Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Masterprogrammet i kemi

Välkommen till Kemiska institutionens masterprogram! Vi ser fram emot att undervisa dig. Du kommer att ingå i en tvärvetenskaplig miljö och lära av aktiva forskare inom kemi. Jag heter Jean-François Boily och är ansvarig för masterprogrammet där du har blivit accepterad. Kontakta mig gärna om du behöver mer information och vägledning.

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  Först vill vi påminna dig om att registrera dig på universityadmissions.se eller antagning.se, så att du inte förlorar din plats. Var god kontakta oss om du har några frågor.

  Programmet börjar med kursen Biofysikaliska-kemiska koncept. Kursen börjar den 31 augusti  med professor Gerhard Gröbner.

  Du måste vara registrerad för att kunna följa kursen och för att få dina resultat registrerade under kursen. Anmälan på en kurs (och till programmet) kommer endast att ske om du faktiskt är närvarande vid kursens första föreläsning. Om du inte kan vara med första kursen måste du kontakta studievägledaren i förväg, annars riskerar du att förlora din plats på programmet.

   

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 31 augusti 2020

  Tid: 11.00

  Plats: Glasburen, KBC-huset, Umeå universitet

  Covid-19 och campusförlagd utbildning

  Du är varmt välkommen till Umeå universitet och Kemiska institutionen. Universitetet fått klartecken att återvända till campusbaserad utbildning i höst med i akttagande av sjukdomsförebyggande åtgärder utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
  Dessa åtgärder inkluderar särskilt att stanna hemma om du är sjuk eller har symtom, tillämpa social distans och skydda riskgrupper. Utbildning kan endast ske i grupper om högst 50 deltagare och det bör vara möjligt att hålla ett avstånd på 1,5 meter mellan varje individ. Dessa rekommendationer innebär att dina studier kommer att påverkas på ett eller annat sätt i höst. Emellertid kommer kursinnehåll och program att vara intakta och täcka alla aspekter av kursplanen och ges med hög kvalitet. Efter en vår med ett stängt campus är vi nu bättre förberedda för en termin med alternativa undervisnings- och examinationsformer.

  Föreläsningar kommer att hållas på campus men flera föreläsningar kommer att hållas på distans. Vi kommer också så mycket som möjligt vidta lämpliga åtgärder för att göra det möjligt för studenter med symtom att följa kurser hemifrån. Tentamen kan anpassas till alternativa former (hembesök) och vi kan behöva schemalägga vissa aktiviteter under sena eftermiddagar eller tidiga kvällar för att följa rekommendationerna om social distans. Många laboratorieövningar kommer att genomföras på campus med mindre grupper, men i vissa av kurserna kommer laboratorieövningarna att ersättas med andra undervisningsformer. För närvarande har Sverige inga rekommendationer för allmänheten att bära ansiktsmasker. Alla rekommendationer kan dock ändras över tiden av den nuvarande Covid-19-situationen.

  Vi vill att du regelbundet läser universitetets webbplats där vi har aktuell information om hur Covid-19 påverkar dina studier:

  Förändringar på grund av covid-19

  Du som student uppmanas att ta personligt ansvar för att följa givna rekommendationer inklusive att stanna hemma när du är sjuk eller har några symtom och tillämpa social distans när du genomför dina studier. Eftersom undervisningen delvis kommer att göras på distans är det viktigt att du har en dator så att du kan studera hemifrån.

  Vi gör vårt bästa för att erbjuda en säker och bra studiemiljö och ser fram emot att träffa dig i Umeå i höst. Om du har ytterligare frågor, tveka inte att kontakta Maria Jansson (maria.jansson@umu.se). Varmt välkommen till Umeå!

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Vi rekommenderar att du läser obligatoriska kurser i den följande ordning:

  År 1

  Biofysikaliska-kemiska koncept
  Avancerade experimentella kemiska verktyg
  Kemometri
  Beräkningskemi
  Valbar kurs 15 hp

  År 2
  Valbara kurser 0-30 hp
  Examensprojekt 30-60 hp

  Du har möjlighet att specialisera sig inom medicinsk kemi, miljökemi eller biokemi. Specialiseringen bestäms av de fria kurser (minst 15 hp) du väljer och examensområdet.

  Ett examensarbete inom kemi ingår i programmet och kan startas när förutsättningarna i kursplanen är uppfyllda. I avhandlingsarbetet, som omfattar 30, 45 eller 60 hp ska studenten använda kunskapen hon/han har lärt sig under studietiden. Arbetet måste hantera en specialisering inom kemiområdet. Arbetet ska rapporteras på engelska, både muntligt och i en skriftlig avhandling. Studenten ska också vara opponent till ett examensarbete som presenteras av en annan masterstudent. Examensarbetet genomförs individuellt.

  Fäll ihop
 • Studera med funktionsnedsättning

  Om du har behov av speciellt stöd på grund av funktionshinder, bör du ansöka om det i god tid innan du påbörjar dina studier. Här finns information om funktionshinder:
  Studera med funktionsnedsättning

  Fäll ihop
 • Graviditet och laboratoriearbete

  Det är inte tillåtet att vara i laboratoriet eller utföra laboratoriearbete om du är gravid. Kontakta den ansvariga läraren om du är gravid när kursen börjar.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Välkommen till Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Som student har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365 under din studietid. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster som kan underlätta din studietid och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Läs om Office 365 och hur du installera det till din dator.

  Fäll ihop
 • Ny på universitetet – studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till digitala studiestartsföreläsningar 11-14 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om? 

  • Ny på universitetet – en överblick 
  • Varför finns studentkåren? 
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera 
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden 
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför ber vi dig att i första hand mejla, ringa eller chatta med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)