Alla i Kommunen Tillsammans I Vital träning för äldre personer
Forskningsprojekt
De positiva effekterna av fysisk aktivitet för äldre (≥65 år) är överväldigande. Trots detta uppnår färre än hälften av äldre i Sverige de nationella rekommendationerna för fysisk aktivitet. Skillnader i livsvillkor och hälsa är tydliga, där de med sämst hälsa är minst aktiva. Underrepresenterade grupper, såsom äldre med låg socioekonomisk status, födda utanför Europa och personer över 80 år, har sämre hälsa och inkluderas sällan i hälsopromotionsarbeten eller forskningsprojekt.
Syftet med projektet är att samskapa samarbeten och initiativ mellan olika aktörer på olika nivåer i samhället som kan överbrygga de svårigheter som identifieras för att stödja äldre personer att öka sin fysiska aktivitet och därigenom öka hälsa och livskvalitet hos de äldre personer som tränar. Projektet sker i två överlappande faser under 3 år: (1) preimplementeringsfas med samskapande av en implementeringsplan som beskriver de åtgärder som ska göras för att nå detta mål och (2) implementeringsfas där implementeringsplanen realiseras i ett samhälle i Sverige.
I preimplementeringsfasen kommer forskningspersoner rekryteras från olika sektorer och nivåer i samhället för att samskapa en plan som grundas i erfarenheter från en variation av aktörer. Äldre personer generellt och äldre personer specifikt från underrepresenterade grupper kommer vara viktiga medskapare av implementeringsplanen under hela processen. Vi kommer sträva efter att inkludera en variation av äldre personer avseende ålder, kön, nivå på utbildning, födelseland samt tidigare erfarenheter av träning för att ta del av en rad olika perspektiv och levda erfarenheter. Äldre personer kommer tillfrågas att vara med på intervjuer och fokusgrupper, samt som medlemmar i en referensgrupp.
Aktörer som har mandat att påverka arbetet för eller redan arbetar formellt eller ideellt med insatser för att öka fysisk aktivitet och träning för äldre personer på flera nivåer i samhället kommer rekryteras. Forskningspersonerna kommer tillfrågas att vara med på intervjuer, fokusgrupper, och workshops. De kommer också få registrera aktiviteter som utförs utanför workshops för att skapa implementeringsplanen. Aktiviteter kan exempelvis handla om interna möten som sker på den egna arbetsplatsen för att diskutera initiativet och till exempel utforska hinder och möjliggörare eller behov av strukturer för att genomföra planen i ett senare skede.
Det här projektet syftar till att utveckla en konkret och genomförbar plan för att göra fysisk aktivitet och träning mer tillgänglig för fler äldre personer, med särskilt fokus på grupper som idag har sämre förutsättningar att vara aktiva. Genom ett nära samarbete mellan äldre personer, samhällsaktörer och organisationer kommer befintliga hinder identifieras och lösningar som kan överbrygga dessa utmaningar arbetas fram. Resultatet blir en behovsanpassad implementeringsplan som utformas i samverkan med berörda parter i ett svenskt samhälle. Om planen realiseras och fler äldre personer engagerar sig i fysisk aktivitet, förväntas det bidra till förbättrad hälsa och ökad livskvalitet för individen samt potentiella kostnadsbesparingar för samhället. De erfarenheter och insikter som genereras genom projektet kan också ligga till grund för att utveckla liknande initiativ i andra delar av Sverige.