"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Mikko Lammi

Forskargrupp Sjukdomar hos skelettet, liksom artros och reumatism, orsakar omfattande svårigheter i livet hos miljoner människor i världen. Problemen innebär smärta, obehag, svårigheter att ha ett drägligt liv, och brist på sömn på grund av smärtan. Antalet patienter med artros enbart i USA var 27 miljoner år 2010, men befaras växa till 54 miljoner år 2020.

I dag finns det inga goda metoder att behandla det skadade ledbrosket. De stora mekaniska krafter som är närvarande i lederna när vi rör oss resulterar i att ledbrosket går sönder i ökad omfattning i faser av avancerad artrit. Regenerationsförmågan i ledbrosket är också dålig vilket gör det svårt att reparera ledbrosket. Ofta är det sista behandlingsalternativet installation av protes för att återfå en normal funktion. Men under de sista 10-15 åren har dock cell-baserade behandlingar utvecklas som nya alternativa metoder för att förbättra symptomen av artros. Svårigheterna med de här nya teknikerna är att det tar en lång tid innan man har tillfrisknat. Vidare är det svårt att nå samma biomekaniska hållfasthet som det ursprungliga brosket har. Därför anses biomaterial kunde ge fördelar i vävnadsteknologisk producering av ben och brosk. Eftersom att möjligheterna att isolera broskceller för terapi är begränsade, har stamceller väckt intresse som alternativa celler.

Professor Mikko Lammi har undersökt brosk och ben sedan 1985, och mer information om hans forskning finns på hans personliga webbsidor här.

Forskningsledare

Mikko Lammi
Professor
E-post
E-post
Telefon
090-786 54 52

Översikt

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för medicinsk och translationell biologi

Forskningsområde

Biologi, Kemi, Klinisk medicin, Molekylär medicin
Senast uppdaterad: 2018-11-22