"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Malin Grönborg

Anmäl dig

Fundera inte så mycket på taktik och vilka program eller kurser som du har störst chans att komma in på. Om du har hittat en eller flera utbildningar som du gillar och har behörighet till – sök!

Så här ansöker du

Studievägledaren Shireen Mallkoo förklarar hur det går till att söka en kurs eller ett program. 

Så här funkar anmälan

1. Bestäm vad du vill plugga och anmäl dig

Det första du måste göra är att bestämma vad du vill studera. Du kan söka till flera utbildningar men kom ihåg att rangordna dem så att du får störst chans att komma in på det du helst vill läsa. Kontrollera också att du har rätt behörighet till de utbildningar du söker. Här förklaras vad behörighet innebär och olika sätt att bli behörig.

Till de flesta program och kurser anmäler du dig till via Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan.

2. Bekräftelse kommer på mejlen

Efter det att du skickat in din anmälan får du ett bekräftelsemejl. När din anmälan har blivit granskad kommer du att få ett till mejl eller ett brev på posten med ett kontrollbesked.

3. Kolla att dina uppgifter stämmer

När din anmälan är granskad får du ett kontrollbesked via mejl eller per post, beroende på hur du har anmält dig. Du måste kontrollera så att dina uppgifter på Antagning.se stämmer.

4. Kanske måste du komplettera din ansökan

Är det något som saknas eller behöver kompletteras? De betyg och intyg som du inte hade fått när du anmälde dig, kan du ladda upp senare på Mina sidor på Antagning.se. Men gör det så snabbt som möjligt. Att komplettera din anmälan.

5. Äntligen, första antagningsbeskedet!

I antagningsbeskedet ser du om du är antagen, har fått en reservplats eller är struken till de utbildningar du sökt. Antagningsbeskedet från första urvalet kommer i juli inför höstterminen och i december inför vårterminen. Här beskrivs urval och vem som får platserna.

6. Kom ihåg att svara på antagningsbeskedet

Är du blir antagen måste du tacka ja om du vill ha platsen. Om du är placerad som reserv måste du också tacka ja om du vill behålla din reservplats. Det går bra att tacka ja både till utbildningar du blivit antagen till och eventuella reservalternativ.

Svarar du inte på antagningsbeskedet innan sista svarsdag stryks du automatiskt från utbildningarna du sökt. Vilket datum som är sista svarsdag står i ditt antagningsbesked.

7. Andra antagningsbeskedet

Cirka en månad efter det första urvalet sker det andra. I det urvalet stryks de som tackat nej till sina platser och det betyder att du som varit reservplacerad i första urvalet, flyttas upp i turordning på de utbildningar du sökt. För sommarkurser görs inget andra urval.

Efter andra urvalet kan du få en plats om personer som blivit antagna meddelar återbud till institutionen. Det är svårt att veta hur stor chans du har att antas i det andra urvalet eftersom det beror på hur många som tackar nej till sina platser i första urvalet.

Lämna återbud om du inte vill din plats

Vet du att inte vill läsa en utbildning som du har antagits till i andra urvalet, är det bra om du tackar nej till platsen. Då kan någon som blivit reservplacerad får chansen att läsa den i stället. Tacka nej gör du på Antagning.se inloggad på Mina sidor.

8. Läs ditt välkomstbrev

Som ny student kan det vara mycket att hålla reda på. I välkomstbrevet från Umeå universitet har vi samlat viktiga saker att tänka på för att det ska bli smidigt för dig att komma igång, vare sig du ska läsa på campus eller på distans. Du får bland annat veta:
- när utbildningen startar
- hur du registrerar dig för att inte förlora din plats
- var första träffen är

Det kan exempelvis vara obligatoriskt att delta vid upprop, logga in i lärplattformar eller att registrera dig i andra system för att du ska få behålla din plats. Välkomstbrevet publiceras på Studentwebben i samband med första antagningsbeskedet.

9. Registrera dig på utbildningen

Du måste registrera dig i tid för att behålla din plats. Du registrera dig på utbildningen enligt de instruktioner du får från institutionen. Det som gäller för din utbildning står i välkomstbrevet.

 
Viktiga datum

När kommer antagningsbeskedet? När måste jag svara? Se de datum som gäller för din anmälan och läsåret.

Anmäl dig i tid

Det är viktigt att du anmäler dig i tid. För de allra flesta kurser och program anmäler du dig till höstterminen i mitten av april, till vårterminen i mitten av oktober och till sommarkurs i mitten av mars. Några av våra utbildningar har dock andra datum. Här hittar du vilka datum som gäller

Frågor och svar

Hur vet jag att jag är antagen?

Du som gör en anmälan får ett antagningsbesked efter urval ett och två. Där står om du blivit antagen eller fått en reservplats. Om du blivit antagen måste du tacka ja till din plats för att behålla den. Efter urval två görs efterurval med jämna mellanrum.

Jag har ångrat mig, hur lämnar jag återbud?

Om du inte vill ha den plats som du blivit antagen till, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Återbud lägger du själv in på Mina sidor på Antagning.se

Kan jag byta till Umeå universitet istället?

Om du redan har läst minst första terminen på ett program vid annat universitet eller högskola kan du söka senare del av program. Finns platser på det program du sökt, kan du börja programmet på andra året och behöver inte läsa det första året igen. Ta kontakt med programvägledaren eller programansvarig innan du söker, och kolla upp mer om programmets innehåll och om och hur du kan tillgodoräkna dig dina tidigare studier.

Program där det går att söka Senare del

Göra en sen anmälan?

Hann du inte med sista anmälningsdag? Många utbildningar stänger för anmälan efter sista ansökningsdag, men kan öppnas senare för sen anmälan. Även om det då går att anmäla sig, är det ingen garanti för att du kommer få en plats.

Sena anmälningar hanteras i mån av tid och i den ordning de kommer in. De som har ansökt i tid behandlas först. Efter det behandlas de som är reserver och sist de som har gjort en sen anmälan. Oavsett när du ansökt ska du vara behörig till den utbildning det gäller för att ha möjlighet att få en plats.

Så här går en sen anmälan till

Jag har kommit in, men kan jag börja nästa termin istället?

Om du blir antagen till en utbildning och har giltigt skäl till varför du inte kan påbörja utbildningen, kan du ansöka om anstånd. Om du beviljas anstånd får du platsgaranti på utbildningen en senare termin.

Ansök om anstånd med studiestart

Om du inte kan göra en webbanmälan

Om du inte kan använda webben för att anmäla dig, kan du skriva ett brev och skicka till Antagningsservice. För att Antagning.se ska kunna ta hand om din anmälan måste brevet se ut på ett visst sätt.

För dig som inte kan göra en webbanmälan

För dig med sekretessmarkerade personuppgifter

En anmälan till högskolestudier är en allmän handling. Det innebär att alla uppgifter i din anmälan lämnas ut om någon frågar efter dem. Om du har sekretessmarkerade personuppgifter kan din anmälan sekretessmarkeras så att dina skyddade personuppgifter inte lämnas ut.

Har du skyddade personuppgifter eller fått ett nytt personnummer och lever med en ny identitet, ska du anmäla dig på ett annat sätt än genom att registrera ett konto.

Sekretessmarkerade personuppgifter och anmälan

 

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter. 

Senast uppdaterad: 2024-01-17