Gastronomiprogrammet vänder sig till dig som har ett brinnande intresse för mat, dryck, matlagning, människor och måltider som en viktig del av vardag och fest. Programmet har två inriktningar: kreativ matlagning och värdskap. Programmet har två inriktningar: kreativ matlagning och värdskap. Utbildningen bygger på kurser där vetenskap tillämpas i det praktiska hantverket i kök och matsal. Bland annat ingår kurser i ledarskap, revenue management, dryckeskunskap, serveringshantverk och kreativ matlagning. I undervisningen på programmets kurser samarbetar våra lärare med kunniga branschprofiler för att få en så verklighetsanpassad utbildning som möjligt. Utöver det möter studenter den praktiska verkligheten under sina verksamhetsförlagda studier. Utbildningen leder till en kandidatexamen med möjlighet till vidare studier på avancerad nivå.
År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt ledarskap och revenue management.
Inriktning kreativ matlagning läser: År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, vinkunskap och matlagning. År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, VFU, restaurangdrift i kök och examensarbete.
Inriktning värdskap läser: År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och värdskap, vinkunskap och sommelerie. År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och värdskap, VFU, restaurangdrift i matsal och examensarbete. Inriktning kreativ matlagning: Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och kreativ matlagning.
Inriktning värdskap: Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och värdskap.
Efter utbildningen
Gastronomiprogrammet förbereder dig för en framtid där du kan arbeta med utveckling och design av måltider som exempelvis kock, sommelier, konditor, produktutvecklare eller som Food and Beverage-ansvarig på hotell och restaurang.
Examen
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap.
Anmälan och behörighet
Gastronomiprogrammet, 180 hp
Hösttermin 2021
Startar
Hösttermin 2021
Studieort
Umeå
Undervisningsspråk
Svenska
Studieform
Normal
Studietakt
100%
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg-Högskoleprov 60/40 procent
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 93 600 kr.
Total studieavgift: 561 600 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-P1226
Anmälan
Sista anmälningsdag var den
15 april 2021.
Du kan inte längre anmäla dig.