"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Masterprogrammet i kemi

Välkommen till Kemiska institutionens masterprogram! Vi ser fram emot att undervisa dig. Du kommer att ingå i en tvärvetenskaplig miljö och lära av aktiva forskare inom kemi. Jag heter Jean-François Boily och är ansvarig för masterprogrammet där du har blivit accepterad. Kontakta mig gärna om du behöver mer information och vägledning.

Så här börjar du

 • 2. Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  Först vill vi påminna dig om att registrera dig på universityadmissions.se eller antagning.se, så att du inte förlorar din plats. Var god kontakta oss om du har några frågor.

  Programmet börjar med kursen Biofysikaliska-kemiska koncept. Kursen börjar den 31 augusti  med professor Gerhard Gröbner.

  Du måste vara registrerad för att kunna följa kursen och för att få dina resultat registrerade under kursen. Anmälan på en kurs (och till programmet) kommer endast att ske om du faktiskt är närvarande vid kursens första föreläsning. Om du inte kan vara med första kursen måste du kontakta studievägledaren i förväg, annars riskerar du att förlora din plats på programmet.

   

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  Måndag 31 augusti 2020

  Tid: 11.00

  Plats: Glasburen, KBC-huset, Umeå universitet

  Covid-19 och campusförlagd utbildning

  Du är varmt välkommen till Umeå universitet och Kemiska institutionen. Universitetet fått klartecken att återvända till campusbaserad utbildning i höst med i akttagande av sjukdomsförebyggande åtgärder utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
  Dessa åtgärder inkluderar särskilt att stanna hemma om du är sjuk eller har symtom, tillämpa social distans och skydda riskgrupper. Utbildning kan endast ske i grupper om högst 50 deltagare och det bör vara möjligt att hålla ett avstånd på 1,5 meter mellan varje individ. Dessa rekommendationer innebär att dina studier kommer att påverkas på ett eller annat sätt i höst. Emellertid kommer kursinnehåll och program att vara intakta och täcka alla aspekter av kursplanen och ges med hög kvalitet. Efter en vår med ett stängt campus är vi nu bättre förberedda för en termin med alternativa undervisnings- och examinationsformer.

  Föreläsningar kommer att hållas på campus men flera föreläsningar kommer att hållas på distans. Vi kommer också så mycket som möjligt vidta lämpliga åtgärder för att göra det möjligt för studenter med symtom att följa kurser hemifrån. Tentamen kan anpassas till alternativa former (hembesök) och vi kan behöva schemalägga vissa aktiviteter under sena eftermiddagar eller tidiga kvällar för att följa rekommendationerna om social distans. Många laboratorieövningar kommer att genomföras på campus med mindre grupper, men i vissa av kurserna kommer laboratorieövningarna att ersättas med andra undervisningsformer. För närvarande har Sverige inga rekommendationer för allmänheten att bära ansiktsmasker. Alla rekommendationer kan dock ändras över tiden av den nuvarande Covid-19-situationen.

  Vi vill att du regelbundet läser universitetets webbplats där vi har aktuell information om hur Covid-19 påverkar dina studier:

  Förändringar på grund av covid-19

  Du som student uppmanas att ta personligt ansvar för att följa givna rekommendationer inklusive att stanna hemma när du är sjuk eller har några symtom och tillämpa social distans när du genomför dina studier. Eftersom undervisningen delvis kommer att göras på distans är det viktigt att du har en dator så att du kan studera hemifrån.

  Vi gör vårt bästa för att erbjuda en säker och bra studiemiljö och ser fram emot att träffa dig i Umeå i höst. Om du har ytterligare frågor, tveka inte att kontakta Maria Jansson (maria.jansson@umu.se). Varmt välkommen till Umeå!

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Vi rekommenderar att du läser obligatoriska kurser i den följande ordning:

  År 1

  Biofysikaliska-kemiska koncept
  Avancerade experimentella kemiska verktyg
  Kemometri
  Beräkningskemi
  Valbar kurs 15 hp

  År 2
  Valbara kurser 0-30 hp
  Examensprojekt 30-60 hp

  Du har möjlighet att specialisera sig inom medicinsk kemi, miljökemi eller biokemi. Specialiseringen bestäms av de fria kurser (minst 15 hp) du väljer och examensområdet.

  Ett examensarbete inom kemi ingår i programmet och kan startas när förutsättningarna i kursplanen är uppfyllda. I avhandlingsarbetet, som omfattar 30, 45 eller 60 hp ska studenten använda kunskapen hon/han har lärt sig under studietiden. Arbetet måste hantera en specialisering inom kemiområdet. Arbetet ska rapporteras på engelska, både muntligt och i en skriftlig avhandling. Studenten ska också vara opponent till ett examensarbete som presenteras av en annan masterstudent. Examensarbetet genomförs individuellt.

  Fäll ihop
 • Studera med funktionsnedsättning

  Om du har behov av speciellt stöd på grund av funktionshinder, bör du ansöka om det i god tid innan du påbörjar dina studier. Här finns information om funktionshinder:
  Studera med funktionsnedsättning

  Fäll ihop
 • Graviditet och laboratoriearbete

  Det är inte tillåtet att vara i laboratoriet eller utföra laboratoriearbete om du är gravid. Kontakta den ansvariga läraren om du är gravid när kursen börjar.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)