Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Behörighet är dina förkunskaper

För att få läsa på universitetet eller högskolan måste du vara behörig för högskolestudier. Det betyder att du måste ha vissa förkunskaper för att klara av utbildningen. För alla utbildningar måste du ha det som kallas grundläggande behörighet och till många utbildningar behöver du även särskild behörighet. Vilka kraven är beror på vilken utbildning och utbildningsnivå du vill läsa på.

Vad är behörighet?

För att få läsa på universitetet eller högskolan måste du ha vissa förkunskaper för att klara av utbildningen. Här en kort film där studievägledare Richard Hartvik förklarar vad behörighet är.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet har du om du har fullständigt betyg från

  • gymnasieskola
  • komvux
  • folkhögskola
    eller
  • är behörig på annat sätt genom så kallad reell kompetens

Beroende på vilket år du fick ditt betyg kan du även behöva ha läst vissa specifika kurser för att ha grundläggande behörighet. Läs mer om den grundläggande behörigheten och vad som gäller för de olika typerna av betyg på Antagning.se.

Ny möjlighet att nå grundläggande behörighet 2022-2023

Vid två tillfällen fram till 2023 kan du som är minst 24 år och saknar grundläggande behörighet till högskolestudier skriva ett prov för att styrka din kompetens. Du kan läsa om det grundläggande behörighetsprovet på studera.nu.

Särskild behörighet

För många utbildningar måste du även ha särskild behörighet. Det betyder i de flesta fall att du måste ha läst vissa gymnasiekurser - till exempel naturvetenskapliga kurser för en civilingenjörsutbildning eller extra matematik för ekonomutbildningar. Det kan också innebära krav på att du har läst vissa högskolekurser, har arbetat tidigare eller skickar in arbetsprover. Möjligheten att bli behörig på annat sätt, genom reell kompetens, gäller även för särskild behörighet.

Saknar behörighet

Om du inte har de behörigheter du behöver för att komma in på den utbildning du vill läsa, kan du komplettera din tidigare utbildning. Hur du kan komplettera din utbildning beror på vilken typ av behörighet du saknar:

  • Om du behöver grundläggande och/eller särskild behörighet kan du läsa kurser på gymnasieskola, komvux eller folkhögskola.
  • Behöver du komplettera vissa typer av behörigheter kan du läsa en så kallad förutbildning. Saknar du särskild behörighet i naturvetenskapliga ämnen kan du läsa ett tekniskt-naturvetenskapligt basår. Särskild behörighet i naturvetenskapliga ämnen krävs till exempel för civilingenjörsutbildningar.
  • Universitetet eller högskolan kan även i vissa fall räkna dig som behörig trots att du inte uppfyller de angivna behörighetskraven, om du istället har reell kompetens.
  • Läs mer om reell kompetens.

Behörighet till utbildning på avancerad nivå

För att få börja läsa ett program på avancerad nivå (master eller magister) måste du ha en examen om minst tre år på grundnivå. Du kan också vara behörig om du har motsvarande utländsk examen, eller motsvarande kvalifikationer.

För att läsa fristående kurser på avancerad nivå krävs att du har läst utbildning på grundnivå. Det finns alltså inget examenskrav.

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.