Forskar och undervisar i fältet där system baserade på artificiell intelligens (AI) behöver samarbeta med människan. Forskningen spänner grundforskning i AI till tillämpningar för ökad hälsa.
Helena Lindgren har en tvärvetenskaplig bakgrund som legitimerad arbetsterapeut, arbetskonsult inom arbetsrehabilitering och ergonomi samt datavetenskap. Hon är professor i datavetenskap och verkar främst i skärningspunkten mellan artificiell intelligens, interaktionsdesign och kognitionsvetenskap. Det hon gör, och har gjort under hela sin karriär, är att utveckla sin förståelse av människor, hitta förutsättningar för utveckling av olika förmågor, anpassa förmågan till miljön och bygga en miljö som är social, intelligent, adaptiv och inspirerande.
Helena Lindgren är särskilt intresserad av teorier och metoder som stödjer utvecklingen av intelligenta och autonoma system för hälso- och sjukvården, vilket inkluderar och uppmärksammar komplexiteten i förändrade vårdorganisationer och arbetsprocesser i ett större perspektiv liksom grundläggande ognitiva och psykosociala funktioner hos människor. Hon är särskilt intresserad av följande ämnen, relaterade till interaktion med socialt intelligenta och autonoma system och miljöer:
Forskargrupp och miljö
Helena Lindgren grundade 2010 forskargruppen om användar-, interaktions- och kunskapsmodellering, omdöpt till Interactive Intelligent Systems, och 2011 labbet (Collaborative AI Lab) för interaktiva, intelligenta och sociala system och miljöer.
Forskningen bedrivs i samarbete med forskargrupper främst på medicin- och hälsoområdet och med organisationer i det lokala, nationella och internationella samfundet. ACKTUS-plattformen för kunskapsteknik och interaktionsdesign, utvecklad av forskargruppen, fungerar som forskningsinfrastruktur i de tillämpade samarbetsprojekten, och dessutom som en plattform för experiment med nya lösningar för användarmodellering och adaptiva och individanpassade system.
Förtroendeuppdrag nationellt och internationellt
Lokalt