"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Välkommen till polisprogrammet!

Bild: Mattias Pettersson

Så roligt att du ska läsa polisutbildningen hos oss! Här berättar vi lite om vad som händer nu och vad du behöver göra innan du börjar läsa på utbildningen. Informationen gäller både för campus- och distansutbildningen. I slutet av sidan finns extra information för dig som ska läsa på distans.

Jag har fått besked att jag är antagen - vad händer nu?

1. Tacka ja till din utbildningsplats

När du fått beslut om att du blivit antagen till polisprogrammet vid Umeå universitet måste du bekräfta att du vill ha platsen. Det gör du på Min sida hos Plikt- och prövningsverket. Där finns också information om hur du ska göra.

Vill du flytta fram din utbildningsstart till en senare termin eller har andra frågor som gäller din antagning så ska du begära ”Kontakt med antagningshandläggare” som finns på samma ställe som länken ovan. Studieuppehåll är något som bara kan bli aktuellt att ansöka om efter att du registrerat dig på utbildningen.

2. Håll koll på denna sida!

Eftersom antagningen till polisutbildningen sker löpande så kan du ha blivit antagen allt ifrån långt före till strax innan utbildningsstarten. Du som ska börja läsa hos oss kommer kunna hitta information här på sidan. Den uppdateras löpande inför kommande terminsstart.

Höstterminen 2024 startar: 2024-09-02
och sträcker sig till 2025-01-19

3. Söka studiemedel

Har du tänkt läsa med studiemedel och inte redan har ansökt om det, så kan du passa på att göra det nu. Ange att du läser "Polisutbildningen vid Umeå universitet" när du ansöker. Umeå universitets terminstider som du ska ange hittar du på sidan Viktiga datum.

Ett tips är att du som börjar studierna på höstterminen söker studiemedel för ett helt läsår (2 terminer). Då beviljas du studiemedel för hela året oavsett om du uppnår alla 30 högskolepoängen under första terminen eller inte. Om du börjar studierna på vårterminen söker du studiemedel för en termin först, och därefter kan du också söka för ett läsår i taget.

Eftersom polisutbildningen är en uppdragsutbildning så måste alla poäng per termin vara avklarade och godkända för att du ska få fortsatt beviljat studiemedel från CSN. Har du läst med studiemedel tidigare och inte avslutat de studierna så måste du ta kontakt med CSN och reda ut vad som gäller för dig.

Läs mer och ansök om studiemedel hos CSN.

 

Du som läser distansutbildningen har möjlighet att ansöka om merkostnadslån hos CSN. Ifall de önskar intyg från skolan så hjälper vi till att ordna detta. Dock först efter terminsstarten.  
Du kan då kontakta studievägledare
(kontaktuppgifter finns längre ner på sidan). 

4. Hitta boende

Du som ska läsa programmet helt på campus behöver förstås ha ett mer permanent boende i Umeå. Här finns tips för att ordna boende.

Ska du läsa programmet på distans så behöver du ha någonstans att bo i Umeå under de 5-7 campusveckorna varje termin. Har du inte löst det på annat sätt så kanske du har hjälp av det stora utbudet av olika slags boenden på Visit Umeås sidor.

5. Aktivera ditt Umu-id

Om det här är den första utbildningen du läser vid Umeå universitet ska du aktivera ditt Umu-id. Det använder du sedan för att få tillgång till utbildningens lärplattform, universitetets trådlösa nätverk och för att kunna ansöka om ditt Umu-kort. Du kommer få mer information om detta inför temrinsstarten. 

  • Du som ska börja på programmet på en hösttermin kommer att kunna aktivera ditt Umu-id först under juni-augusti.
  • Ska du börja på programmet på en vårtermin kommer du att kunna aktivera ditt Umu-id under december-januari.

Här kan du läsa mer om vad Umu-id är.

6. Skaffa Umu-kortet

Som student vid Umeå universitet får du ett Umu-kort. Det använder du som passerkort till våra lokaler, lånekort på universitetsbiblioteket och som kopierings- och utskriftskort. Vare sig du läser på distans eller på campus så behöver du ett Umu-kort för att komma in i våra lokaler när du är på campus.

Du måste själv ansöka om att få Umu-kortet. Efter att du har aktiverat ditt Umu-id kommer du att få ett e-postmeddelande från universitetet med instruktioner för att ansöka om Umu-kortet. Meddelandet skickas till den e-postadress du har sparad i Studentwebben (umu.se). Titta efter på Mina inställningar (logga in med ditt Umu-id) för att se din registrerade e-postadress och att det är en adress du använder. 

Du som ska läsa programmet på distans - se till att ansöka om Umu-kortet så snart det är möjligt, eftersom du kommer att behöva hämta ut det under den första campusveckan som är vid terminsstarten.

Läs mer om Umu-kortet

7. Kika in på lärplattformen

Både på distans- och campusutbildningen använder vi en lärplattform som heter Canvas där mycket av undervisningen förmedlas.

När du har aktiverat ditt Umu-id kan du logga in i Canvas med det. Där hittar du information om stöd och annat som kan vara bra att veta som student på polisprogrammet. Det ger dig också en första inblick i hur lärplattformen ser ut och fungerar. Närmare terminsstart kommer du även att få tillgång till kurssidorna där.

8. Registrera dig vid terminsstarten

Registrering kommer vara möjligt i anslutning till terminsstarten och vi kommer informera er mer om hur detta går till längre fram. 

Introduktionen kommer ske första dagen i lokaler på Umeå universitet.
Tid och plats meddelas närmare terminsstart och du behöver delta på plats i Umeå. Om du inte har möjlighet att närvara vid introduktionen måste du anmäla det i förväg till studierektor eller studievägledare. Våra kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan.

Behöver du parkeringsplats på campus? Läs här hur du skaffar rabatterat dygnstillstånd som student. Du behöver ge medgivande till Upab för att kunna betala med deras app. Här är en manual för hur du ger medgivandet.

 

Om programmet vid Umeå universitet

Utbildningens upplägg 

Polisprogrammet består av fyra terminers heltidsstudier på universitetet. Därefter genomför du en sex månaders aspirantutbildning i Polismyndighetens regi. Du som blivit godkänd på alla delar av utbildningen är sedan klar för att börja jobba som polis.

Utbildningen innehåller en stor bredd av ämnen som behövs för att jobba som polis. Du läser mellan tre och fem kurser per termin. Räkna med att avsätta ungefär 40 timmar per vecka för dina studier, inklusive schemalagd tid.

I programöversikten nedan finns länkar till kursplaner där du också hittar litteraurlistor.

Utbildningsplan för polisprogrammet 

Schema

Det preliminära schemat kommer att finnas tillgängligt senast en månad innan kursstart, men tidigast i slutet av juni för dig som ska börja läsa på höstterminen. Börjar du på vårterminen så beräknas schemat vara färdigt en månad innan terminsstart. 

Inför terminen får du även mer information om vilken basgrupp du kommer att ingå i och därmed vilket schema du ska söka ut. I din basgrupp blir ni ungefär sex personer som kommer att ha samma schema.

Du söker ut ditt schema i TimeEdit.

Till din hjälp finns den här instruktionen. Där framgår också hur du gör för att prenumerera på ditt schema direkt i ditt eget kalenderprogram.

Observera att schemaändringar kan ske löpande under terminens gång, så du behöver hålla dig uppdaterad på ditt schema.
Även basgrupperna kan förändras en bit in på terminen. 

Hur lärplattformen Canvas används under utbildningen

Varje kurs har en egen Canvassajt som innehåller olika typer av kursmaterial, exempelvis kursens studieguide. Vi ser till att du får tillgång till de Canvassajter du behöver för dina studier. Alla kurssajter är inte exakt likadana, men våra lärare kommer att berätta hur de olika kursernas sajter ska användas i samband med kursstart.

Som student på programmet får du också tillgång till en Canvassajt som heter Polisprogrammet Programsida. Där finns olika slags information som du kan behöva som polisstudent, som exempelvis kontaktuppgifterna till oss, basgruppsindelningar och information om de möjligheter till stöd under studierna som universitetet erbjuder.

Lokaler under utbildningen

Polisutbildningshuset (som vi kallar "POL") ligger på campus Umeå och det är där som det mesta av utbildningen genomförs. Där finns exempelvis övningslokaler som en "butik", en "polisstation" och en kamphall, men också studenternas egna uppehållsytor med tillgång till mikrovågsugnar. Där hittar du också personalen som ansvarar för olika frågor för polisutbildningen.

Under vissa utbildningsinslag håller vi till på Umestan i centrala Umeå, för andra är vi på träningsanläggningen IKSU Sport som ligger på campus. Vi använder också andra lokaler på campus Umeå. Du kommer att få uppgifter om var och när du ska vara på plats för registreringen och introduktionen, i god tid innan utbildningsstarten.

När det råder restriktioner på grund av covid-19 kan "lokalen" för vissa undervisningsinslag vara digital för både campus- och distansutbildningen. Då använder vi oftast verktyget Zoom. Här hittar du instruktioner och information om Zoom.

Lärare på polisprogrammet

Under utbildningen får du träffa både polislärare som har lång yrkeserfarenhet och akademiska lärare som har spetskompetens inom de ämnesområden som polisutbildningen omfattar. Det gör att du får ta del av en stor bredd av både praktiska och forskningsbaserade erfarenheter och kunskaper.

Polisstudenternas föreningar

Polisförbundets studerandeförbundsregion Umeå är en del av Polisförbundet och finns till för polisstudenter i Umeå. Här jobbar man med att bevaka kvaliteten och utvecklingen av utbildningen och ordnar också intressanta evenemang för polisstudenter som exempelvis gästföreläsningar. På Polisförbundets sidor kan du läsa mer och bli medlem om du vill.

Polisutbildningens studentförening PANG består av aktiva studenter på programmet. De tar hand om dig som är ny på utbildningen för att du snabbt ska känna dig som hemma, lära känna nya människor och ha en riktigt kul tid på universitetet. Studenterna i PANG ser till att du får en ”fadder” i form av en student som läser termin 2. De anordnar också sportaktiviteter, evenemang, fester och mycket annat roligt att göra på fritiden.

PANG:s information för dig som börjar på utbildningen hösten 2024 når du genom att ansöka om att få gå med i den Facebook-grupp som blir aktuell för just dig: "PHS Umeå Campus HT24" eller "PHS Umeå Distans HT24" samt att du skickar ditt antagningsintyg på PANG:s messenger för att bli accepterad in i gruppen. Du kan också kontakta PANG via mejl: pangumea[at]gmail.com.

För dig som vill träna

Idrott och träning är stort i Umeå, så det finns möjlighet att testa på det mesta. Vid Polisutbildningshuset på campus finns vårt nyinvigda utomhusgym och i Polismyndighetens lokaler på Umestan finns ett inomhusgym som även du som läser till polis har möjlighet att använda.

Helt ny på universitetet? Studiestartsföreläsningar

Har du inte pluggat vid Umeå universitet tidigare så kan det vara mycket nytt att sätta sig in i och hålla reda på. Du kan ta del av några inspelade digitala föreläsningar som guidar dig genom det mesta av det första du behöver veta som ny student. De handlar om:

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Biblioteket hjälper dig att söka, skriva och studera
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

Här hittar du mer information om alla föreläsningarna.

Har du frågor? Kontakta oss!

Om polisprogrammet på distans

Emma Gustafsson
Studievägledare
E-post
E-post
Telefon
090-786 68 48
Mikael Söderström
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 68 43
Conny Tärnklev
Universitetsadjunkt
E-post
E-post
Telefon
090-786 98 21

Om polisprogrammet på campus

Emma Gustafsson
Studievägledare
E-post
E-post
Telefon
090-786 68 48
Pontus Bergh
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 50 20
Conny Tärnklev
Universitetsadjunkt
E-post
E-post
Telefon
090-786 98 21

 

Mer information för dig som ska läsa på distans

Planera dina studier

Även som distansutbildning innebär polisprogrammet heltidsstudier. Du bestämmer alltså själv i stor utsträckning hur och när du studerar, men får också ta stort eget ansvar för din studiedisciplin och planering.

Varje kurs har en egen studieguide som presenterar lärandemål, lärresurser, litteratur, examinationer med mera. I kursens schema i TimeEdit hittar du alla planerade kursaktiviteter och examinationstillfällen. För att hålla takten i varje kurs behöver du göra din egen personliga studieplan. Utgå från schemat och studieguiden.

Lärarna finns tillgängliga

Att plugga på distans kan ibland kännas annorlunda och ensamt jämfört med att sitta i ett klassrum med nära kontakt till både studiekamrater och lärare. Kom ihåg att medstudenter och lärare ändå alltid finns tillgängliga och att du alltid kan vända dig till kursens lärare med frågor.

Alla lärarna har ambitionen att ge snabb respons på frågor, men eftersom de ofta har flera olika uppdrag samtidigt kan det ibland ta någon eller några dagar innan du får svar. Lärarna arbetar dagtid på vardagar, så det är under de tiderna du kan förvänta dig att få svar. 

Lärplattformen blir ditt digitala klassrum

Huvuddelen av dina studier gör du hemifrån. På kurssajten i lärplattformen Canvas hittar du det självstudiematerial du behöver, som exempelvis inspelade föreläsningar, instuderingsfrågor och läsanvisningar, och där genomförs vissa schemalagda seminarier, examinationer och andra kursaktiviteter. Det mesta av kommunikationen med dina lärare och studiekamrater har du i Canvas. En sida som heter Anslag finns på alla kurssajter och används ofta av våra lärare för att lägga ut viktig information som du behöver ta del av.

Du kan alltså logga in i Canvas efter att du har aktiverat ditt Umu-id, och närmare terminsstart kommer du också att få tillgång till första kursens kurssajt.

Vilken teknisk utrustning krävs för distansstudierna?

Under självstudieveckorna har vi webbaserade videomöten av olika slag, oftast via Zoom. För att det ska fungera bra krävs att du har tillgång till en dator som inte äldre än 4-5 år, webbkamera, headset och bra internetuppkoppling (stabil trådlös uppkoppling eller fast uppkopp­­ling via nätverkskabel).

Upplägget för campusveckorna i Umeå

Varje termin ordnas 5-7 träffar i Umeå, en vecka per tillfälle. Då är det schemalagd undervisning måndag-fredag, vanligtvis kl. 8-17. Enstaka gånger kan det också bli undervisning på kvällstid. Du ordnar själv med boende i Umeå under campusveckorna.

Du kan behöva göra vissa förberedelser inför campusveckorna. Till exempel behöver du ha med dig oömma träningskläder och träningsskor för inomhusbruk redan till den första campusveckan. Alla instruktioner finns i studieguiden som du får inför varje kurs (i Canvas), så läs noga igenom dem.

Undervisningen under campusveckorna innebär framför allt praktiska moment, exempelvis vapenhantering, bilkörning, akutsjukvård, eller fysiska metoder vid konflikthantering. De flesta av dessa delar genomför du tillsammans med 3-5 andra studenter i er basgrupp. Campusveckorna innehåller också examinerande moment.

Du måste delta på plats i Umeå under alla dessa veckor. Om du blir sjuk så att du inte kan närvara under delar av en campusvecka ska du så snabbt som möjligt ta kontakt med varje berörd lärare för att få veta när och hur du kan tillgodogöra dig missade inslag längre fram i tiden. Behöver du göra examinationer eller kompletteringar i efterhand för att du inte kunde delta vid ordinarie tillfälle, eller om du behöver göra om-examinationer, så kan det innebära att du måste göra ytterligare resor till Umeå utöver de ordinarie campusveckorna.

 

Närvaroveckor för hösten 2024:
v. 36, 39, 44, 48 & 51

Var aktiv och engagerad

En distansutbildning erbjuder frihet och flexibilitet men kräver samtidigt hög egen motivation, engagemang och studiedisciplin. Var aktiv i Canvas, ta initiativ, jobba självständigt med egna uppgifter, bidra till gott samarbete i din basgrupp, ta del av de källor till information och kunskap som finns i lärmiljön och sök relaterad information på nätet. Du skapar din egen kunskap när du deltar aktivt och jobbar med kursmaterialet.

Håll kontakt!

Håll kontakt med dina studiekamrater och dina lärare, även under självstudieperioderna mellan campusveckorna. Använd varandra som stöd och hjälp i studierna, ställ frågor i forumet i Canvas, ta kontakt med lärare om du får svårlösta problem, och läs din e-post regelbundet.

 

Senast uppdaterad: 2024-05-15