Studierektor Patrik Johansson arbetar med bemanning, utbildningsadministration och pedagogisk utveckling, och undervisar och forskar inom freds- och konfliktstudier.
Sedan januari 2017 är jag studierektor vid statsvetenskapliga institutionen och ägnar största delen av min tid åt det uppdraget. I detta ingår bland annat att bemanna institutionens egna kurser i statsvetenskap och freds- och konfliktstudier och ett antal kurser på andra program där institutionens lärare medverkar, exempelvis socionomprogrammet, ämneslärarprogrammet och kandidatprogrammet i miljö- och hälskoskydd. Det blir också en hel del utbildningsadministration, där jag samarbetar mycket med framför allt vår studievägledare, Anna Palmgren Vahlroos. Det handlar om till exempel kurs- och programutveckling, planering och uppföljning av institutionens utbildningsuppdrag och riktlinjer för hantering av olika utbildningsrelaterade frågor. Som studierektor är jag också institutionens pedagogiskt ansvarige och jag försöker i den rollen initiera samtal kring pedagogisk utveckling, men också uppmuntra och stödja andra att bedriva pedagogiskt utvecklingsarbete. Som studierektor sitter jag i institutionens ledningsgrupp.
Forskning
Min forskning berör huvudsakligen tre områden.
Ett handlar om fred och fredsbyggande. Jag arbetar just nu tillsammans med ett antal kollegor vid institutionen i forskningsprogrammet Varieties of Peace, där vi från olika infallsvinklar försöker belysa vad fred är och hur den kan uppfattas och manifesteras i olika situationer, men också hur den kan undersökas och mätas.
Ett andra forskningsintresse handlar om hur påtvingad migration påverkar och påverkas av krig och fred. Detta var ämnet för min doktorsavhandling, och jag har skrivit om frågan bland annat i boken Om krig och fred, redigerad av Aggestam och Höglund, som vi använder på A-kursen i freds- och konfliktstudier.
Slutligen är jag intresserad av FN, framför allt säkerhetsrådet och dess agerande i frågor om krig och fred. Jag har skrivit om hur säkerhetsrådets arbete har utvecklats och förändrats över tid, med särskilt fokus på användningen av kapitel VII i FN-stadgan.
Undervisning
För närvarande undervisar jag huvudsakligen på A-kursen i freds- och konfliktstudier, men har ibland även en del uppsatshandledning.
Internationella erfarenheter
Jag har arbetat i två internationella observatörsmissioner i konfliktområden: ett år i Makedonien som politisk analytiker och sambandsofficer för European Union Monitoring Mission (EUMM), och ett år på Västbanken vid Temporary International Presence in Hebron (TIPH), först som observatör och sen på PR-avdelningen.
Under 2014–2016 tillbringade jag två år som postdoktor vid National Centre for Peace and Conflict Studies, University of Otago, Nya Zeeland.