Ge havsutflykten en ny dimension
Publicerad: 28 jun, 2019

Vilka växter och djur hittar du på utflykten till havet? De vanligaste presenteras i sajten Livet i havet.

AI-professor huvudtalare på världskonferens i Umeå
Publicerad: 26 jun, 2019

Virginia Dignum talar på teknikkonferensen som är anordnad av WFE, branschorganisation för världens börser.

Rymdfysiker skickar instrument på kometspaning
Publicerad: 24 jun, 2019

Rymdfysiker vid Umeå universitet utvecklar mätinstrument som 2028 ska följa med rymdskeppet Comet Interceptor.

Vetenskaplig artikel om gröna bioplaster äras
Publicerad: 20 jun, 2019

Kemiprofessor Christiane Funks artikel om bioplaster har invalts i en specialutgåva i Trends in Plant Science.

Forskare lyssnar hur bäckar andas och mår
Publicerad: 19 jun, 2019

Umeåforskare har utvecklat ljudinspelningmetod för att uppskatta hur snabbt gaser släpps in och ut i bäckar.

Den extrema torkan i fjol – en varning för vad som komma skall?
Publicerad: 18 jun, 2019

Återkommande extrema torrperioden i framtiden kan kräva innovativa anpassningsåtgärder för lantbruket.

Vill få öring, röding och lax att trivas som fisken i vattnet
Publicerad: 14 jun, 2019

Företagsskolans Johan Leander och Sven Norman samlar in experimentella data under den intensiva fältperioden.

Hedersdoktorer vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet
Publicerad: 13 jun, 2019

Professor John Anderson och industridesigner Anne Asensio - årets hedersdoktorer vid teknat fakultet.

Amerikanska doktorander studerar globala klimatproblem i Abisko
Publicerad: 11 jun, 2019

USA-doktorander besöker i sommar CIRC i Abisko för forskning kring arktiska vatten och deras roll i kolcykeln.

Biologiska processer påverkar hur arktiska vatten avger koldioxid
Publicerad: 09 jun, 2019

Arktiska vatten är en stor koldioxidutsläppkälla och vi behöver öka förståelsen för hur koldioxid frigörs.

Kemister firar periodiska systemet som fyller 150 år
Publicerad: 05 jun, 2019

Oorgandagarna bjuder på en öppen föreläsning om kultur och historik kring det periodiska systemet 12 juni.

Umeå universitet värd för Wallenbergsatsning på AI
Publicerad: 04 jun, 2019

Wallenbergstiftelserna satsar 660 MSEK på forskning inom AI och autonoma system. Umeå är värduniversitet.

Arkitektur i framkant när Arkitekthögskolans studenter ställer ut
Publicerad: 31 maj, 2019

5-9 juni visar Arkitekthögskolan studenternas alster, från skisser till fullskaliga modeller.

Prefekt och biträdande prefekt på Arkitekthögskolan kliver av
Publicerad: 29 maj, 2019

Två personer av tre i Arkitekthögskolans ledning, Ana Betancour och Anna Croon, lämnar sina ledningsuppdrag.

Forskningen i fokus – mitt på torget
Publicerad: 24 maj, 2019

Genomslaget för Soapbox sciences kvinnliga forskare i Umeå blev stort, både publikmässigt och i media.