Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 17 september 2020)

Förklarar viktigt tibetanskt barrträds evolutionära arv
Publicerad: 24 sep, 2020

Den välrenommerade tidskriften New Phytologist har valt ut studien ledd av Xiao-Ru Wang som omslagsstory.

Tre frågor till Umeå universitets biodlare Natuschka Lee
Publicerad: 24 sep, 2020

Honung från Campus bigården slungas och tappas upp i burkar. Bina måste också förberedas för vintern.

Framtidens miljötekniska samarbeten i norr ska diskuteras
Publicerad: 22 sep, 2020

Nu är det dags för nästa steg i EU-projektet Green North där samhälle, akademi och näringsliv samverkar.

Elever får chans att Zooma in på forskning
Publicerad: 14 sep, 2020

Genom Zooma in på forskning kan skolorna i Norrland få möta forskare inom naturvetenskap och teknik.

Ett steg mot förbättrad förståelse för bakteriella sjukdomar
Publicerad: 10 sep, 2020

Kemister har tillsammans med tyska forskare utvecklat en metod för att fånga bakteriella toxiners substrat.

Nya rön om vattendelningsreaktionen i fotosystem II
Publicerad: 08 sep, 2020

Caspers avhandling diskuterar vilka vattenmolekyler som är de reaktiva och hur den reaktionen fortskrider.

Testa dig igen eller för första gången!
Publicerad: 08 sep, 2020

För att veta om smittspridning förekommer i samband med campusöppningen krävs ett andra test.

Skogens många värden ökar med skogens ålder
Publicerad: 03 sep, 2020

Forskare visar hur tjänster såsom som virke, bär, svamp, vilt och rekreation förändras med skogens ålder.

Björn O. Nilsson ny ordförande för Process IT Innovations
Publicerad: 03 sep, 2020

Norrbottens landshövding och hedersdoktor vid Umeå universitet blir ny ordförande för centrumbildningen.

Proaktiv testning och vägen tillbaka till det normala
Publicerad: 02 sep, 2020

Ju fler som väljer att provta sig desto större är chansen att antalet fall minskar, menar Martin Rosvall.

Ångestdämpande mediciner i sjöar ger lugnande besked
Publicerad: 31 aug, 2020

Johan visar i sin avhandling att läkemedelsrester kan vara förvånansvärt beständiga i nordliga miljöer.

I kampen mot malaria – myggans immunsystem kartläggs
Publicerad: 27 aug, 2020

Upptäckten ger möjligheter att hitta sätt att förhindra mygg från att sprida malariaparasiten till människor.

Fysik-Patrik tripplar i rutan
Publicerad: 27 aug, 2020

Både Fångarna på fortet, Go'kväll och Fråga Lund står på tablån kommande vecka för fysiker Patrik Norqvist.

Fem frågor till fiskforskare Pär Byström
Publicerad: 24 aug, 2020

Öring är en viktig art för fiske. Dessutom fungerar den bra som modellart för generella ekologiska frågor.

Lärare är viktiga för att stödja elevernas motivation
Publicerad: 24 aug, 2020

Att sträva efter personlig utveckling är bättre än att försöka överglänsa sina klasskamrater skriver Anders.