Ny professor: Mänsklig produktivitet och datoreffektivitet
Publicerad: 14 okt, 2019

Paolo Bientinesi installeras som professor i datavetenskap inr högprestandaberäkningar vid årshögtiden.

Forskare lockade unga välja teknik
Publicerad: 10 okt, 2019

Forskare och entreprenörer inspirerade gymnasieelever att välja teknikutbildningar på universitet.

Europa måste bli bättre på att förstå rymdvädret
Publicerad: 10 okt, 2019

Rymdväder sammanlänkar samhällsaspekter, ekonomi och vetenskap. Ny rapport förklarar utmaningar vi står inför.

Ny föreståndare för Företagsforskarskolan sökes
Publicerad: 07 okt, 2019

Professor Anna Linusson avslutar sitt uppdrag vid årsskiftet. Därför söker forskarskolan en ny föreståndare.

Vera inspirerar tjejer att bli ingenjörer
Publicerad: 07 okt, 2019

Vera Sandberg blev 1917 Sveriges första kvinnliga ingenjör och firas med en turné i Umeå den 9 oktober.

FN utbildar vapeninspektörer i Umeå
Publicerad: 03 okt, 2019

Europeiska CBRNE-centret anordnar ledarskapsutbildning för FN:s vapeninspektörer.

Curiosum skickar Umeåelever till tekniktävling i Sydkorea
Publicerad: 03 okt, 2019

Månutforskarprojekt tar Primaskolans elever Meja, Alva, Thea och Saga från år 8 till Sydkorea i oktober.

I mötet föds nya idéer på Företagsforskarskolan
Publicerad: 03 okt, 2019

Stor workshop 24 oktober välkomnar alla samarbetspartners och visar upp doktorandprojekt i form av postrar.

Prestigefyllt amerikanskt forskningsanslag till Umeå universitet
Publicerad: 02 okt, 2019

NIH delar ut medel till forskning om insulinreceptorkinaset, vilket är kopplat till diabetes och cancer.

Bilden av ingenjörsstudenten – ung, social och sportig
Publicerad: 30 sep, 2019

Ung, sportig och social. Det är bilden av ingenjörsstudenten, medan tekniknörden är osynlig, visar forskning.

Hav och klimat – förståelsen bygger på långa mätserier
Publicerad: 30 sep, 2019

FN:s rapport om hav och klimat bygger på långsiktiga mätningar. Umeå universitet bidrar med viktiga mätserier.

Forskare söker deltagare till enkät om stadsnära dammar
Publicerad: 27 sep, 2019

Dammar är viktiga för stadsmiljön. Med en enkät undersöker forskare hur allmänheten upplever urbana dammar.

Karolina Broman ny ordförande i utbildningskommitté
Publicerad: 25 sep, 2019

Karolina Broman leder från och med i höst teknisk-naturvetenskapliga fakultetens utbildningskommitté.

Fyra projekt får pedagogiska utvecklingsmedel (Punktum) 2020
Publicerad: 25 sep, 2019

Den 24 september beslutade rektor att fyra pedagogiska utvecklingsprojekt beviljas medel från Punktum 2020.

Avbildar när protein bildar trådar och skapar 3D-nätverk
Publicerad: 10 sep, 2019

För första gången visar Umeåforskare tredimensionellt hur streptomyces-protein bildar filament.