Många elever i Sverige har idag en egen bärbar dator eller läsplatta i skolan (1-1-klassrum). Detta tillsammans med utvecklingen av läranderesurser på nätet, dynamiska programvaror för visualisering och kreativ problemlösning förändrar förutsättningarna för undervisning och lärande i matematik.
Kursen syftar till att öka lärares förståelse för och förmåga att använda IT i undervisningen. Kursen behandlar frågor som: Hur kan de förmågor som framhålls i kursplanerna i matematik adresseras i ett IT-klassrum? Vilka är de normer som gäller i ett matematikklassrum där IT används? Hur skapas en didaktisk design där eleven använder IT till stöd för sin kunskaps- och färdighetsutveckling? Kursen fokuserar på högstadiet och gymnasiet.
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Under kursen används en nätbaserad lärmiljö för handledning, diskussion och distribution av kursmaterial. Kursdeltagarna skall ha tillgång till internetansluten dator. Kursen genomförs med stöd av fri programvara. Examination sker fortlöpande med bl.a. inlämningsuppgifter, seminarier eller skriftliga redovisningar. Betyg på hela kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.
Behörighetskrav
Lärarexamen i matematik för åk 7-9 eller gymnasiet, med minst 60 hp matematik och/eller matematikdidaktik. Svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Urval
Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)
Anmälningskod
UMU-63001
Anmälan
Sista anmälningsdag var den
15 april 2019.
Du kan inte längre anmäla dig.
Studieavgifter
Anmälnings- och studieavgifter krävs för dig som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz. Läs mer på antagning.se