"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-12-09

Kollegor från Rovaniemi på besök

NYHET I veckan fick Umeå universitet fysiskt besök av fyra personer från Lapplands universitet i Finland och tre som deltog digitalt. Ett möte skedde vid Arktiskt centrum vid Umeå universitet (Arcum) för att diskutera samarbete mellan de båda universitetens arktiska forskarskolor inom ramen för the Arctic Five.

Text: Anngelica Kristoferrqvist

Sent på onsdagskvällen anlände Suvi Lakkala, Harri Malinen, Jaana Severidt och Virpi Nurmela, till Umeå för att under torsdagen besöka Umeå universitet och träffa kollegor.

De kommer från Lapplands universitet i Finland som tillsammans med Umeå universitet är medlemmar i the Arctic Five, ett nordiskt samarbete mellan fem universitet i Finland, Norge och Sverige med syfte att främja och dela kunskap, utbildning och innovationer för utvecklingen av ett hållbart Arktis.

Dagen började med ett besök hos Helena Gradin, internationell strateg, på international office där de bland annat diskuterade internationell rörlighet, mobilitetssamarbete och Erasmus+.

Efter en promenad över campus möttes de upp av Linda Lundmark, forskarutbildningsansvarig för den arktiska forskarskolan med inriktning mot hållbar utveckling, och Anngelica Kristoferqvist, projektassistent vid Arcum och kommunikationsspecialist vid the Arctic Five, för att prata om samarbete mellan arktiska forskarskolor. Digitalt deltog även Annukka Jakkula, Juha Himanka, och Johanna Ikävalko på mötet.

Arcum och Lapplands universitet presenterade sina respektive forskarskolor, och därefter diskuterades möjligheter för samarbete mellan Umeå universitet och ”Arktisk i en föränderlig värld”, som den arktiska forskarskola vid Lapplands universitet heter. Liksom Arcums forskarskola är den i startgroparna, men har kommit lite längre. Arcum har precis öppnat sin första utlysning medan Arktisk i en föränderlig värld idag öppnar sin andra internationella utlysning.

Efter lunch träffade de Lars-Erik Lauritz, Anna Lindqvist, Eva Lindgren och Boa Drammeh vid Lärarhögskolan samt företrädare för deras forskarskola, Kirk Sullivan och Carina Rönnqvist, för att diskutera samarbete inom forskning och undervisning. På agendan står bland annat den fortsättningskurs på avancerad nivå som the Arctic Five erbjuder nästa termin. Dagen avslutades med middag tillsammans med vicerektor Dieter Müller.

Anna Lindqvist
Övrig/annan befattning, universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 60 20
Anngelica Kristoferqvist
Övrig/annan befattning, utbildningssamordnare
E-post
E-post
Telefon
090-786 54 35
Carina Rönnqvist
Forskningssamordnare
E-post
E-post
Telefon
090-786 76 10
Dieter Müller
Professor, övrig/annan befattning
E-post
E-post
Telefon
090-786 63 66
Eva Lindgren
Professor
E-post
E-post
Telefon
090-786 95 84
Helena Gradin
Internationell strateg
E-post
E-post
Telefon
090-786 51 05
Lars-Erik Lauritz
Universitetslektor, övrig/annan befattning
E-post
E-post
Telefon
090-786 75 27
Linda Lundmark
Övrig/annan befattning, universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 63 60