Blandskogar ger mer – men det gäller att blanda rätt!
Publicerad: 21 jan, 2019

Ny studie visar vikten av att blanda rätt trädslag och ger konkreta råd om val av träslag i blandskogar.

En kvarts miljard till skoglig forskning
Publicerad: 17 jan, 2019

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar 280 Mkr på skoglig forskning vid SLU och Umeå universitet.

Skåda total månförmörkelse på Umevatoriet
Publicerad: 15 jan, 2019

I ottan på måndag håller Umevatoriet öppet hus för beskådande av supermåneförmörkelse - om vädret tillåter.

Nya formella metoder för språkbehandling i datorn
Publicerad: 15 jan, 2019

Datorer representerar en menings innebörd med grafer. Peter Ericson har gjort grafernas uppbyggnad tydligare.

Företagsforskarskolan firar tio år och fortsätter sikta uppåt
Publicerad: 14 jan, 2019

Tio framgångsrika år firar Företagsforskarskolan med en stor workshop den 16 januari med över 50 deltagare.

Europa i fokus på vårens livesända vetenskapsluncher
Publicerad: 10 jan, 2019

Kring temat Europa föreläser våra forskare på Umeå universitets vetenskapsluncher under våren.

Går det att förutsäga evolutionen?
Publicerad: 08 jan, 2019

Umeåforskare har konstruerat matematiska modeller som möjliggör att förklara de vägar evolutionen kan ta.

Miljoner till ny metod att identifiera växtplankton
Publicerad: 07 jan, 2019

Professor Agneta Andersson får medel till forskning om ny DNA-metod för identifiering av växtplankton.

Om ett träd faller i en skog, kan det lyfta sig uppåt?
Publicerad: 27 dec, 2018

Bernard Wessels visar att träd som inte upplever etylensignaler har problem att lyfta sig uppåt.

Kommer robotar ta över tomtens jobb?
Publicerad: 20 dec, 2018

Med utveckling av AI jobb ersätts jobb av digital teknik. Tomteyrket kan robotiseras snabbare än vi tror.

Nytt nummer av Havsutsikt
Publicerad: 14 dec, 2018

Nya numret av Havsutsikt fokuserar på havets resurser och hur vi kan nyttja dem.

Umeåforskare ny ledamot i Vetenskapsrådets ämnesråd natur/teknik
Publicerad: 13 dec, 2018

Professor Åsa Strand har valts till ledamot i ämnesrådet för natur- och teknikvetenskap.

Prestigefyllt EU-anslag för forskning om tuberkulos
Publicerad: 06 dec, 2018

Över 1 miljon euro från EU går till utveckling av nya metoder för diagnos och behandling av tuberkulos

Efterliknar fotosyntesen på kostnadseffektivt sätt
Publicerad: 06 dec, 2018

Anurag Kawde visar att man kan efterlikna blad för att skörda solenergi på ett kostnadseffektivt sätt.

Hinner vi lösa de globala miljöproblemen på demokratisk väg?
Publicerad: 30 nov, 2018

Ekolog Stig-Olof Holm lockade storpublik på Vetenskapslunch om de globala miljöproblemen.