Hoppa direkt till innehållet
printicon

Program eller kurs?

All universitetsutbildning består av kurser som tillsammans kan leda till en examen. Du kan läsa kurserna inom ett program eller själv välja fristående kurser, och båda vägarna kan leda till samma mål: en universitetsexamen. Men det finns undantag – vill du ha en yrkesexamen som till exempel lärare, socionom eller psykolog måste du läsa på ett program och kan inte bygga ihop din examen av fristående kurser.

Hur du ska välja beror på vad du tycker är viktigast med dina studier. Vet du vad du vill jobba med? Hur säker är du på vad du vill läsa? Vill du veta redan när du ansöker hur du kommer att läsa och vilken examen du kommer att få?

Generellt kan sägas att ett program ger mer säkerhet och överskådlighet, medan fristående kurser ger mer flexibilitet och möjlighet till fördjupning.

Läs program

 • Säkerhet och överskådlighet

  Ett program är ett färdigt paket av kurser som satts ihop av oss på universitetet. Du läser efter en planerad studiegång, vilket betyder att du läser kurserna som ingår i en speciell ordning. Du är också garanterad en plats på kurser som ingår i programmet. Det innebär en trygghet att kurserna i programmet är valda av kunniga personer för att passa en viss inriktning och du vet redan från början vilken examen utbildningen leder till. Du lär också känna de andra studenterna på dina kurser, eftersom ni läser tillsammans under flera år.

  Två nivåer
  Utbildningar går att läsa på två nivåer -  grundnivå och avancerad nivå.

  Utbildningar på grundnivå
  För de flesta utbildningar på grundnivå behöver du inte ha tidigare högskolepoäng. Vilka förkunskapskrav som gäller för varje utbildning, kan du läsa på programsidan under rubriken Anmälan och antagning.

  Program på avancerad nivå
  Om du redan har en kandidatexamen eller en yrkesexamen på minst 180 högskolepoäng, kan söka till ett program på avancerad nivå. Det finns ettåriga och tvååriga program på avancerad nivå som antingen leder till magister- eller masterexamen.

  Yrkesexamen kan du bara få genom att läsa ett program
  Om du vill ha en yrkesexamen som till exempel lärare, socionom och psykolog måste du läsa via ett program och kan inte bygga ihop din examen av fristående kurser.

  Läs en förutbildning för att komplettera dina förkunskaper
  Om du inte har de särskilda förkunskaper som krävs för att komma in på vissa utbildningar, kan du komplettera din utbildning. Med en förutbildning kan du få den särskilda behörighet som krävs för vissa utbildningar.

  Fäll ihop

Läs fristående kurser

 • Flexibilitet och valfrihet

  Genom att välja att läsa kurser istället för ett program kan du själv lägga ihop kurser som kan leda till en examen – eller komplettera det program du redan läser med kurser som intresserar dig. Kurser kan vara allt från några veckor långa till att gå under ett helt år, och går att läsa på två nivåer – grundnivå och avancerad nivå.

  När du läser kurser sätter du ihop en utbildning med en egen profil som kan leda fram till exempelvis en kandidatexamen. Du väljer själv vilka kurser och ämnen du vill läsa och kan känna efter under utbildningens gång vad och hur du vill läsa. Den stora fördelen med kurser är flexibilitet och valfrihet.

  Om du först har läst fristående kurser kan det ibland vara möjligt att söka och bli antagen till senare del av ett program.

  Hur väljer jag kurser?
  Vilka kurser du väljer beror på yrkesplaner och intressen. Ta gärna hjälp av en studievägledare för att hitta de kurser och den kombination av kurser som passar just din plan för framtiden.

  Kom ihåg att tänka på examen
  Om du siktar mot en särskild examen är det viktigt att du sätter dig in i examenskraven innan du väljer kurser. Läser du ett program så är utbildningen redan planerad för att leda till en viss examen. Läs mer om examen här, eller prata med en studievägledare så hjälper de dig.

   

  Fäll ihop

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)