Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Polisprogrammet

Vill du göra skillnad? Vet du vad du klarar och känner dig trygg i dig själv? Polisyrket är omväxlande och ställer höga krav. Det är ett viktigt arbete som ger möjlighet att göra skillnad för många. Att vara polis är inte alltid som många föreställer sig.

På polisprogrammet får du lära dig att analysera problem, söka kunskap, se orsakssamband, finna lösningar, fatta beslut och utvärdera dina insatser. Genomgående sker utbildningen i en miljö där teori och praktik integreras i hög grad. Under utbildningen studerar du bland annat juridik, kriminologi, akutsjukvård och flera andra inslag från akademiska områden. De integreras med direkt polisiära ämnen som brottsutredning, förhörsteknik, polisarbete i trafikmiljö, kommunikation, konflikthantering och självskydd liksom utredning kring vålds- och narkotikabrott. Många inslag i polisprogrammet handlar om att öva på sina kunskaper i polisiära situationer. Du får också observera polisarbete under fältstudieveckan under termin två.

Du kan läsa polisprogrammet på två olika sätt: på plats på campus eller på distans med ett antal träffar i Umeå. Båda varianterna innebär heltidsstudier och du får samma kompetens vare sig du läser på campus eller distans.

Utbildningen börjar med 2 år (120 hp) av teori och praktik under kurserna i Umeå. Efter det gör du en sex månaders betald aspiranttjänstgöring hos en polisregion.

Behörighet

Polismyndigheten bestämmer vilka behörighetskrav du ska uppfylla för att kunna bli antagen till utbildningen. Vissa av kraven får du visa att du uppfyller genom att genomföra tester och intervjuer. En viktig del är de psykologiska kraven, som innebär att du bland annat ska ha en grundläggande trygghet och psykisk stabilitet.

Läs mer om antagningskraven på Polisens sidor

Ansökan

Du kan söka till polisprogrammet när som helst på året. Tester och antagning sker löpande, vilket innebär att du kan få ditt antagningsbesked allt mellan strax innan du ska börja studera till flera månader innan. Utbildningsstarten blir vid universitetens ordinarie höst- eller vårterminsstart.

Du ansöker till polisutbildningen via Plikt- och prövningsverket

Efter utbildningen

När du genomfört utbildningen i Umeå och aspirantutbildningen får du en polisexamen och blir därmed behörig att söka anställning som polisassistent. Du har också möjligheten att bygga på med fler kurser och ta ut en akademisk examen i polisiärt arbete.

Jobba som polis

Polisens verksamhet har som mål att främja rättvisa och trygghet i samhället. Som polis arbetar du bland annat med att förebygga, förhindra, upptäcka och utreda brott, övervaka allmän ordning men också ge allmänheten skydd och annan hjälp. Arbetet som polis är väldigt omväxlande och stimulerande och ställer stora krav på breda kompetenser.

Studera mer

Du som börjar på polisutbildningen i Umeå från och med våren 2021 får högskolepoäng för alla kurserna du slutför. När du genomfört polisutbildningen kan du läsa till några kurser och göra ett examensarbete, och sedan ta ut en examen på grundnivå i polisiärt arbete.

Från och med hösten 2022 kan du sedan läsa till ännu ett år på vårt magisterprogram i polisiärt arbete. Eftersom vi har forskare knutna till Enheten för polisutbildning kan det även finnas möjligheter för den som vill att jobba med forskning inom området.

Läsa på distans eller på campus?

Polisprogrammet på distans

Ta reda på mer om hur det fungerar att läsa utbildningen på distans.

Polisprogrammet på campus

Läs mer om vad det innebär att läsa polisprogrammet på campus.