"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Personalbild Björn Norén

Björn Norén

Universitetsadjunkt. Biträdande studierektor 
Internationell kontaktperson

Undervisar i matlagning & matlagningstekniker

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam som

Anknytning
Universitetsadjunkt vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap Roll: Studierektor
Plats
Lärarutbildningshuset, Plan 4, Lärarutbildningshuset Umeå universitet, 901 87 Umeå

Vad jag gör på kost- och måltidsvetenskap

Jag undervisar på gastronomiprogrammet med fokus på matlagning, råvaruhantering, produktutveckling för livsmedelsindustrin och konceptutveckling inom gastronomi. Mitt arbete rör både det praktiska kökshantverket och de kreativa och analytiska processerna bakom nya produkter och måltidskoncept. Jag medverkar i kurser som Måltids- och restaurangvetenskap 1 & 3, Måltidsupplevelser, Konceptutveckling och innovation samt Livsmedelsdesign – sensorisk analys och produktutveckling

Forskning

Min magisteruppsats fokuserade på det kreativa arbetet i haute cuisine-restauranger i Sverige. Tidigare studentarbeten behandlade hantverksprocesser för professionella kockar samt lagring och hängmörning av sjötunga och röding.

Prata gärna med mig om

Jag brinner för matlagning och att utforska nya tekniker. Jag har ett särskilt intresse för fermentering – som soja, koji, kombucha och lacto-fermentering – samt för hållbar matlagning och hur vi kan skapa god mat i takt med proteinskiftet.

Utbildning

Kandidatexamen i måltids och restaurangvetenskap från Umeå universitet.
Studerat fristående kurser i industridesign vid Umeå institute of design, förpacknings design Mitt universitetet och food design vid HDK i Göteborg.

Bakgrund

Jag är utbildad kock för den svenska handelsflottan och har arbetat både ombord på fartyg och i land. Min erfarenhet sträcker sig från klassiska svenska kvarterskrogar till några av Europas mest renommerade restauranger med 1, 2 och 3 Michelinstjärnor. Jag har jobbat i kök med högt tempo, fokus på kvalitet och stort hantverkskunnande – alltid med passion för råvaran och respekt för yrket.

 

Forskningsprojekt

1 april 2024 till 1 april 2027
Px7
1 september 2022
1 juli 2016 till 30 juni 2019