"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vårpromotion 2023

Bild: Anja Sundström

Vårpromotionen är en av universitetets två akademiska högtider. Under två dagar i maj firas universitetets jubeldoktorer, nya doktorer, och vetenskapliga och pedagogiska pristagare. Välkommen att ta del av pristagarnas pedagogiska samtal och vetenskapliga föredrag, och till högtidsceremonin då våra "festföremål" hyllas.

Fredag 12 maj

FÖREDRAG OCH PEDAGOGISKA SAMTAL

Vårpromotionen startar med en förmiddag då pristagarna håller föredrag eller deltar i pedagogiska samtal som leds av en moderator. De är öppna för allmänheten och direktsänds på live.umu.se.

När programmet är klart kommer det att finnas här.

Tid: kl. 08.30–12.00
Plats: Vardagsrummet i Humanisthuset

Lördag 13 maj

HÖGTIDSCEREMONI

Universitetets båda högtidsceremonier har rötter ända från medeltidens europeiska akademiska institutioner. Ceremonierna följer särskilda ritualer med en del latinska uttryck och särskilda symboler för akademisk frihet, så kallade doktorsinsignier. Vill du veta mer om hur ceremonin går till, vad orden betyder eller om doktorsinsignierna, så läs vidare via länkarna under relaterad information i slutet av sidan.

Vårpromotionens högtidsceremoni börjar kl. 16.00 med att festföremålen går i procession in i aulan och sätter sig på scenen. Där sitter de sedan under hela ceremonin, förutom när de reser sig för att ta emot doktorsinsignier eller pris från promotor eller rektor. Först promoveras jubeldoktorer och doktorer fakultetsvis och slutligen delas priser ut till pristagare.

Hela ceremonin är öppen för allmänheten, och pågår i 1,5–2 timmar. Några platser längst fram mot scenen är reserverade, men förutom dessa så väljer du själv var i salongen du vill sitta.

Vill du hellre se högtidsceremonin på webben, så direktsänds den på live.umu.se.

Tid: kl. 16.00 (dörrarna öppnas för åhörare ca 15.30; gå in och ta din plats i tid före kl. 16)
Plats: Aula Nordica

För dig som vill medverka i Vårpromotionen

Sidorna du når via puffarna nedan innehåller information som du behöver ta del av inför Vårpromotionen 12-13 maj 2023.

Kontakta oss

Du når oss som arbetar med Vårpromotionen på promotion@umu.se

Peter Sköld, 090-786 63 47, ceremonimästare
Tomadj Karimi, 072-457 10 25, kommunikatör​

Senast uppdaterad: 2023-02-22