"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Yoga i praktik och föreställning - en religionshistorisk introduktion

  • Antal högskolepoäng 7,5 hp
  • Nivå Grundnivå
  • Studieform Distans
  • Starttid Sommartermin 2024

Om kursen

Kursen är en introduktion till hur begreppet yoga har konstruerats på olika sätt genom historien. Under kursen kommer du att introduceras för den mångfald av sätt att förstå yoga som finns, både i dåtid och nutid, i Indien och globalt. Genom nedslag i historien fokuserar kursen på förändringar av föreställningar om, och praktiker av, yoga.

Yoga är en folkrörelse i Sverige. Det är lätt att förstå, eftersom yoga sägs vara bra för både det fysiska och psykiska välmående. Men finns det andra dimensioner av yoga? Yoga har delvis kopplingar till olika praktiker som sträcker sig över tusen år tillbaka och förväntningarna från utövarna har varierat kraftigt under århundradena. Denna kurs ger dig kunskap om den religiösa och historiska kontexten för olika förståelser och praktiker som kopplas till yoga.

Vi utgår från att yoga förändras och stöps i olika former både i nutid och dåtid:
Att yoga kan vara medeltida alkemiska metoder att förlänga livet och få en "guldkropp";
att det kan vara 1900-talets fokus på särskilda kroppspositioner, såsom fisken eller hunden;
att det kan vara 400-tals systematiseringar av hur man når befrielse från återfödelse genom att sitta avskilt och koncentrera sig på andningen; att det kan vara 600-tals beskrivningar av vilka magiska förmågor utövandet kan ge, såsom att flyga eller besitta döda kroppar; att det kan vara sekelskiftesidéer om en medicinsk praktik befriad från sexuella och magiska aspekter och att det kan vara 2000-talets avslappningsövningar för svenska skolbarn. Att yoga helt enkelt är många olika saker och att det är en rik värld att upptäcka.

Kursen vänder sig både till dig som själv utövar yoga, till dig som är nyfiken på hur dagens yoga vuxit fram eller hur yoga kopplas till olika religiösa föreställningar (eller inte) och till dig som är intresserad av hinduism och religionsvetenskap i allmänhet.

 

Lärare på kursen

Anna-Pya Sjödin är docent i religionsvetenskap.
Läs mer om Anna-Pya Sjödin och hennes forskning

Tova Olsson är doktorand i religionsvetenskap.
Läs mer om Tova Olsson och hennes forskning

Anmälan och behörighet

Yoga i praktik och föreställning - en religionshistorisk introduktion, 7,5 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Sommartermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

3 juni 2024

Slutar

25 augusti 2024

Studieort

Ortsoberoende

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Blandade tider, 50%, Distans

Antal obligatoriska träffar

Inga obligatoriska träffar

Upplägg för distanskurs

Obligatoriska tillfällen för undervisning och examination kan ingå online. För kursen rekommenderas dator (windows 10 eller senare eller macOS), stabilt internet samt headset och webbkamera. Möjligheterna att använda lärplattformen Canvas via mobil eller surfplatta är begränsade. Som webbläsare rekommenderas Chrome eller Firefox.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg-Högskoleprov-Högskolepoäng

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 11 625 kr. Total studieavgift: 11 625 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-91214

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 mars 2024. Du kan inte längre anmäla dig.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för kursen är:
Studievägledaren för religionsvetenskap och teologi