Jag forskar och undervisar inom fysioterapi. Jag är leg. sjukgymnast och med i sektionen för arbetshälsa och ergonomi.
Forskningsinriktning
Mitt forskningsområde handlar om belastningsergonomi, hur man skall motverka skador i rörelse- och stödjeorganen från fysiskt påfrestande arbete. Målgrupp för forskningen är främst professionella fordonsförare och har gällt de som kör i svåra terränger såsom skogsmaskinförare och jordbrukare vilka utsätts för vibrationer, mekaniska stötar men också för besvärliga arbetsställningar. Forskningen är kvantitativt inriktad och använder tekniska mätmetoder för att beskriva biomekaniska förhållanden. Utför kliniska studier av belastningsskador i rygg, nacke och armar liksom laboratoriestudier för att förstå besvär, riskfaktorer och skademekanismer. Sammansättningen av forskargrupperna är oftast tvärvetenskapliga. Deltagit i flera internationella projekt - i Europa, Oceanien (post-doc) och Japan.
Samverkan
Är med och utvecklar standarder inom arbetsgruppen belastningsergonomi för SIS, som deltagare ifrån Ergonomi och Human Factors Sällskapet i Sverige. Utför kontinuerligt olika granskningsuppdrag såsom för WorkSafeBC (arbetarkompensationsnämnden), British Columbia, Canada. Jag anser att forskningskommunikation är viktigt och har bland annat varit forskarskribent för Skandinaviska tidskriften FysioScience.
Akademi
Jag är docent i fysioterapi/sjukgymnastik. Disputerade i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet. Min påbyggnadsutbildning och magister var inom vårdvetenskap, med inriktning mot rörelseförmåga. Tycker det är betydelsefullt att ämnet fysioterapi fortsätter att utvecklas eftersom anpassad fysisk aktivitet kan betyda så mycket för hälsan, jag vill bidra till detta.
Klinisk erfarenhet
Jag har jobbat med diverse patientkategorier inom öppen- och slutenvård samt privat, främst med funktionsnedsättningar från ortopediska och neurologiska skador och sjukdomar. Har också sysslat med utbildning i arbets- och förflyttningsteknik samt FoU-verksamhet inom klinik såsom kvalitetsutveckling.
Aktiviteter
Jag undervisar främst om människokroppens struktur och funktion, där jag har vidareutbildning och erfarenhet. Undervisningen omfattar både teori och praktik. Inom Fysioterapeutprogrammet ansvarar jag för vissa kurser (Fysioterapi - funktionell anatomi och fysiologi, 15 hp och Fysioterapi - arbetsfysiologi, 7.5 hp). Är även handledare och examinator/medbedömande lärare för studentprojekt på olika nivåer (kandidat, master, doktorand). Jag har undervisat på olika program såsom för företagssjuksköterskor, arbetsmiljöingenjörer och industri-/produktdesigners.
Uppdrag
Har varit aktiv inom medicinska fakulteten vid Umeå universitet som koordinator för forskaraspiranterna och ledamot av grundutbildningsrådet. Har också varit ordförande i programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut- och idrottsprogrammen. Under en period var jag programvägledare för masterprogrammet i fysioterapi. Har varit gästlärare i Tanzania, Afrika och genomfört en pedagogisk sabbatical i Ohio, USA. Jag är pedagogiskt meriterad lärare.
Pedagogiskt förhållningssätt
Ämnesdidaktik är viktigt för att ge användbara exempel och skapa realistiska situationer för professionsutbildningar, såsom fysioterapeutprogrammet. Uppskattar en mångfald av studenter med olika inlärningsstilar, själv lär jag mig bäst genom att prova och diskutera. Jag söker i mitt lärarskap att använda studerandeaktiva metoder och digitala verktyg för att studenter skall bli medskapande, självständiga och kritiska. Examinationer är avgörande för lärandet i högre utbildning och bör vara av både prövande och lärande karaktär. Intresse, återkoppling och reflexion är viktiga delar i inlärningsprocessen (3R - reaktion, repetition och reflexion).