Du som har lärarexamen och arbetat i skolan i minst tre år kan vidareutbilda dig till specialpedagog. Du arbetar då tillsammans med personal och ledning i syfte att utveckla det pedagogiska arbetet för att skapa goda lärmiljöer och ge de barn och elever stöd och hjälp som är i särskilt behov av det. Exempelvis kan du stödja och handleda den vanliga läraren i undervisningen och driva utvecklingsarbete för att förbättra och förändra arbetsmetoder och arbetssätt.
Antagen till programmet
Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.
Utbildningen ges på avancerad nivå och syftar till att ge fördjupad kunskap om det pedagogiska arbetet för att skapa goda lärmiljöer.
Distansutbildning med träffar i Umeå
Du läser programmet på distans, med 3-5 träffar per termin i Umeå. Varje träff är 4-5 dagar lång.
Mellan campusträffarna genomförs undervisning, uppgifter och kommunikation via en lärplattform vilket gör att du behöver tillgång till dator och internet. Vidare behöver du ha kontakt med en skola för att hämta in empiri inför de uppgifter som är verksamhetsförlagda. Den kontakten kan gärna vara med en skola där du själv inte är yrkesverksam.
Programöversikt
Studieplan antagna from hösten 2018:
Termin 1 Introduktion till det specialpedagogiska fältet Speciallärarens och specialpedagogens yrkesfunktion Neuropsykiatriska svårigheter i olika lärmiljöer
Termin 2 Specialpedagogiska kunskapsområden Utvärdering, ledarskap och förändringsarbete
Termin 3 Vetenskaplig metodkurs Speciallärar- och specialpedagogprogrammen Examensarbete specialpedagogprogrammet Språk och matematik i ett specialpedagogiskt perspektiv
I utbildningsplanen kan du läsa mer om programmet och de kurser som ingår.
Som specialpedagog har du ett övergripande ansvar för det specialpedagogiska arbetet i en verksamhet. Det innebär att du arbetar med skolutveckling, uppföljning och utvärdering samt fungerar som en kvalificerad samtalspartner och rådgivare i pedagogiska frågor.
Beroende på hur din tidigare lärarexamen ser ut, kan du arbeta som specialpedagog för barn, ungdomar och vuxna i behov av särskilt stöd i förskola, förskoleklass, fritidshem, grund- och gymnasieskola, vuxenutbildning eller inom habilitering.
Lärarexamen (lärar-, förskollärar-, eller fritidspedagogexamen) samt minst tre års lärarerfarenhet efter examen, omfattande minst halvtid. Engelska A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Lärarerfarenheten måste styrkas med tjänstgöringsintyg där tjänstens omfattning tydligt framgår.
Urval
Yrkeserfarenhet efter behörighetsgivande utbildning (3-10 års erfarenhet beaktas vid meritvärdering). Platserna fördelas procentuellt i grupperna Förskollärar- eller fritidspedagogexamen (30%), Lärarexamen mot grundskolan (40%) och Lärarexamen mot gymnasiet (30%).
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 63 100 kr.
Total studieavgift: 189 300 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-V6310
Anmälan
Sista anmälningsdag var den
15 mars 2022.
Du kan inte längre anmäla dig.