"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Genuspedagogik i lärmiljöer

  • Antal högskolepoäng 15 hp
  • Nivå Grundnivå
  • Studieform Distans
  • Starttid Hösttermin 2024

Om kursen

Vill du lära dig mer om genuspedagogik på grundläggande nivå? Vill du lära dig mer om hur du kan arbeta med barn och unga för att främja jämställdhet i förskola, skola men också i andra pedagogiska verksamheter?

Den här kursen handlar om förskolans och skolans uppdrag att främja jämställdhet och därmed verka för lika rättigheter och möjligheter för barn och unga. I kursen bearbetas genuspedagogik - både som begrepp och som metod. På grundläggande nivå behandlas genusvetenskapliga begrepp, samt teorier om genus, normer, makt, normkritik, kön, och intersektionalitet. I kursen behandlas också digital kompetens i relation till innehåll i samtidens digitala medier som förekommer i förskolans och skolans verksamheter. I kursen betonas ett problem- och processorienterat arbetssätt som ett redskap för social förändring. Under kursen får du också möjlighet att arbeta med ett genusrelaterat problemområde där du planerar ett förändringsinriktat arbete inom skolväsendet eller annan utbildningsrelaterad verksamhet. Detta görs i relation till både teori och praktik med avsikten att stärka förmågan till professionella och vetenskapliga förhållningssätt. I kursens sista moment genomför du en egen, mindre studie som har relevans för ditt pedagogiska sammanhang.

Anmälan och behörighet

Genuspedagogik i lärmiljöer, 15 hp

Startar

2 september 2024

Slutar

19 januari 2025

Studieort

Ortsoberoende

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Blandade tider, 50%, Distans

Antal obligatoriska träffar

Inga obligatoriska träffar

Upplägg för distanskurs

Kursen genomförs helt på distans utan sammankomster. Undervisningen sker i form av egna litteraturstudier, föreläsningar och seminarier. Under kursen används en nätbaserad lärmiljö för handledning, diskussion och distribution av kursmaterial. Kursdeltagarna skall ha tillgång till internetansluten dator. Kursen genomförs med stöd av fri programvara. Examination sker fortlöpande med inlämningsuppgifter, exempelvis i form av skriftliga redovisningar eller seminarier. I kursen ingår deluppgifter som bedöms utifrån en tregradig skala. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg-Högskoleprov-Högskolepoäng

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 23 250 kr. Total studieavgift: 23 250 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-61870

Anmälan

Nu kan du anmäla dig. Du flyttas till Antagning.se. Sista anmälningsdag är den 15 april 2024.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för kursen är:
Studieadministrationen