Ny föreståndare vill vidga nätverk mellan näringsliv och akademi
Publicerad: 20 feb, 2020

Patrik Rydén brinner för samverkan och menar att Företagsforskarskolan kan fungera som en katalysator.

Forskare prövar ny metod för att sanera förorenade sediment
Publicerad: 20 feb, 2020

Forskare vid Umeå universitet ska pröva en saneringsmetod utvecklad av NASA:s Kennedy Space Center, USA.

Christiane föreläser om grön energi på Vetenskapslunch
Publicerad: 14 feb, 2020

Professor Christiane Funk föreläser om alger för att omvandla avloppsvatten till biobränsle 20 februari.

Internationellt forskarteam larmar om ökande växtlighet i Arktis
Publicerad: 07 feb, 2020

Forskare tar sig an drönar- och satellitteknik för att studera hur klimatförändringar gör Arktis grönare.

Fyra frågor om norrsken till Herbert
Publicerad: 06 feb, 2020

Rymdfysiker Herbert Gunell forskar om plasmafysik på olika ställen i solsystemet och är expert på norrsken.

Professionellt europeiskt samverkansarbete startade i Umeå
Publicerad: 30 jan, 2020

Umeås Företagsforskarskolan initierade europeisk plattform för forskarutbildning med extern part – E.I.D.S.

Ny prototyp för cancerläkemedel slår två flugor i en smäll
Publicerad: 29 jan, 2020

En ny princip för ett möjligt framtida läkemedel dödar cancerceller via två olika mekanismer.

Forskare avslöjar liknande organutveckling i växter och djur
Publicerad: 16 jan, 2020

Ett forskarteam på UPSC visar att död av vissa celler i roten är viktig för att sidorötter ska växa.

Studerar faktorer som säkerställer cellens proteinproduktion
Publicerad: 16 jan, 2020

I sin avhandling bidrar Fu Xu till kunskap om funktionen hos de faktorer som påverkar tRNA-biogenes.

Tulpaner, tulpaner, tulpaner!
Publicerad: 15 jan, 2020

Äntligen börjar tulpansäsongen i samband med att vi firar tulpanens dag – en blomfest som varar till påsk.

Umeåforskare upptäcker molekyl för cancerdiagnostik
Publicerad: 14 jan, 2020

Fyrsträngat DNA som associeras med cancer kan detekteras med en fluorescerande molekyl.

Spännande om svenska framsteg inom forskning och teknik 2019
Publicerad: 09 jan, 2020

Kom och lyssna på årets tekniktal med IVAs vd professor Tuula Teeri.

Fysikprofessor i Sidas vetenskapliga råd
Publicerad: 07 jan, 2020

Professor Thomas Wågberg har blivit omvald som ledamot i Sidas vetenskapliga råd.

Nature hyllar Greta
Publicerad: 07 jan, 2020

Klimataktivist Greta Thunberg finns med när Nature listar personer som haft betydelse för vetenskapen 2019.

Elever har liten möjlighet att jobba med matematiska problem
Publicerad: 07 jan, 2020

Jonas Jäder har studerat gymnasieelevers möjligheter till problemlösning i matematik.