Specialpedagogens och speciallärarens yrkesfunktion
15 hp
Avancerad nivå
Distans
Hösttermin 2024
Om kursen
Kursen handlar om specialpedagogens och speciallärarens yrkesfunktioner, uppdrag och olika roller.
I modul 1 bearbetas och praktiseras teorier och metoder för professionella samtal och rådgivning i specialpedagogiska frågor. Särskilt belyses individuella samtal och handledning samt grupphandledning som pedagogiskt redskap för kollegialt lärande och samverkan med andra yrkesgrupper. Vidare introduceras teorier om konflikthantering. Tonvikt läggs vid de olika yrkesfunktionernas roller i förhållande till konfliktsituationer i skolmiljö.
Modul 2 diskuterar specialpedagogens och speciallärarens roller och uppdrag i arbetet med extra anpassningar och särskilt stöd. Särskilt betonar modulen arbetet med pedagogiska utredningar och åtgärdsprogram på skol- och gruppnivå samt betydelsen av extra anpassningar för formandet av inkluderande lärmiljöer. Verksamhetsrelevanta styrdokument samt styrningsprocesser på skol- och gruppnivå uppmärksammas och problematiseras i förhållande till ovanstående insatser.
Modul 3 problematiserar betydelsen av förhållningssätt, självkännedom och empatisk förmåga i förhållande till den specialpedagogiska yrkesfunktionen liksom aspekter av social rättvisa, mänskliga rättigheter, kränkningar och diskriminering.
Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.
Specialpedagogens och speciallärarens yrkesfunktion, 15 hp
Hösttermin 2024
Kurstillfälle som ingår i ett program
Startar
2 oktober 2024
Slutar
3 december 2024
Studieort
Umeå
Undervisningsspråk
Svenska
Studieform
Dagtid,
100%,
Distans
Antal obligatoriska träffar
4 st
Upplägg för distanskurs
I kursen ingår obligatoriska inslag som kräver fysisk närvaro på campus och/eller deltagande vid schemalagda digitala träffar, se vidare i kurstillfällets gällande schema och information i lärplattformen. Det ingår fyra obligatoriska träffar i kursen; två digitala träffar som innefattar en heldag vardera och två campusförlagda träffar som innefattar hela arbetsveckor. Under dessa träffar genomförs bland annat föreläsningar, workshops, grupparbeten och examinationer. Därtill tillkommer inlämning av skriftliga examinerande inlämningsuppgifter. Tillgång till dator med bredbandsuppkoppling krävs för att fullgöra de uppgifter som ingår i kursen. Vid digitala examinerande tillfällen krävs kamera och headset för att säkerställa rättssäker examination.
Behörighetskrav
Lärarexamen eller motsvarande samt minst tre års lärarerfarenhet efter examen.
Anmälan
Du anmäler dig genom att logga in på Antagning.se. Följ sedan instruktionerna där.