"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Linjärprogrammering

  • Antal högskolepoäng 7,5 hp
  • Nivå Grundnivå fortsättningskurs
  • Starttid Vårtermin 2024

Om kursen

I kursen behandlas den grundläggande teorin för linjära optimeringsproblem. Den inleds med en introduktion till optimering i allmänhet, och vad som kännetecknar ett linjärt optimeringsproblem. Genom bruk av praktiska exempel behandlas den matematiska modelleringsprocessen, och vissa grundläggande egenskaper hos modeller studeras, särskilt linjäritet och konvexitet. Centralt i kursen är simplexalgoritmen för att lösa linjära optimeringsproblem. Kursen avslutas med att behandla känslighetsanalys genom det abstrakta dualitetsbegreppet. Matematisk modellering tränas genom att med datorstöd lösa olika tillämpade problem. Ett antal grundläggande modelleringsproblem används som bas för att senare kombineras till mer komplexa modeller. Kursen omfattar en introduktion till modelleringsspråket AMPL.

Kursen kan komma att ges med föreläsningar på engelska.

Anmälan och behörighet

Linjärprogrammering, 7,5 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Vårtermin 2024 Visa tillfällen för efterkommande termin

Startar

20 mars 2024

Slutar

2 juni 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Dagtid, 50%

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs en kurs i linjär algebra om minst 7,5 hp samt en kurs i programmeringsteknik om minst 7,5 hp, eller motsvarande kunskaper.

Urval

Platsgaranti

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 17 850 kr. Total studieavgift: 17 850 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-58110

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 16 oktober 2023. Du kan inte längre anmäla dig.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för kursen är:
Studievägledare Lars-Daniel Öhman