Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 22 februari 2021)
För att få läsa på universitetet eller högskolan måste du vara behörig för högskolestudier. Det betyder att du måste ha vissa förkunskaper för att klara av utbildningen. För alla utbildningar måste du ha det som kallas grundläggande behörighet och till många utbildningar behöver du även särskild behörighet. Vilka kraven är beror på vilken utbildning och utbildningsnivå du vill läsa på.
För att få läsa på universitetet eller högskolan måste du ha vissa förkunskaper för att klara av utbildningen. Här en kort film där studievägledare Richard Hartvik förklarar vad behörighet är.
Grundläggande behörighet har du om du har fullständigt betyg från
Beroende på vilket år du fick ditt betyg kan du även behöva ha läst vissa specifika kurser för att ha grundläggande behörighet. Läs mer om den grundläggande behörigheten och vad som gäller för de olika typerna av betyg på Antagning.se.
För många utbildningar måste du även ha särskild behörighet. Det betyder i de flesta fall att du måste ha läst vissa gymnasiekurser - till exempel naturvetenskapliga kurser för en civilingenjörsutbildning eller extra matematik för ekonomutbildningar. Det kan också innebära krav på att du har läst vissa högskolekurser, har arbetat tidigare eller skickar in arbetsprover. Möjligheten att bli behörig på annat sätt, genom reell kompetens, gäller även för särskild behörighet.
Om du inte har de behörigheter du behöver för att komma in på den utbildning du vill läsa, kan du komplettera din tidigare utbildning. Hur du kan komplettera din utbildning beror på vilken typ av behörighet du saknar:
För att få börja läsa ett program på avancerad nivå (master eller magister) måste du ha en examen om minst tre år på grundnivå. Du kan också vara behörig om du har motsvarande utländsk examen, eller motsvarande kvalifikationer.
För att läsa fristående kurser på avancerad nivå krävs att du har läst utbildning på grundnivå. Det finns alltså inget examenskrav.