Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 27 november 2020)

Främmande mikrober ökar koldioxidutsläpp från permafrostjord
Publicerad: 30 nov, 2020

Koldioxidutsläppen ökade med nära 40 procent visar den nya studien som är publicerad i Nature Geoscience.

Fem frågor till Matthias om drönare och myror – naturens ekosystemingenjörer
Publicerad: 30 nov, 2020

Drönare och AI för att kvantifiera myrornas påverkan på koldynamik i Arktis - det ska Matthias beforska.

Umeåforskare gör upp i tävling om bästa forskningspresentation
Publicerad: 30 nov, 2020

Sophia Hernandez, Institutionen för molekylärbiologi, försvarar Umeå universitets ära i Forskar Grand Prix.

Ny avancerad reningsteknik förbättrar avloppsvattenkvalitet
Publicerad: 26 nov, 2020

En elektroperoxonprocess, som ger bättre reningseffekt än ozonering, är i fokus i Majids avhandling.

Umeåforskare vill rädda miljontals liv – med ny antibiotika
Publicerad: 25 nov, 2020

Problemet med antibiotikaresistens i fokus i veckan. Professor Fredrik Almqvist försöker hitta en lösning.

Unikt Nobelprogram med svenska och koreanska forskare
Publicerad: 24 nov, 2020

Svenska och koreanska forskare kommenterar årets Nobelpristagare i ett helt nytt virtuellt program.

Möt forskare i Umeå digitalt på ForskarFredag den 27 november!
Publicerad: 23 nov, 2020

Curiosum Science Centre bjuder på en spännande vetenskaplig upptäcktsfärd, filmer och experiment hemifrån.

Formas delar ut miljoner till forskare vid Umeå universitet
Publicerad: 19 nov, 2020

Åtta forskningsprojekt vid Umeå universitet delar på totalt nära 27 miljoner kronor.

Sju avknoppningsbolag med koppling till Umeå universitet på internationell AI-karta
Publicerad: 19 nov, 2020

Flera forskningsbolag med bakgrund från Umeå universitet finns med på europeisk AI-karta.

Fyra frågor till Martin om gröna superhjältar på ForskarFredag
Publicerad: 17 nov, 2020

På ForskarFredag berättar Martin lekfullt om mikroalger till avloppsvattenrengöring och göda tomater.

Ny kunskap om hur klimatet påverkar hänglavar i nordliga skogar
Publicerad: 17 nov, 2020

Forskning från Umeå förklarar hur ljusa hänglavars egenskaper gynnar dem i blött och fuktigt klimat.

WASP-HS bjuder in till konferens om AI, humaniora och samhälle
Publicerad: 16 nov, 2020

18 november ses framstående forskare och experter om humanistiska och samhälleliga aspekter på AI online.

Överraskande lite vatten har flytt till rymden från Venus
Publicerad: 11 nov, 2020

Bara är en liten del av Venus historiska vattenmängd har flytt från Venus de senaste 4 miljarder åren.

Flera forskningsbolag deltar på internationell AI-konferens
Publicerad: 11 nov, 2020

Avknoppningsbolag deltar på stor AI-konferens.

Fem frågor om ingenjörsstudenten och hållbarhet till Johanna
Publicerad: 05 nov, 2020

Johanna Lönngren ska beforska ingenjörsstudenters känslor när de arbetar med hållbarhetsfrågor.