"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Elin Berge

För dig från Finland som talar svenska

Du som är finsk medborgare kan studera i Sverige. Är du behörig till högre utbildning i Finland, behöver du ha tillräckliga kunskaper i svenska och engelska för att ha grundläggande behörighet till högskolestudier i Sverige. Du behöver inte heller betala anmälnings- eller studieavgifter.

Anmälan

Du anmäler dig via Antagning.se som är sajten för anmälan till universitet och högskolor i Sverige. Där kan du söka till både program och kurser. Leta gärna fram den utbildning du vill gå här på umu.se. När du klickar på anmälanknappen på program- eller kurssidan flyttas du direkt till Antagning.se.

Som finsk medborgare behöver du inte betala anmälnings- eller studieavgifter, men du måste bevisa att du är avgiftsbefriad. Anmälan öppnar en månad före sista anmälningsdag. Så här styrker du ditt medborgarskap för att visa att du är avgiftsbefriad - Antagning.se

Behörighet

För att bli behörig till utbildning i Sverige måste du ha vissa förkunskaper. Du behöver en avslutad utländsk gymnasieutbildning. Dessutom behöver du goda kunskaper i svenska och engelska. Du kan läsa mer om vilka betyg som krävs på Antagning.se.

Ofta krävs också särskild behörighet som varierar för olika utbildningar. På varje kurs- och programsida, under rubriken "Anmälan och behörighet", kan du se vilka förkunskaper som krävs för just den utbildning som intresserar dig. Här kan du läsa mer om behörighet och hur det funkar.

Olika kursnivåer i Sverige och Finland

Gymnasieskolans kursnivåer är olika i Sverige och Finland. Här ser du vad som gäller för dig som har en studentexamen och avgångsbetyg från gymnasieskolan i Finland enligt 2019 års läroplan. Bedömningshandboken – Finland gymnasieutbildning 2019 års läroplan.

Skicka in rätt papper

När du gjort din anmälan på webben ska du ladda upp eller skicka in dina betyg från studentexamen och avgångsbetyg från gymnasiet för att visa att du är behörig till de utbildningar du sökt.

För yrkesutbildning skickar du Examensbetyg från Grundexamen, 120 studieveckor. UHR, Universitets- och högskolerådet, översätter dina betyg till det svenska systemet för meritvärdering, så det behöver du inte bry dig om. Dessutom är tjänsten gratis. Om du inte är klar med din utbildning vid sista anmälningsdag har du rätt att komplettera med betyg senare.

Du som inte har möjlighet att ladda upp kan istället skicka in dina papper med post. På Antagning.se hittar du adress för att skicka post eller rekommenderat brev.

Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett frivilligt prov som ger ytterligare en möjlighet att bli antagen till en utbildning i Sverige. Provet består av flera delar: Engelsk och svensk läsförståelse, ordkunskap, förmåga att tolka och hämta information ur diagram, tabeller och kartor, samt förmåga att tänka logiskt kring matematiska problem. Du kan göra provet både vår och höst på flera orter i Sverige. Läs mer om högskoleprovet.

Tekniskt/naturvetenskapligt basår

Om du saknar behörighet för att studera teknik och/eller naturvetenskap kan du läsa basåret. Basåret ger gymnasiebehörighet i biologi, fysik, kemi samt matematik och beroende på vad du sedan vill studera, väljer du kurser för att få den behörighet du behöver. Utbildningen garanterar dig sedan en plats på vissa utbildningar vid Umeå universitet eller Sveriges lantbruksuniversitet. Tekniskt-naturvetenskapligt basår på Umeå universitet.

Sök studiemedel i Finland

Som finsk medborgare kan du få studiestöd från Finland för universitetsstudier i Sverige. Studiestödet omfattar studiepenning (bidrag) och bostadstillägg (bidrag) samt studielån.

Läs om studiemedel i Finland.

Folkbokför dig i Sverige

Om du ska studera i Sverige i mer än ett år ska du vara folkbokförd här. Du anmäler detta till Skatteverket genom ett personligt besök på ett skatte eller servicekontor. Ta med dig ditt pass. Alla som folkbokförs i Sverige får ett personnummer som identitetsbeteckning. Personnumret får du av Skatteverket. Du behåller samma personnummer hela livet, det ändras inte även om du till exempel flyttar till eller från Sverige flera gånger.

Finsk studentförening i Umeå

Studentföreningen Finlandssvenska nationen vid Umeå universitet drivs av studenter och kan vara till hjälp i diverse frågor.

Läs mer på facebookgruppen FinlandsSvenska nationen i Umeå

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter. 

Senast uppdaterad: 2023-09-21