Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Studievägledning

Är du osäker på vad du ska läsa eller hur du ska planera dina fortsatta studier? Vill du diskutera med en studievägledare innan du tar ditt beslut? Hör av dig! Studentcentrums studievägledare finns till för både studenter och för dig som ännu inte vet vad du vill studera. Vi hjälper dig med dina frågor för att hitta rätt utbildning hos oss.

Studievägledning - vad är det?

Beroende på vilka frågor du har kan du vända dig till olika studievägledare vid Umeå universitet.

Studievägledarna vid Studentcentrum kan hjälpa dig med

  • frågor om högskolestudier i allmänhet
  • frågor om studier vid Umeå universitet
  • frågor om anmälan, behörighet, urval och antagning
  • personlig vägledning för att du ska kunna planera dina studier så bra som möjligt
  • allmänna frågor om utlandsstudier

Kontakta Studentcentrums studievägledare

Telefon

Telefontid måndag–torsdag kl 11.00-12.00  

Telefonnummer 090-786 72 70

Stängt alla helger och klämdagar

Digital drop-in

Tisdagar och torsdagar 14.00-15.00

När du ansluter till drop-in placeras du i kö och vi hjälper dig så snart vi kan. Om du möts av meddelandet ”The meeting has been locked by host” när du ska ansluta så betyder det att kön är för lång. Vi ber dig då återkomma till nästa drop-in-tid eller ringa oss på våra telefontider.

Anslut till drop-in

Stängt alla helger och klämdagar

Boka samtal

Under perioden 4-15 oktober utökar vi möjligheten att nå oss via telefon och digital drop-in. Därför är det inte möjligt att boka samtal under denna period.

Du kan boka en tid för vägledningssamtal med Studentcentrums studievägledare digitalt eller via telefon.

När du har bokat en tid får du ett bekräftelsemejl – spara det. Mejlet innehåller en länk för ombokning/avbokning och om du har bokat digitalt möte finns länken till mötet i detta mejl. Om du inte hittar mejlet, kontrollera din skräppost eftersom universitetets mejl ofta hamnar där. Markera avsändaren som säker för att inte missa ytterligare mejl.

Observera att lediga tider går att boka högst 20 dagar i förväg. Om inga lediga tider syns på bokningssidan betyder det att alla tider för närvarande är fullbokade. Nya tider blir tillgängliga allt eftersom och när avbokningar sker kan lediga tider dyka upp med kort varsel.

Boka tid här

Skicka en skriftlig fråga

Använd kontaktformuläret nedan för att skriva din fråga.

Gruppvägledning

Är du osäker på vad du vill studera?

Studentcentrums studievägledare erbjuder gruppvägledning för dig som inte har bestämt vilken väg du ska välja, vill inspireras tillsammans med andra och få vägledning av studievägledare vid Umeå universitet.

Syftet är att du ska hitta ett studie- eller karriärmål utifrån intressen, värderingar, personliga egenskaper och färdigheter, alternativt hitta en riktning och verktyg för att komma framåt.

Under passen kommer personliga erfarenheter, utbildningsvägar och handlingsplan att diskuteras i mindre grupp.

Gruppvägledningen består av tre digitala tillfällen som bygger på varandra.

Målgrupp: Alla som känner sig osäkra på utbildnings- och karriärval och tänker sig att studera vid Umeå universitet. Både blivande studenter och studenter, behöriga och obehöriga.

Datum och tid: Måndagarna 27 september och 4 oktober kl. 13.00-15.00, samt onsdag 13 oktober kl. 14.00-16.00.

Antal platser är begränsat. Anmälningar tas fortfarande emot och du meddelas via mejl om du har fått en plats. Kontrollera därför din skräppost så att mejlet inte fastnar där. Vänligen ange ditt mobilnummer i anmälan under övrigt så vi kan komma i kontakt med dig angående din anmälan.

Välkommen att anmäla dig här!

Studievägledare för program och kurser

  • Om du söker en studievägledare för ett specifikt program eller ämne, besök den aktuella institutionens sida för att se dess personal.
  • Du kan också hitta personer att kontakta för en kurs eller ett program på just den utbildningens sida.

Vanliga frågor om studier

Är jag behörig?

För att vara behörig till ett program eller kurs behöver du uppfylla den grundläggande behörigheten och eventuell särskild behörighet. Du kan läsa mer om det på sidan Behörighet.

Hur räknas mitt meritvärde ut?

Ditt meritvärde används för att du ska kunna konkurrera om en plats på utbildningen du vill gå.

Du kan själv räkna ut ditt meritvärde om du har betyg från gymnasium, komvux eller folkhögskola. Gå till sidan Dina betyg på antagning.se. På sidorna för den typ av utbildning du genomgått hittar du information om behörighet, meritpoäng och hur betygen räknas ut.

Tänk på att om du saknar fullständigt betyg från gymnasial eller folkhögskoleutbildning och ansöker om att bli behörig genom reell kompetens så får du inget meritvärde. Du kan behöva göra högskoleprovet för att ha chans att få en plats. Läs mer om reell kompetens här.

Hur ansöker jag?

På vår hemsida hittar du alla kurser och program. Sök fram det program eller den kurs som du vill ansöka till. Klicka på Anmälan och behörighet och välj knappen Anmälan som tar dig vidare till antagning.se och du kan fullfölja din anmälan.

Vilken poäng krävdes för att bli antagen till ett program eller kurs?

Det finns mer information om antagningsstatistik på vår webb.

Du hittar uppgifter om poäng i respektive urvalsgrupp för sist kallade reserv i andra urvalet genom att söka på den utbildning du vill veta antagningspoäng för via UHR:s sökfunktion.

UHR:s antagningsstatistik

Vill du se antagningsstatistik för en viss utbildning över flera terminer, hittar du det på Hitta och jämför utbildning på studera.nu

Vad gäller angående högskoleprovet i coronatider?

För aktuell information kan du läsa mer här.

Hur prioriterar jag mina utbildningar i ansökan?

Ansökan görs via antagning.se. Du kan söka högst 12 anmälningsalternativ till höst- och vårtermin och tacka ja till högst 45 högskolepoäng (hp) som du är antagen till (om du inte ansökt om parallelläsning). För sommarkurser kan du söka högst 6 anmälningsalternativ och tacka ja till högst 23 hp.

En utbildning som går på helfart är 30 hp per termin. Du kan alltså tacka ja till ett utbildningsprogram på helfart samt en fristående kurs på 15 hp. Om utbildningen sträcker sig över flera terminer räknas endast den del som avser kommande termin. Det betyder att om du till exempel blir antagen på ett program som ges på heltid och som du prioriterat som nummer 2 så kommer alla alternativ från nummer 3 som är större än 15 hp att strykas.

Du kommer även få möjlighet att stå i kvar på reservlistan för alternativ nummer 1 även om du tackar ja till alternativ 2.

När kommer antagningsbeskedet?

I början av juli kommer första antagningsbeskedet inför hösten. Kom ihåg att tacka ja för att behålla din plats.

På antagning.se ser du vilka datum som gäller för antagningsbesked.

Hur svarar jag på mitt antagningsbesked?

Alla som gjort en anmälan kommer att få ett antagningsbesked.

Du som anmält dig på Antagning.se får en notifiering, vanligtvis via mejl eller sms, om att du har fått ditt antagningsbesked och att det finns att läsa genom att logga in på Antagning.se

När du är inloggad på Antagning.se ser du om du blivit antagen eller fått en reservplats. Du måste tacka ja till din plats som antagen eller reserv för att behålla den.

Har du istället gjort din anmälan på papper och skickat in den med post så skickas antagningsbeskedet till din adress. Då får du fylla i och skicka in ditt svar till den adress som anges på blanketten.

På antagning.se hittar du information om hur du ska svara på ditt antagningsbesked.

Du hittar också information om bland annat poänggränser, reservantagning, sen anmälan och rätten att överklaga.

När startar en termin, kurs eller ett program?

Information om när en kurs eller ett program startar hittar du i på webben där kursen/programmet beskrivs. Du kan även se när terminerna startar på sidan Viktiga datum.

Kan jag byta utbildningsort?

Ja, du kan ansöka till senare del av program på ett liknande program på annan ort. För att ta reda på mer, till exempel vilken termin som är aktuell att söka till, kontaktar du studievägledare för det aktuella programmet på det universitet/den högskolan som du vill söka till.

Har programmen olika upplägg och innehåll kan din utbildning i vissa fall bli längre än om du läser hela utbildningen på samma universitet/högskola.

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som sedan vidarebefordrar meddelandet till den person det berör. OBS! Kontrollera din skräppost, så att du säkert får vårt svar. Mejl från oss fastnar ibland i skräppostfiltret.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)