"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-02-10 Uppdaterad: 2023-03-03, 15:03

Databaserna POPUM och POPLINK växer och kommer nu i nya versioner

NYHET Databaserna POPUM och POPLINK med information från den svenska kyrkobokföringen kommer nu i nya versioner. Dessa innehåller tillägg av ytterligare församlingar, nya och mer förädlade tabeller för yrke och dödsorsak samt helt nytt material med inkomst- och taxeringslängder.

Text: Karin Johansson

I CEDARs Kyrkboksdatabaser finns information från den svenska kyrkobokföringen. Med hjälp av kyrkböckernas noteringar är det möjligt att följa individer och familjer över tid, rum och generationer. Data från kyrkböckerna ligger till grund för två befolkningsdatabaser, POPUM och POPLINK. För att förbättra och förenkla användningen av databaserna för forskare kommer nu nya versioner med flera betydande förbättringar och tillägg.

Nya församlingar av särskilt stort intresse för forskning kring pandemier
En av dessa förbättringar är att ytterligare två församlingar Arvidsjaur och Arjeplog har lagts till. Tilläggen av dessa två församlingar förbättrar täckning av registrerade församlingar i Västerbotten. Det blir nu möjligt att följa befolkningen längs hela Skellefteå älvdal, från Skellefteå vid kusten till Arjeplog i väster.

Tillgången till befolkningsdata från Arvidsjaur och Arjeplog är av särskilt stort intresse för forskning kring pandemier, då båda dessa församlingar drabbades hårt av spanska sjukan i början av 1900-talet, med hög sjuklighet och dödlighet.

Helt nya data om yrkesbeskrivning och inkomst
En annan förbättring är de nya versionerna av befolkningstabellerna dödsorsak och yrke. Tabellen för Yrke har fått en ny variabel – Produkt – och via den har man möjlighet till ytterligare beskrivning av vissa yrkeskategorier.

Befolkningstabellen Inkomst är helt ny och har lagts till för Lövånger församling. Här är inkomst- och taxeringslängder tillagda och det betyder att forskare kan följa inkomst över tid på individnivå. Liknande uppgifter finns för församlingar i södra Sverige, tillgängliga i Skånes Ekonomisk-Demografiska Databas i Lund (SEDD), och nu möjliggörs jämförande studier mellan dessa områden.