hemsida www.umepedagogerna.se eller kom förbi vårt kontor i naturvetarhuset (entréplan, bredvid ljusgården). Vi ses i höst!

    PS vi finns även på Facebook och Instagram (UmePedagogerna).

  • Utdrag ur belastningsregistret

    Utdrag ur belastningsregistret

    Utdrag ur belastningsregistret

    För att du ska få göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) som ingår i programmet måste du för rektor på skolan kunna visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister. Handläggningstiden är cirka två veckor, så beställ ditt intyg i god tid innan din VFU, helst så snart du kan. Intyget är kostnadsfritt och är i normalfallet giltigt i ett år.

    Ansökningsblanketten hittar du på Polisens webbplats.

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)