"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-11-15

Första lokala zika-spridningen i Europa

NYHET För första gången någonsin har personer i Europa smittats av zikavirus som förts över av myggor på plats. Vid alla tidigare kända sjukdomsfall har européer antingen smittats under resor i zika-drabbade länder eller genom kontakt med andra smittade. Joacim Rocklöv vid Umeå universitet forskar om hur arbovirus, däribland zika, sprids och breder ut sig i världen och Europa.

Text: Camilla Bergvall

Sjukdomen zika orsakas av ett arbovirus som sprids med vissa myggor och även kan överföras mellan människor. Zika ger i många fall bara lindriga symtom men kan hos gravida kvinnor överföras till fostret och där orsaka mikrocefali, det vill säga förkrympt hjärna. I södra Europa har det under de senaste 10-15 åren blivit allt vanligare med utbrott, men då har personer antingen smittats av andra eller blivit smittade på resor i andra länder. För första gången har nu alltså smittan överförts via myggor i Europa.

I närmare tio år har Joacim Rocklöv och hans forskargrupp studerat hur klimatet och klimatförändringar påverkar myggor och smittspridning. De har även belyst utvecklingsmöjligheter inom hälsosystem för att öka beredskapen inför epidemier, och för att motverka introduktion av nya myggburna sjukdomar. Joacim Rocklöv har också bidragit till flera rapporter från FN:s klimatpanel IPCC och samarbetar med världshälsoorganisationen WHO, bland annat med att utveckla tidiga varningssystem för arbovirus, där också dengue, chikungunya och gula febern ingår, och för anpassning till förändrade klimatförhållanden. 

Joacim Rocklövs forskningsprojketsidan

Läs mer om utbrottet från European Centre for Disease Prevention and Control