Hem- och konsumentkunskap 2030 – från nuläge till det nyläge
Forskningsprojekt
Syftet med detta forskningsprojekt är att undersöka förutsättningar för undervisningen i HKK, hur undervisningen bedrivs och kan bedrivas av lärare, samt hur den upplevs av elever och lärare.
Projektet syftar till att undersöka hur undervisning och bedömning i hem- och konsumentkunskap kan förbättras genom att 1) maximera grupparbetets fördelar och minimera dess nackdelar, 2) fokusera på utforskande av sensoriska upplevelser genom strukturerade elevreflektioner samt 3) göra bedömning och betygsättning mer relevant och rättssäker.
Delstudierna ska med hjälp av klassrumsobservationer, intervjuer med lärare och elever samt tillämpning av nya lektionsupplägg svara på följande frågeställningar:
Hur arbetar lärare med betyg och bedömning?
Hur upplever elever betyg och bedömning?
Hur arbetar lärare med läromedel, till exempel recept, i undervisningen?
Hur uppfattar elever dessa läromedel?
Hur arbetar lärare med grupparbete under det praktiska arbetet?
Hur upplever elever grupparbete under det praktiska arbetet?
Hur arbetar lärare med undervisning för nyanlända?
Hur upplever nyanlända elever undervisningen?
Hur påverkas tidsanvändning, HKK:s position på skolan, inkludering av kulturella perspektiv och hållbarhetsperspektiv av alternativa undervisningsupplägg i form av en intervention?
Hur upplever lärare och elever dessa alternativa undervisningsupplägg utifrån tidsanvändning, HKK:s position på skolan, kulturella perspektiv och hållbarhetsperspektiv?