"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Thomas sökte förändring – hittade Högskoleingenjörsprogrammet på distans

Thomas Holt ville plugga vidare men tanken på att flytta höll honom tillbaka. När han såg det stora utbudet av distansutbildningar tog han steget. Nu går han sista terminen på Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik på distans vid Umeå universitet.

Varför blev ditt val högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik?

– Jag jobbade som elektriker efter gymnasiet, men efter åtta år började mitt arbete kännas lite inrutat och jag längtade efter förändring. När jag bestämde mig för att plugga vidare så läste jag först på komvux och sedan tekniskt basår. Basåret är en slags intensivstudier som gav mig behörighet i fysik, kemi och matematik. Det var helt nödvändigt för att jag skulle få de grundläggande kunskaper som jag behövde men också ett bra år för att vänja sig vid att studera igen.

– När jag skulle söka till universitetet så ville jag gärna bo kvar i Ljusdal. Jag trivs bra, har vänner och familj nära och min sambo har fast jobb här. Jag insåg att det fanns ett stort urval av distansförlagda utbildningar och jag bestämde mig alltså för högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik på distans i Umeå.

Hur fungerar det med distansstudier för dig?

– Det har fungerat väldigt bra. Före coronapandemin hade vi några obligatoriska träffar på campus. Nu sker alla seminarier på digitala plattformar och i övrigt är det egna studier. Jag planerar mina uppgifter för dagen men har friheten att kunna ta en paus när det passar mig. Det uppskattar jag. Jag ville inte flytta härifrån, jag har ett stort friluftsintresse och vill inte bo i en stad. Att bo nära naturen är en viktig del i min vardag och gör det möjligt för mig att koppla av mellan studiepassen.

Blev studierna ungefär som du hade tänkt dig innan du började?

– Ja fast det har nog varit mer krävande än jag trodde. Alla är ju olika och har olika förutsättningar men studierna har tagit mer tid och energi än jag tänkte mig innan, men det kanske också beror på hur stora krav man ställer på sig själv. Samtidigt har det varit roligare än jag trodde. Känslan när man tänker att man inte förstår någonting och plötsligt faller polletten ner och man faktiskt förstår!

– I början kan det vara lite svårt att ställa frågor när man deltar i en digital föreläsning och man kanske tänker att det är bara jag som inte förstår. Det kan vara en tröskel att faktiskt våga fråga men när man övervinner den känslan så fungerar det bra.

Vad har du lärt dig på utbildningen?

– Mycket! Jag har fått en gedigen teoretisk utbildning som täcker in ett omfattande område. Sedan fortsätter förstås lärandet hela livet.

Har du några bra distansstudietips?

– Jag har förmånen att ha ett särskilt rum för mina studier. I den mån man kan ha en särskilt avsatt yta eller helst ett särskilt rum så tycker jag att det är en fördel. Då kan man stänga dörren och lättare skilja på plugg och fritid. Det har hjälpt mig att fokusera när det inte händer så mycket runt omkring.

– Ett annat tips är att börja dagen på samma sätt som man startar en arbetsdag. Kliva upp vid samma tid och följa sina vanliga rutiner, men också ta en promenad då och då. Annars kan det bli mycket stillasittande.

Nu är du snart klar med dina studier på programmet. Vad händer sedan?

– Nästa steg blir såklart att sikta mot ett jobb inom elkraftbranschen. Om det blir på ett konsultföretag eller elnätsbolag får framtiden och omständigheterna avgöra. Det är ett brett verksamhetsområde som står inför många utmaningar och möjligheter i framtiden så arbetsmarknaden ser bra ut. Det känns som ett spännande område att arbeta inom.

Skulle du rekommendera andra att studera på distans?

– Distansundervisning öppnar ju dörren till studier för så många fler. Om man funderar på att läsa på distans ska man absolut göra ett försök. 

Namn: Thomas Holt, 30 år.
Utbildning: Tredje året på Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik på distans vid Umeå universitet.
Bor: I Ljusdal.
Fritidsintressen: Är allmänt friluftsintresserad och ofta ute i skog och mark. Jagar och fiskar. Gillar också alpin skidåkning och vandring.

Senast uppdaterad: 2022-10-26