"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: kollage

Stora forskningsprogram inom AI

Umeå universitets AI-forskning är bred och spänner över universitetets samtliga fakulteter. Universitetets AI-forskare och doktorander arbetar ofta inom olika nationella och europeiska forskningsprogram och projekt. 

Nationella forskningsprogram

Umeå universitet är ett av fem deltagande universitet i det största nationella forskningsprogram som någonsin finansierats av en privat forskningsstiftelse: Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Programme (WASP).

WASP 

Bakom programmet står Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och målsättningen är att lyfta Sverige till en internationellt ledande position inom området. Stiftelsens satsning uppgår totalt till 4,2 miljarder kronor fram till år 2029. Tillsammans med medfinansiering från de ingående universiteten samt svenska industriföretag omfattar hela satsningen 5,5 miljarder kronor.

Läs mer om WASP vid Umeå universitet

 

WASP-HS

Umeå universitet är värd för och koordinerar det nationella forskningsprogrammet The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society (WASP-HS).

Programmet syftar till att ge ökad kunskap om konsekvenserna och utmaningarna med AI och autonoma system för humaniora och samhälle. Wallenberg-stiftelserna investerar upp till 660 miljoner kronor i WASP-HS som pågår 2019-2028.

Läs mer om WASP-HS vid Umeå universitet

Europeiska forskningsprogram och projekt

Våra program och projekt

AI4EU

Humane AI - Human-centered Artificial Intelligence

Socrates - Social Cognitive Robotics in the European Society

EuCanImage

 

Läs mer om våra projekt

WASP vid Umeå universitet

Umeå universitet är partneruniversitet inom WASP, Sveriges enskilt största forskningsprogram genom tiderna.

WASP-HS

Om AI och autonoma system med grund i excellent forskning inom humaniora och samhällsvetenskap.

Senast uppdaterad: 2023-01-13