Forskare avslöjar liknande organutveckling i växter och djur
Publicerad: 16 jan, 2020

Ett forskarteam på UPSC visar att död av vissa celler i roten är viktig för att sidorötter ska växa.

Studerar faktorer som säkerställer cellens proteinproduktion
Publicerad: 16 jan, 2020

I sin avhandling bidrar Fu Xu till kunskap om funktionen hos de faktorer som påverkar tRNA-biogenes.

Tulpaner, tulpaner, tulpaner!
Publicerad: 15 jan, 2020

Äntligen börjar tulpansäsongen i samband med att vi firar tulpanens dag – en blomfest som varar till påsk.

Umeåforskare upptäcker molekyl för cancerdiagnostik
Publicerad: 14 jan, 2020

Fyrsträngat DNA som associeras med cancer kan detekteras med en fluorescerande molekyl.

AI kan både hjälpa och hindra FN:s globala mål
Publicerad: 14 jan, 2020

En första studie över artificiell intelligens och FN:s globala mål har publicerats.

Spännande om svenska framsteg inom forskning och teknik 2019
Publicerad: 09 jan, 2020

Kom och lyssna på årets tekniktal med IVAs vd professor Tuula Teeri.

Utbytesstudenter tar tåget utomlands – ett led i hållbart resande
Publicerad: 08 jan, 2020

Som ett led i hållbart resande utrustas fyra ingenjörsstudenter med interrailkort inför sina utlandsutbyten.

Fysikprofessor i Sidas vetenskapliga råd
Publicerad: 07 jan, 2020

Professor Thomas Wågberg har blivit omvald som ledamot i Sidas vetenskapliga råd.

Nature hyllar Greta
Publicerad: 07 jan, 2020

Klimataktivist Greta Thunberg finns med när Nature listar personer som haft betydelse för vetenskapen 2019.

Elever har liten möjlighet att jobba med matematiska problem
Publicerad: 07 jan, 2020

Jonas Jäder har studerat gymnasieelevers möjligheter till problemlösning i matematik.

Studenter undersöker hur AI kan hjälpa sjuka barn
Publicerad: 20 dec, 2019

Studenter undersöker om artificiell intelligens kan bli ett stöd för sjuka barn.

Världens länder har valt nya namn på exoplaneter och stjärnor
Publicerad: 19 dec, 2019

Sveriges exoplanet Isagel ligger 400 ljusår från jorden. Den kretsar kring stjärnan Aniara i Karlavagnen.

Diego Calvanese utsedd till ACM Fellow
Publicerad: 19 dec, 2019

Diego Calvanese vid Institutionen för datavetenskap har utsetts till ACM Fellow.

Arter dör ut i mycket högre takt än tidigare känt
Publicerad: 18 dec, 2019

Utdöendet av fågelarter sker fem gånger snabbare än tidigare beräkningar visar. Ny studie i Biology Letters.

Ledande AI-forskare rekryteras till Umeå universitet
Publicerad: 18 dec, 2019

Världsledande forskare inom AI, Diego Calvanese, blir gästprofessor vid Umeå universitet.