Hoppa direkt till innehållet
printicon

Studievägledning

Är du osäker på vad du ska läsa eller hur du ska planera dina fortsatta studier? Vill du diskutera med en studievägledare innan du tar ditt beslut? Hör av dig! Via Infocenter får du kontakt med en studievägledare som hjälper dig med dina frågor och annat stöd för att hitta rätt utbildning hos oss.

Ordinarie drop-in-tider

Måndag-fredag 12.00-13.30

Stängt alla helger och klämdagar och när Infocenter är stängt.

En studievägledare hjälper dig med...

 • frågor om högskolestudier i allmänhet och funderingar kring utbildningar vid Umeå universitet
 • frågor om ansökan och antagning
 • ifall du är behörig och hur du gör för att komma in på en utbildning
 • personlig vägledning för att du ska kunna studie- och karriärplanera så bra som möjligt
 • planering av fortsatta studier om du redan är student
 • värdering av din utländska förutbildning

Har du specifika frågor om en kurs eller ett program kan du skicka ett meddelande med kontaktformuläret som finns på just den utbildningens sida.

Välkommen på drop-in

På drop-in i Infocenter kan vi reda ut dina omedelbara frågor under ett kortare samtal.

Boka tid för samtal

Om du inte kan komma till oss under våra drop in-tider går det bra att boka en tid för besök. Du kan även få vägledning via videosamtal (Skype), telefon eller e-post. Skicka ett meddelande med kontaktformuläret där du skriver dina kontaktuppgifter och beskriver dina funderingar om studier, så kontaktar vi dig.

Vanliga frågor om studier

 • Är jag behörig?

  För att vara behörig till ett program eller kurs behöver du uppfylla den grundläggande behörigheten och eventuell särskild behörighet. Du kan läsa mer om det på sidan Behörighet.

  Fäll ihop
 • Hur räknas mitt meritvärde ut?

  Ditt meritvärde används för att du ska kunna konkurrera om en plats på utbildningen du vill gå.

  Du kan själv räkna ut ditt meritvärde om du har betyg från gymnasial eller folkhögskoleutbildning. Gå till antagning.se och klicka på fliken "Så funkar det". Högst upp i det grå fältet hittar du rubriken "Det här gäller för dig som gått...". På sidorna under den typ av utbildning du genomgått hittar du information om behörighet, meritpoäng och hur betygen räknas ut.

  Tänk på att om du saknar fullständigt betyg från gymnasial eller folkhögskoleutbildning och ansöker om att bli behörig genom reell kompetens så får du inget meritvärde. Du kan behöva göra högskoleprovet för att ha chans att få en plats. Läs mer om reell kompetens här.

  Fäll ihop
 • Hur ansöker jag?

  På vår hemsida hittar du alla kurser och program. Sök fram det program eller den kurs som du vill ansöka till. Klicka på Anmälan och behörighet och välj Anmälan-knappen som tar dig vidare till antagning.se och du kan fullfölja din anmälan.

  Fäll ihop
 • Vilken poäng krävdes för att bli antagen till ett program eller kurs?

  Det finns mer information om antagningsstatistik på vår webb.

  Du hittar uppgifter om poäng i respektive urvalsgrupp för sist kallade reserv i andra urvalet genom att söka på den utbildning du vill veta antagningspoäng för via UHR:s sökfunktion.

  UHR:s antagningsstatistik

  Vill du se antagningsstatistik för en viss utbildning över flera terminer, hittar du det på Hitta och jämför utbildning på studera.nu.

   

  Fäll ihop
 • Hur prioriterar jag mina utbildningar i ansökan?

  Ansökan görs via antagning.se. Du kan söka högst 12 anmälningsalternativ till höst- och vårtermin och tacka ja till högst 45 högskolepoäng som du är antagen till (om du inte ansökt om parallelläsning). För sommarkurser kan du söka högst 6 alternativ och tacka ja till högst 23 poäng.

  En utbildning som går på helfart är 30 högskolepoäng per termin. Du kan alltså tacka ja till ett utbildningsprogram på helfart samt en fristående kurs på 15 högskolepoäng. Om utbildningen sträcker sig över flera terminer räknas endast den del som avser kommande termin. Det betyder att om du till exempel blir antagen på ett program som ges på heltid och som du prioriterat som nr 2 så kommer alla alternativ från nr 3 och framåt som är större än 15 högskolepoäng att strykas.

  Du kommer även få möjlighet att stå i kvar på reservlistan för alternativ nr 1 även om du tackar ja till alternativ 2.

  Fäll ihop
 • När startar en termin, kurs eller ett program?

  Information om när en kurs eller ett program startar hittar du i på webben där kursen/programmet beskrivs. Du kan även se när terminerna startar på sidan Viktiga datum.

  Fäll ihop
 • Kan jag byta utbildningsort?

  Ja, du kan ansöka till senare del av program på ett liknande program på annan ort. För att ta reda på mer, till exempel vilken termin som är aktuell att söka till, kontaktar du studievägledare för det aktuella programmet på det universitet/den högskolan som du vill söka till.

  Har programmen olika upplägg och innehåll kan din utbildning i vissa fall bli längre än om du läser hela utbildningen på samma universitet/högskola.

  Fäll ihop

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)