Umeå universitet har i uppdrag att verka för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Genom utbildning, forskning och samverkan bidrar vi till att möta de behov som den pågående samhällsomvandlingen och särskilt utvecklingen i norra Sverige ger upphov till.
Faktorer som ökad digitalisering, globalisering, den nödvändiga klimatomställningen och det faktum att fler yrkesverksamma arbetar längre upp i åldrarna ställer nya krav på utveckling.
BildMostphotos
Satsningar inom bristyrken
Inom några områden där det råder kompetensbrist gör Umeå universitet särskilda satsningar tillsammans med arbetsgivare. Tre sådana initiativ är sjuksköterskeprogrammet, den arbetsintegrerade lärarutbildningen och cooperative education där blivande ingenjörer börjar arbeta på plats hos företag och organisationer redan under studietiden.
Genom Co-op, cooperative education, knyter blivande ingenjörer kontakt med arbetsgivare under studierna.
Forskning och samverkan
Kompetensförsörjning är en viktig fråga i flera av Umeå universitets strategiska partnerskap med offentliga och privata aktörer. För att kartlägga behov och främja samverkan kring kompetensförsörjning inom vården ingår vi även i vårdkompetensråd på såväl nationell som regional nivå.
Dessutom är kompetensförsörjning ett område där våra forskare genererar ny kunskap vad gäller allt från val av utbildning, yrkesroller och ökad digitalisering till flyttmönster och vad som gör en plats attraktiv. Kunskap som kan stödja förändring.
Utmaningen att ge goda förutsättningar för individer att utvecklas och lyckas på arbetsmarknaden, samtidigt som näringsliv och offentlig sektor får tillgång till den kompetens de behöver, kräver samverkan från flera av samhällets aktörer.
För dig som vill kontakta oss finns flera vägar in till vår organisation, våra forskare och studenter. Tveka inte att höra av dig!