Hoppa direkt till innehållet

Behörighet är dina förkunskaper

För att få läsa på universitetet eller högskolan måste du vara behörig för högskolestudier. Det betyder att du måste ha vissa förkunskaper för att klara av utbildningen. För alla utbildningar måste du ha det som kallas grundläggande behörighet och till många utbildningar behöver du även särskild behörighet. Vilka kraven är beror på vilken utbildning och utbildningsnivå du vill läsa på.

Film: Vad är behörighet?
Vad är behörighet?

För att få läsa på universitetet eller högskolan måste du ha vissa förkunskaper för att klara av utbildningen. Här en kort film som förklarar vad behörighet är, för dig som undrar.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet har du om du har fullständigt betyg från

  • gymnasieskola
  • komvux
    eller
  • folkhögskola.

Beroende på vilket år du fick ditt betyg kan du även behöva ha läst vissa specifika kurser för att ha grundläggande behörighet. Läs mer om den grundläggande behörigheten och vad som gäller för de olika typerna av betyg på Antagning.se. Du letar där reda på det som gäller just dig under rubriken Det här gäller för dig som gått... .

Särskild behörighet

För många utbildningar måste du även ha särskild behörighet. Det betyder i de flesta fall att du måste ha läst vissa gymnasiekurser - till exempel naturvetenskapliga kurser för en civilingenjörsutbildning eller extra matematik för ekonomutbildningar. Det kan också innebära krav på att du har läst vissa högskolekurser, har arbetat tidigare eller skickar in arbetsprover.

Saknar behörighet

Om du inte har de behörigheter du behöver för att komma in på den utbildning du vill läsa, kan du komplettera din tidigare utbildning. Hur du kan komplettera din utbildning beror på vilken typ av behörighet du saknar. Universitetet eller högskolan kan även i vissa fall räkna dig som behörig trots att du inte uppfyller de formella behörighetskraven, om du istället har så kallad reell kompetens.

Läs mer om alternativ för dig som saknar behörighet.

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt personuppgiftslagen