"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-06-25

Stor satsning på nya solceller i Umeå

NYHET Nu utökas satsningen på solceller vid Umeå universitet genom att två nya anläggningar installeras på Biologihusets och Samhällsvetarhusets tak. Anläggningarna kommer att generera 375 000 kWh miljövänlig el varje år. Sedan tidigare finns solceller på Naturvetarhuset och Växthuset i Umeå, samt i Norrbyn.

Akademiska Hus investerar cirka 5,5 miljoner kronor när två nya solcellsanläggningar nu installeras på taket till Biologihuset och Samhällsvetarhuset. Tillsammans kommer solcellerna att täcka en yta på cirka 2 000 kvadratmeter och producera förnybar energi.

– Initiativet bygger på Akademiska Hus och Umeå universitets gemensamma vilja att göra campusområdet än mer hållbart. Solceller på taken är ett av flera sätt som skapar energismarta byggnader och som genom att minska behovet av levererad energi verkligen gör skillnad för miljön, säger Johan Tjernström, affärsutvecklare på Akademiska Hus.

Akademiska Hus har högt uppsatta klimatmål och har beslutat om en nollvision för sitt klimatavtryck. Viktiga delar i bolagets hållbarhetsarbete är att minska mängden levererad energi och att satsa på förnybara energikällor. Sedan tidigare har Akademiska Hus installerat cirka 1 000 kvadratmeter solceller för Umeå universitet på Naturvetarhuset och Växthuset i Umeå samt i Norrbyn. Totalt genererar de befintliga anläggningarna cirka 140 000 kWh energi per år.

– Det är mycket glädjande att vi nu tar ytterligare steg i hållbarhetsarbetet på Campus Umeå. Ett stabilt och långsiktigt samarbete med våra fastighetsägare är en bra grund för oss att stå på när vi vill fortsätta mot nya, högt satta mål, säger Richard Olsson, fastighetschef vid Umeå universitet.

Den nya solcellsanläggningen på Biologihuset planeras att driftsättas i september 2020. Anläggningen på Samhällsvetarhuset planeras att driftsättas under hösten 2020.

Källa: akademiskahus.se

Richard Olsson
Fastighetschef
E-post
E-post
Telefon
090-786 67 28