"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vårpromotion

Bild: Anja Sundström

Vårpromotionen är en av universitetets två akademiska högtider. I maj firas universitetets jubeldoktorer och nya doktorer. Välkommen till högtidsceremonin då våra "festföremål" hyllas.

Doktorer som vill promoveras

Du som är ny doktor och vill bli promoverad vid Vårpromotionen hittar den information du behöver här.

Jubeldoktorer som vill promoveras

En sida för dig som är jubeldoktor och vill promoveras vid Vårpromotionen.

Information till gäster vid Vårpromotionen

Läs mer om vad som gäller för dig som inbjuden gäst under Vårpromotionen.

Vårpromotion 2024

Program

Lördag 18 maj 16.00

HÖGTIDSCEREMONI

Universitetets båda högtidsceremonier har rötter ända från medeltidens europeiska akademiska institutioner. Ceremonierna följer särskilda ritualer med en del latinska uttryck och särskilda symboler för akademisk frihet, så kallade doktorsinsignier. Vill du veta mer om hur ceremonin går till, vad orden betyder eller om doktorsinsignierna, så läs vidare via länkarna under relaterad information i slutet av sidan.

Vårpromotionens högtidsceremoni börjar på eftermiddagen med att festföremålen går i procession in i aulan och sätter sig på scenen. Där sitter de sedan under hela ceremonin, förutom när de reser sig för att ta emot doktorsinsignier från promotor. Först promoveras jubeldoktorer och sedan doktorer fakultetsvis.

Hela ceremonin är öppen för allmänheten, och pågår i 1,5–2 timmar. Vill du hellre se högtidsceremonin på webben, så direktsänds den på umu.se/live.

Ceremoniprogram

VÅRBANKETT

Efter ceremonin hålls en vårbankett för anmälda gäster, det vill säga anmälda doktorer, jubeldoktorer och deras medföljande gäster samt gäster som universitetet bjudit in.

Kontakta oss

Du når oss som arbetar med Vårpromotionen på promotion@umu.se

Peter Sköld, 090-786 63 47, ceremonimästare
Hanna Karlsson, 090-786 55 83, kommunikatör​

Om att promoveras som doktor

Det är valfritt att promoveras. Du behöver inte promoveras samma år som du tar ut doktorsexamen, utan kan vänta till en senare Vårpromotion. Doktorer promoveras bara vid Vårpromotionen, inte vid Årshögtiden.

För att kunna promoveras vid Vårpromotionen behöver ansökan om doktorsexamen skickas in senast en månad innan Vårpromotionen sker.

Är du intresserad av att promoveras vid Vårpromotionen 2025? Fyll i dina uppgifter i det här formuläret så får du ett mejl när anmälan har öppnat i början av 2025.

Vårpromotioner kommande år

17 maj 2025

23 maj 2026

22 maj 2027

20 maj 2028

19 maj 2029

18 maj 2030

 

En kort film om Vårpromotionen

Se en kort film som beskriver vad som händer under Vårpromotionens ceremoni. Filmen är textad på svenska och engelska. Välj undertext och språk via kugghjulet.

Senast uppdaterad: 2024-05-06