Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 11 maj 2021)

printicon

Stora forskningsprogram

Umeå universitets tillämpade AI-forskning spänner över områden som life science och robotik, samt alla tänkbara områden där människor behöver interagera och samarbeta med intelligenta autonoma system. I och med att AI får allt större och mer mångfacetterad betydelse i vårt samhälle har Umeå universitet inlett en riktad satsning på att bygga upp en världsledande forskningsmiljö inom social och etisk AI.

Universitetets AI-forskare och doktorander arbetar ofta inom olika nationella och europeiska forskningsprogram och projekt. 

Nationella forskningsprogram

WASP 

Umeå universitet är ett av fem deltagande universitet i det största nationella forskningsprogram som någonsin finansierats av en privat forskningsstiftelse: Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Programme (WASP).

Bakom programmet står Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och målsättningen är att lyfta Sverige till en internationellt ledande position inom området. Stiftelsens satsning uppgår totalt till 4,2 miljarder kronor fram till år 2029. Tillsammans med medfinansering från de ingående universiteten samt svenska industriföretag omfattar hela satsningen 5,5 miljarder kronor.

Läs mer om WASP vid Umeå universitet

WASP-HS

Umeå universitet är värd för och koordinerar det nationella forskningsprogrammet The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society (WASP-HS).

Programmet syftar till att ge ökad kunskap om konsekvenserna och utmaningarna med AI och autonoma system för humaniora och samhälle. Wallenberg-stiftelserna investerar upp till 660 miljoner kronor i WASP-HS som pågår 2019-2028.

Läs mer om WASP-HS vid Umeå universitet

 

Europeiska forskningsprogram och projekt

AI4EU

Humane AI - Human-centered Artificial Intelligence

Socrates - Social Cognitive Robotics in the European Society