Engelskt namn: Dietetics B
Denna kursplan gäller: 2012-01-02 till 2012-12-30 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2018-12-31
Kursplan för kurser med start mellan 2017-01-02 och 2018-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2016-01-04 och 2017-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2014-12-29 och 2016-01-03
Kursplan för kurser med start mellan 2013-12-30 och 2014-12-28
Kursplan för kurser med start mellan 2012-12-31 och 2013-12-29
Kursplan för kurser med start mellan 2012-01-02 och 2012-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2010-01-18 och 2012-01-01
Kurskod: 2KN026
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-01-19
Reviderad av: Institutionen för kostvetenskap, 2011-12-12
Kursen behandlar kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna och barn. Detta innefattar förekomst, riskfaktorer för insjuknande, problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell. Under kursen utvecklar studenten även sin förmåga att föra professionella samtal. Kursen består av följande moment: 1. Samtalet som redskap (How to communicate with patients), 1,5hp 2. Dietetik med sjukdomslära III (Nutritional care in disease III), 10 hp 3. Kommunikation i kliniskt arbete (Communication in clinical work), 9 hp 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV (Nutritional care in pediatrics IV), 9,5 hp Moment 1. Samtalet som redskap, 1,5hp I momentet skaffar sig studenten grundläggande kunskaper i hur man genomför ett kostsamtal med en klient när det gäller kommunikation och pedagogisk framställning. Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd: mag- och tarmsjukdomar (såsom celiaki, inflammatorisk tarmsjukdom, IBS, ventrikelsjukdomar) samt lever- och pankreassjukdomar. För vissa sjukdomar/tillstånd ligger fokus på de nutritionsproblem och/eller nutritionsåtgärder som kan bli aktuella till följd av kirurgisk behandling. Etiska frågeställningar som kan förekomma inom vården samt informationssökning och publicering behandlas också. Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp Teoretisk och praktisk genomgång av hur man kan genomföra olika former av professionella samtal med människor, både enskilt och i grupp. Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp I momentet behandlas barns tillväxt och utveckling och hur den påverkas av nutritionen samt situationen för små och för tidigt födda barn. I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd hos barn och ungdomar: celiaki, cancersjukdomar, cystisk fibros, diabetes, funktionshinder, medfödda hjärtsjukdomar, inflammatoriska tarmsjukdomar, malabsorption, medfödda ämnesomsättningssjukdomar, ätstörningar och övervikt. Momentet tar även upp födoämnesöverkänslighet hos barn och vuxna. Tillfälliga tillstånd som kräkningar, diarré och förstoppning behandlas kortfattat.
Moment 1. Samtalet som redskap Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Självständigt planera, genomföra och utvärdera kostsamtal med klienter utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet samt beakta yrkesetiskt kodex. - Reflektera kring och beakta olika aspekter när det gäller kommunikation och samtal med människor. Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och dess inverkan på nutritionsstatus. - Utföra en kost- eller nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera en lämplig kost- eller nutritionsbehandling. - Konstruera en patientbeskrivning och motivera lämpliga nutritionsåtgärder med beaktande av medicinska, etiska, kulturella och ekonomiska aspekter. - Reflektera och argumentera kring etiska aspekter inom kommande yrkesverksamhet. - Utföra och presentera en vetenskaplig fördjupning inom ett nutritionsrelaterat område. Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Beakta olika former av professionella samtal. - Tillämpa sin kommunikativa förmåga i samtal. - Reflektera kring och beakta olika aspekter vid kommunikation med inriktning mot dietistens arbete. Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Redogöra för de faktorer som påverkar barns tillväxt under olika åldrar. - Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och dess inverkan på nutritionsstatus hos barn och ungdomar. - Utföra en kost- eller nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera en lämplig kost- eller nutritionsbehandling hos barn och ungdomar.
Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A, Kostvetenskap B och Kost och hälsokommunikation, C samt genomgången Fysiologi för dietetik och Dietetik A, eller motsvarande
Inbördes ordning av momenten kan ändras samt att vissa moment kan integreras i varandra. Moment 1. Samtalet som redskap Lärande sker genom att studenten planerar och genomför kostsamtal med klienter. Grupphandledning sker regelbundet. Momentet inleds samt avslutas med ett obligatoriskt seminarium. Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III och Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Studiebesök kan förekomma. Obligatoriska moment är seminarier, laborationer och fördjupningsuppgifter samt ev. studiebesök och vissa lektioner. Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, handledning, gruppövningar och samtalsinspelningar med obligatorisk närvaro vid seminarier, handledning, gruppövningar och samtalsinspelningar.
Moment 1. Samtalet som redskap Studenten bedöms utifrån genomförande av kostsamtal med klient samt närvaro vid handledningsträffar och seminarier. Även obligatorisk skriftlig uppgift ligger till grund för det slutgiltiga betyget på momentet. Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III och Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV Examinationen sker dels genom skriftliga tentamina, dels genom muntliga och/eller skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. På huvuddelen av laborations- och seminariemomenten ges endast betygen U eller G. Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete Examination sker genom skriftlig och/eller muntlig redovisning av obligatoriska moment. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG på hela kursen krävs att mer än 15 hp på hela kursen har betyget VG. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Beställes via bokhandeln
Internmedicin
Berglund Göran, Abrahamsson Hasse, Wilhelmsson Jan
4., [rev.] uppl. /b under redaktion av Göran Berglund ... : Stockholm : Liber : 2006 : 862 s. :
http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705296o.jpg
ISBN: 91-47-05296-1 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
DRF:s referensgrupp i Gastroenterologi: Nutritionsbehandling av mag- och tarmsjukdomar
Inst för kostvetenskap : 2002 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köpes via institutionen
Krause's food & nutrition therapy.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
12. ed. /b [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : St. Louis, Mo. : Saunders Elsevier : 2007 : xxiv, 1352 s. :
ISBN: 978-1-4160-3401-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Apoteket AB
Läkemedelsboken
Senaste upplaga : Apoteket AB :
Läsanvisning: htttp://www.apoteketfarmaci.se/NyheterOchFakta/Medicine.aspx
(ca 80 sid)
Collste Göran
Inledning till etiken
3., [utök. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 151 s. :
ISBN: 978-91-44-05670-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Hessov Ib
Klinisk nutrition
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2001 : 288 s. :
ISBN: 91-47-05062-4 ; 581:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Medicinsk miniordbok
Lindskog Bengt I., Frank Urban
6. uppl.,b [2. tr.] : Stockholm : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 508 s. :
ISBN: 91-7227-440-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Medicinska mag- och tarmsjukdomar
Ahlman Bo, Nyhlin Henry
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 458 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-44-01711-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla gluten
1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
ISBN: 978-91-7205-590-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer (ca 40 sid)
Carlander Jakob
Trygga och otrygga möten : vardagsetik och bemötande i arbete med människor
Stockholm : Gothia : 2001 : 158 s. :
ISBN: 91-7205-304-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Beställes via bokhandeln
MI, motiverande samtal : praktisk handbok för hälso- och sjukvården : fysisk aktivitet, kost & övervikt, riskbruk av alkohol, tobaksbruk
Holm Ivarsson Barbro, Lunding Helena
1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 63 s. :
ISBN: 978-91-7205-617-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Professionell vägledning : med samtal som redskap
Hägg Kerstin, Kuoppa Svea Maria
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 141, [3] s. :
ISBN: 978-91-44-01537-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Holm Ulla
Det räcker inte att vara snäll : förhållningssätt, empati och psykologiska strategier hos läkare och andra professionella hjälpare
Stockholm : Natur och kultur : 1995 : 174, [1] s. :
ISBN: 91-27-05667-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Holm Ulla
Empati- att förstå andra människors känslor
Senaste version : Natur och Kultur :
Läsanvisning: ISBN: 9789127080973
Beställes via bokhandeln
Communication and education skills for dietetics professionals
Holli Betsy B., Holli Betsy B.
5th ed. : Philadelphia : Wolter Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins : c2009. : xiv, 396 p. :
ISBN: 978-0-7817-7434-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Tamm Maare
Psykosociala teorier vid hälsa och sjukdom
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 284 s. :
ISBN: 91-44-04100-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer.
Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla gluten
1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
ISBN: 978-91-7205-590-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Allergiinformation
Livsmedelsverket : 2010 :
Allgeriinformation
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste upplagan
Krause's food & nutrition therapy.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
12. ed. /b [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : St. Louis, Mo. : Saunders Elsevier : 2007 : xxiv, 1352 s. :
ISBN: 978-1-4160-3401-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Clinical paediatric dietetics
Shaw Vanessa, Lawson Margaret
3. ed. : Oxford, UK : Blackwell Pub. : 2007 : ix, 620 p. :
ISBN: 978-1-4051-3493-4 (hardback : alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Senaste upplagan (Kan komma en ny upplaga under våren)
Beställes via bokhandeln
Barnmedicin
Lindberg Tor, Lagercrantz Hugo
3. [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 672 s. :
ISBN: 91-44-04469-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bra mat för barn 0-5 år, handledning 81 s.
Livsmedelsverket : 2011 :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Bra mat för spädbarn
Livsmedelsverket : 2011 :
Beställs via Livsmedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: (28 sid). Finn även som pdf-fil
Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
ISBN: 978-91-7205-591-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hanås Ragnar
Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes
5., rev. uppl. : Uddevalla : BetaMed : 2010 : 392 s. :
ISBN: 978-91-975120-6-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Beställes via http://www.betamed.se
Kokboken : mycket gott med lite protein : en kokbok för alla med PKU eller andra medfödda ämnesomsättningssjukdomar som behandlas med en proteinreducerad kost
Sjöqvist Elisabeth, Heidenborg Carina
Lund : Elisabeth Sjöqvist : 2007 : 230 s. :
ISBN: 978-91-633-1507-7 (spiralh.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma