Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Studievägledning

Är du osäker på vad du ska läsa eller har frågor om behörighet och ansökan? Prata gärna med en allmän studievägledare vid Studentcentrum. Våra allmänna studievägledare hjälper dig med dina funderingar för att hitta rätt utbildning hos oss.

Studievägledning - vad är det?

Beroende på vilka frågor du har kan du vända dig till olika studievägledare vid Umeå universitet.

Studentcentrums allmänna studievägledare kan hjälpa dig med

  • frågor om högskolestudier i allmänhet
  • frågor om studier vid Umeå universitet
  • frågor om anmälan, behörighet, urval och antagning
  • frågor om examensregler
  • personlig vägledning för att du ska kunna planera dina studier så bra som möjligt
  • allmänna frågor om utlandsstudier

Vi har tystnadsplikt och lämnar inte ut personliga uppgifter om dig utan ditt medgivande.

Kontakta en allmän studievägledare

Utökade öppettider inför sista anmälningsdag 17 oktober

Under perioden 3-17 oktober har vi utökade öppettider på telefon och drop-in inför sista anmälningsdag för vårterminens kurser och program.

Telefon

Utökade telefontider 3-17 oktober
Måndag – fredag 10.00-12.00 och 16.00-17.00

Ordinarie telefontider
Måndagar och onsdagar 11.00-12.00

Telefonnummer 090-786 72 70

Stängt alla helger och klämdagar

Inställd telefontid
Onsdag 28 september
Onsdag 9 november
Onsdag 30 november

Drop-in på campus

Utökad drop-in 17 oktober
Måndag 17 oktober 10.00-16.00

Ordinarie drop-in-tider
Tisdagar och torsdagar 12.00-13.30

Stängt alla helgdagar och klämdagar

Inställd drop-in på campus
Tisdag 27 september
Torsdag 15 december

Drop-in digitalt

Måndagar 14.00-15.00

När du ansluter till drop-in placeras du i kö och vi hjälper dig så snart vi kan. Om du möts av meddelandet ”The meeting has been locked by host” när du ska ansluta så betyder det att kön är för lång. Vi ber dig då återkomma till nästa drop-in-tid eller ringa oss på våra telefontider.

Anslut till drop-in

Stängt alla helger och klämdagar

Boka digitalt samtal eller telefonsamtal 

Bokningen av samtalstider är stängd under perioden 3-17 oktober. I stället förlänger vi våra öppettider på telefon och drop-in för att öka vår tillgänglighet inför sista ansökningsdag 17 oktober. Välkommen att kontakta oss på telefon och drop-in så hjälper vi dig vidare med dina funderingar.

Här kan du boka digitala samtal eller telefonsamtal med en allmän studievägledare.

Spara bekräftelsemejlet som du får på din bokning! Mejlet innehåller en länk för ombokning/avbokning. Om du har bokat ett digitalt möte finns länken till mötet i detta mejl. Om du inte hittar bekräftelsemejlet, kontrollera din skräppost. Markera avsändaren som säker för att inte missa ytterligare mejl.

Du kan boka tid högst 20 dagar i förväg. Nya tider blir tillgängliga allt eftersom och när avbokningar sker kan lediga tider dyka upp med kort varsel.

Boka digitalt samtal eller telefonsamtal här 

Det finns också möjlighet att komma på gruppvägledning med start 20 september. Se mer under Gruppvägledning lite längre ner på sidan.

Boka samtal på campus

Bokningen av samtalstider är stängd under perioden 3-17 oktober. I stället förlänger vi våra öppettider på telefon och drop-in för att öka vår tillgänglighet inför sista ansökningsdag 17 oktober. Välkommen att kontakta oss på telefon och drop-in så hjälper vi dig vidare med dina funderingar.

Här kan du boka samtal med en allmän studievägledare i Infocenter på Campus Umeå

När du har bokat en tid får du ett bekräftelsemejl – spara det. Mejlet innehåller en länk för ombokning/avbokning. Om du inte hittar mejlet, kontrollera din skräppost. Markera avsändaren som säker för att inte missa ytterligare mejl.

Lediga tider går att boka högst 20 dagar i förväg. Om inga lediga tider syns på bokningssidan betyder det att alla tider för närvarande är fullbokade. Nya tider blir tillgängliga allt eftersom och när avbokningar sker kan lediga tider dyka upp med kort varsel.

Om du är sjuk, avboka ditt möte eller kontakta oss för att boka om till ett digitalt möte.

Boka samtal i Infocenter här 

Det finns också möjlighet att komma på gruppvägledning med start 20 september. Se mer under Gruppvägledning lite längre ner på sidan.

Skicka en skriftlig fråga

Använd kontaktformuläret nedan för att skriva din fråga.

Gruppvägledning

Vi har för närvarande inget planerat tillfälle för gruppvägledning.

Studievägledare för program och kurser

Det finns också studievägledare för program och kurser. De är väl insatta i ämnet eller programmet och dit kan du vända dig med mer specifika frågor om utbildningen, val av programkurser, möjligheter till praktik och utbytesstudier eller vad som gäller vid studieuppehåll och tillgodoräknande.

Om du söker en studievägledare för ett specifikt program eller ämne, besök den aktuella institutionens sida för att se dess personal. Du kan också hitta personer att kontakta för en kurs eller ett program på just den utbildningens sida.

Vanliga frågor om studier

Är jag behörig?

För att vara behörig till ett program eller kurs behöver du uppfylla den grundläggande behörigheten och eventuell särskild behörighet.

Du kan läsa mer om det på sidan Behörighet.

Hur räknas mitt meritvärde ut?

Ditt meritvärde används för att du ska kunna konkurrera om en plats på utbildningen du vill gå.

Du kan själv räkna ut ditt meritvärde om du har betyg från gymnasium, komvux eller folkhögskola. Gå till sidan Betyg och behörighet på antagning.se. På sidorna för den typ av utbildning du genomgått hittar du information om behörighet, meritpoäng och hur betygen räknas ut.

Tänk på att om du saknar fullständigt betyg från gymnasial eller folkhögskoleutbildning och ansöker om att bli behörig genom reell kompetens så får du inget meritvärde. Du kan behöva göra högskoleprovet för att ha chans att få en plats. Läs mer om reell kompetens här.

Hur ansöker jag?

På vår hemsida hittar du alla kurser och program. Sök fram det program eller den kurs som du vill ansöka till. Klicka på Anmälan och behörighet och välj knappen Anmälan som tar dig vidare till antagning.se och du kan fullfölja din anmälan.

Vilken poäng krävdes för att bli antagen till ett program eller kurs?

Det finns mer information om antagningsstatistik på vår webb.

Du hittar uppgifter om poäng i respektive urvalsgrupp för sist kallade reserv i andra urvalet genom att söka på den utbildning du vill veta antagningspoäng för via UHR:s sökfunktion.

UHR:s antagningsstatistik

Vill du se antagningsstatistik för en viss utbildning över flera terminer, hittar du det på Hitta och jämför utbildning på studera.nu

Vad gäller angående högskoleprovet?

Om du skriver högskoleprovet deltar du i fler urvalsgrupper i antagningen. Det ökar dina chanser att komma in på de flesta utbildningar.

För mer information kan du läsa här.

Hur prioriterar jag mina utbildningar i ansökan?

Ansökan görs via antagning.se. Du kan söka högst 12 anmälningsalternativ till höst- och vårtermin och tacka ja till högst 45 högskolepoäng (hp) som du är antagen till (om du inte ansökt om parallelläsning). För sommarkurser kan du söka högst 6 anmälningsalternativ och tacka ja till högst 23 hp.

En utbildning som går på helfart är 30 hp per termin. Du kan alltså tacka ja till ett utbildningsprogram på helfart samt en fristående kurs på 15 hp. Om utbildningen sträcker sig över flera terminer räknas endast den del som avser kommande termin. Det betyder att om du till exempel blir antagen på ett program som ges på heltid och som du prioriterat som nummer 2 så kommer alla alternativ från nummer 3 som är större än 15 hp att strykas.

Du kommer även få möjlighet att stå i kvar på reservlistan för alternativ nummer 1 även om du tackar ja till alternativ 2.

När kommer antagningsbeskedet?

I början av juli kommer första antagningsbeskedet inför hösten. Kom ihåg att tacka ja senast sista svarsdag för att behålla din plats eller reservplats.

På antagning.se ser du vilka datum som gäller för antagningsbesked.

Hur svarar jag på mitt antagningsbesked?

Alla som gjort en anmälan kommer att få ett antagningsbesked.

Du som anmält dig på Antagning.se får en notifiering, vanligtvis via mejl eller sms, om att du har fått ditt antagningsbesked och att det finns att läsa genom att logga in på Antagning.se

När du är inloggad på Antagning.se ser du om du blivit antagen eller fått en reservplats. Du måste tacka ja till din plats som antagen eller reserv för att behålla den.

Har du istället gjort din anmälan på papper och skickat in den med post så skickas antagningsbeskedet till din adress. Då får du fylla i och skicka in ditt svar till den adress som anges på blanketten.

På antagning.se hittar du information om hur du ska svara på ditt antagningsbesked.

Du hittar också information om bland annat poänggränser, reservantagning, sen anmälan och rätten att överklaga.

När startar en termin, kurs eller ett program?

Information om när en kurs eller ett program startar hittar du på webbsidan där kurser eller program beskrivs. Du kan även se när terminerna startar på sidan Viktiga datum.

Kan jag byta utbildningsort?

För att byta utbildningsort ansöker du vid den ordinarie ansökningstiden till det program du vill byta till.

Du kan ansöka till senare del av program på ett liknande program på annan ort. För att ta reda på mer, till exempel vilken termin som är aktuell att söka till, kontaktar du studievägledare för det aktuella programmet på det universitet/den högskola som du vill söka till.

Om programmen har olika upplägg och innehåll kan din utbildning i vissa fall bli längre än om du läser hela utbildningen på samma universitet/högskola.

 

Hjälp oss bli bättre

Klicka på bilderna och ge oss dina synpunkter - och hjälp oss att bli bättre!

Kalendarium

Studievägledning inför sista anmälningsdag
Idag
5
okt
Studievägledning inför sista anmälningsdag
Tid Idag 10:00 - 17:00 Idag 10:00 - 17:00
Plats Telefon

Övrigt. Behöver du hjälp att planera dina framtida studier? Perioden 3-17 oktober erbjuder den allmänna studievägledningen utökade öppettider.

Studievägledning inför sista anmälningsdag
tor
6
okt
Studievägledning inför sista anmälningsdag
Tid 10:00 - 17:00 6 oktober 10:00 - 17:00
Plats Infocenter och telefon

Övrigt. Behöver du hjälp att planera dina framtida studier? Perioden 3-17 oktober erbjuder den allmänna studievägledningen utökade öppettider.

Studievägledning inför sista anmälningsdag
fre
7
okt
Studievägledning inför sista anmälningsdag
Tid 10:00 - 17:00 7 oktober 10:00 - 17:00
Plats Telefon

Övrigt. Behöver du hjälp att planera dina framtida studier? Perioden 3-17 oktober erbjuder den allmänna studievägledningen utökade öppettider.

Studievägledning inför sista anmälningsdag
mån
10
okt
Studievägledning inför sista anmälningsdag
Tid 10:00 - 17:00 10 oktober 10:00 - 17:00
Plats Telefon och digitalt

Övrigt. Behöver du hjälp att planera dina framtida studier? Perioden 3-17 oktober erbjuder den allmänna studievägledningen utökade öppettider.

Studievägledning inför sista anmälningsdag
tis
11
okt
Studievägledning inför sista anmälningsdag
Tid 10:00 - 17:00 11 oktober 10:00 - 17:00
Plats Infocenter och telefon

Övrigt. Behöver du hjälp att planera dina framtida studier? Perioden 3-17 oktober erbjuder den allmänna studievägledningen utökade öppettider.

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som sedan vidarebefordrar meddelandet till den person det berör. OBS! Kontrollera din skräppost, så att du säkert får vårt svar. Mejl från oss fastnar ibland i skräppostfiltret.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)