"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Akut ohälsa

Vid Institutionen för Omvårdnad bedriver vi forskning kring akut ohälsa. Området är komplext och omfattar akut vård till människor i alla åldrar med akuta fysiska eller känslomässiga förändringar i hälsotillståndet som inte är diagnostiserade och/eller kräver akuta medicinska- och omvårdnadsåtgärder.

Akut vård omfattar även organisation, samverkan och ledning vid allvarlig händelse där omhändertagande av personer med akuta och traumatiska skador sker utifrån principerna för medicinsk prioritering och omhändertagande. Forskningen bygger på omvårdnadens vetenskapliga grund och målet är att bidra till en djupare kunskap om prevention för akut ohälsa, bedömning och symtomlindring vid akut ohälsa samt omhändertagande av drabbade och skadade vid allvarlig händelse.  Kunskapen som genereras av forskningen kan tillämpas på individ-, grupp- och samhällsnivå.

Vår forskning

Vi studerar akut ohälsa genom att undersöka effekter av vårdpersonalens, vårdsökande och patienters samt deras närståendes perspektiv på akut ohälsa av interventioner med syfte att utveckla den akuta vårdens organisation för att stärka patientsäkerhet och vårdkvalitet. Vi studerar också organisation, samverkan och ledning vid allvarlig händelse samt professionella aspekter av att arbeta inom akut vård. För att få en helhetsbild av forskningsområdet och fördjupa kunskaperna samt utvärdera interventioner använder vi en rad olika forskningsmetoder:

  • Intervjuer för att få ökad förståelse för hur personer utifrån olika perspektiv upplever akut ohälsa direkt eller indirekt
  • Självskattningsskalor och frågeformulär för att undersöka förekomster av akuta ohälsotillstånd samt vårdsökande, patienter, närstående samt vårdpersonalens erfarenheter
  • Observationer i simulerade vårdmiljöer/vårdmöten för att studera studenters och vårdpersonalens agerande, vidtagna åtgärder och lärande i vårdande situationer
  • Registerdata för att kartlägga och undersöka samband hos personer som drabbats av akut ohälsa samt följa upp och undersöka förklaringsfaktorer hos personer som drabbats av akut ohälsa   
  • Interventioner för att utvärdera effekten av olika åtgärder som kan utveckla den akuta vårdens organisation för att stärka patientsäkerhet och vårdkvalitet.

Forskargrupper

Våra forskargrupper består av experter inom omvårdnad, hälso- och medicinska vetenskaper, vilket gör det möjligt för oss att undersöka forskningsområdet akut ohälsa med ett tvärvetenskapligt perspektiv. Tillsammans arbetar vi för att utveckla nya kunskaper om akut ohälsa som kan göra skillnad på individ-, grupp- och samhällsnivå.

Mål och Vision

Vårt mål är att bidra till förbättrad hälsa vid akuta tillstånd hos människor i alla åldrar. Vår vision är en förbättrad och patientsäker vård, samt minskad risk för skada och död vilket vi kan uppnå genom nya utvecklade strategier för att snabbt kunna identifiera, symtomlindra, diagnostisera och behandla akut ohälsa. Visionen är också att möjliggöra ett snabbare omhändertagande genom ökad medvetenhet om akut ohälsa bland vårdpersonal och allmänhet. Vi strävar också efter att dela vår kunskap med både allmänheten och sjukvården för att förbättra förebyggande och behandlande åtgärder.

Kontakt

För mer information om vår forskning, samarbeten eller publikationer, tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att dela vår forskning och bidra till en bättre kunskap om akut ohälsa.

Senast uppdaterad: 2025-03-24