"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-02-13 Uppdaterad: 2024-03-06, 13:03

Ny fördjupningskurs i intensivvård startar i höst

NYHET Till hösten startar en ny fördjupningskurs i intensivvård upp vid Umeå universitet. Kursen är på 15 hp och vänder sig till sjuksköterskor och läkare med minst 12 månaders erfarenhet av arbete inom intensivvård.

Fördjupningskursen i intensivvård riktar sig till intensivvårdsläkare och intensivvårdssköterskor med erfarenhet, och är den första som ges här uppe i norr.

– Kursen ska bli en utvecklingsmöjlighet både för intensivvårdssjuksköterskor och specialistläkare, säger Karin Jonsson som är en av de ansvariga för kursen.

Kursen finns i ett ungefärligt format söderut, men är det första i sitt slag här i Norrland. Något som man från kursledningen menar ska ge ökad möjlighet för läkare och sköterskor i de norra regionerna att kunna gå.

Teamet är väldigt centralt

– Det vi har här, som inte finns söderut är det interprofessionella spåret som ska vara ett tema genom hela utbildningen, berättar Karin Jonsson.

Interprofessionaliteten innebär att man tittar på teamarbetet, och utgår från alla de yrkesroller som finns kring patienterna på intensiven.

– Intensivvården är ganska komplex, med svårt sjuka patienter, så det är viktigt att man får med flera perspektiv i alla aspekter, inte bara intensivvårdssjuksköterskor och specialistläkare även om kursen riktar sig till just dessa professioner, förklarar Karin Jonsson.

Till skillnad från andra kliniska arbetsplatser som jobbar mer separerat från varandra är intensivvården speciell eftersom det är så många olika roller som arbetar tätt kring den svårt sjuke patienten.

– Teamet är väldigt centralt. Man jobbar väldigt nära varandra i teamet. Vi har få tillfällen att få träna det tillsammans, så det här är ett sätt att möta det behovet av vidareutbildning, säger Alicia Edin som också är en av de ansvariga för kursen.

Nytt i norr

Intensivvården är komplex, men också väldig progressiv. Vården utvecklas hela tiden, därför kommer utbildningen att bli en bra komplettering och vidareutbildning för de som läst specialistutbildningen tidigare. Intensivvården innefattar många områden och specialiteter, där utbildningar kan ges inom respektive specialitet. I den här kursen vill man jobba brett och täcka in det mesta.

– Tanken är att kursen ska täcka väldigt många områden inom intensivvårdsspecialiteten, för att ge kött på benen i många inriktningar, förklarar Karin Jonsson.

Det har länge funnits ett intresse att delta i liknande kurser som getts söderut, men svårigheterna har varit att ta sig dit. Nu när den ges här uppe i norr ökar möjligheterna för personal i de fyra norra regionerna att delta. Utbildningen har dessutom en inriktning och ett fokus på det utmaningar som vi har här uppe i norr, med stora avstånd och därmed även olika etiska utmaningar.

– Vi har mycket transporter, logistik och ibland speciella etiska utmaningar där man inte kan förflytta en patient, säger Alicia Edin

Kursen kommer inbegripa just dessa utmaningar, hur man ska tänka när det uppstår.

– Till exempel, hur optimerar man patienten inför transporten, vad händer sedan och hur blir det när patienten kommer tillbaka. Vi skickar ju många patienter mellan oss här i de norra regionerna, förklarar Karin Jonsson.

Det kräver också att regionerna samverkar och samarbetar, något både Karin och Alicia tror kommer stärkas efter kursen.

– Vi hoppas och tror att vi ska få ett bättre nätverk och samarbete i det kliniska arbetet, när man lär känna andra sköterskor och läkare från andra intensivvårdsavdelningar, säger Alicia Edin.

Eftersom de som kan söka till kursen redan är utbildade specialister kommer det finnas gott om kompetens och erfarenhet i gruppen.

– Många av de som går kursen är ju kompetenta människor i sig själva, men nu har vi skapat ett forum och en struktur för det, förklarar Alicia.

Tanken med kursens upplägg är att lära tillsammans, och att det ska vara ett givande och tagande i gruppdiskussionerna, varvat med seminarier och simuleringar. Träffarna kommer att ha olika teman inom bland annat respiration, cirkulation, etik, transport, infektion där omvårdnadsaspekten finns med i alla delar med medicinska frågeställningar.

Kursens upplägg

Kursen genomförs på kvartsfart med totalt sju kurstillfällen fördelat över två terminer. Varje tillfälle innefattar tre dagar med fysiska föreläsningar, seminarier, simuleringar och gruppdiskussioner. Mellan träffarna är det egna förberedelser, men tanken är att kunna jobba kliniskt som vanligt undantaget de fysiska träffarna. Simuleringarna kommer att ske på Clinicum Betula där det finns salar med specifik träningsutrustning.

Kursupplägget med temainriktningar kommer från erfarenheter sedan pandemin, när man skulle utbilda personal från hela sjukhuset i intensivvård.

– Det blev greppbart med olika teman för deltagarna, berättar Karin Jonsson.

Kursen är en kostnadsfri utbildning som man hoppas kommer locka många sökande eftersom det inte är någon kursavgift utan ges av Umeå universitet.

Tanken med kursen är att få behålla folk som jobbat ett tag inom intensivvården, en fortbildning som många saknat, särskilt på sjuksköterskesidan.

– Man vill ha fortbildning och utveckling inom sitt yrke. Det finns alltid mer att lära, säger Karin Jonsson.

Anmälan öppnar 15 mars

Läs mer om kursen och anmälan här.

Kontakt

Karin Jonsson
Universitetslektor med förenad klinisk anställning
E-post
E-post
Telefon
090-786 91 45
Magnus Hultin
Universitetslektor, överläkare
E-post
E-post
Telefon
090-786 91 09