Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.

Böcker och e-böcker

På biblioteket har vi stora samlingar med facklitteratur i både tryckt och elektronisk form. Oavsett form söker du efter litteraturen i vår söktjänst. I samlingarna finns även skönlitteratur på flera språk och barnböcker. Äldre böcker finns i våra specialsamlingar och många äldre böcker finns också digitiserade.

Sök efter böcker i bibliotekets söktjänst

Sök först och begränsa sedan resultatet genom att välja resurstyp “Böcker”. E-böckerna hittar du genom att också välja “Finns som fulltext (online)”.

E-böcker

På biblioteket finns e-böcker från flera leverantörer som kan ha olika regler för nedladdning och utskrift. Information om vad som gäller för just den bok du vill läsa får du när du har sökt upp din bok i söktjänsten och tar fram fulltexten. När du skriver ut och kopierar ur e-böcker ska du alltid följa svensk upphovsrätt. Läs mer om upphovsrätt

Åtkomst till bibliotekets e-resurser
Åtkomst till bibliotekets e-resurser

Du som är student eller anställd når databaser, e-böcker och e-tidskrifter var du än befinner dig.

Kontakta biblioteket
Kontakta biblioteket

Här hittar du kontaktformulär, chatt, telefonnummer och adresser. Välkommen med din fråga!

Talsyntes för uppläsning av e-böcker

I pdf-läsaren Adobe Reader finns det en funktion som heter Read Out Loud. Du aktiverar denna genom att klicka på Visa i menyn och sedan välja Read Out Loud. I samma meny kan du också välja hur mycket av dokumentet som ska läsas upp (en enskild sida eller hela boken).

Instruktionsfilm på Youtube:
How to make speech pdf Adobe reader for free

Böcker som läses i Adobe Digital Editions (ADE), till exempel nedladdade böcker från Ebook Central, går inte att få upplästa eftersom ADE inte har samma Read Out Loud-funktion som Adobe Reader.

På din mobiltelefon eller läsplatta (Ios för Iphone och Ipad samt Android) finns det funktioner för talsyntes. På Youtube kan du söka efter instruktionsfilmer för just din telefon eller läsplatta. Sök på exempelvis "text to speech" och android eller iphone.

Kursböcker

På biblioteket finns obligatorisk kurslitteratur för program och kurser som ges vid universitetet. Det finns ett exemplar för läsning i biblioteket. Det finns också minst ett övrigt exemplar av boken, detta exemplar kan vara en tryckt bok eller en e-bok.

Kursböcker på Universitetsbiblioteket

Kursböckerna hittar du i vår kursbokssamling på entréplanet. De står i alfabetisk ordning efter författare eller titel utan ämnesindelning. Kursböcker som inte kan lånas hem har en röd remsa på bokryggen. I slutet av samlingen finns lexikon till hemlån.

Kursböcker på Medicinska biblioteket

På Medicinska biblioteket finns kurslitteratur för dig som läser en utbildning vid medicinska fakulteten. Kursböckerna står tillsammans med övrig litteratur på respektive ämne. Kursböcker som kan lånas hem har en grön prick på bokryggen. Kursböcker som inte kan lånas hem har en röd prick på bokryggen.

Kursböcker på UB Konstnärligt campus

På UB Konstnärligt campus finns kurslitteratur för dig som studerar konst, arkitektur och design. Kursböcker står på en egen hylla och de som inte kan lånas hem har en röd remsa på ryggen.

Ny litteratur

Ett urval av böcker som vi har köpt in eller förvärvat genom pliktleveranser skyltas på våra hyllor för nyheter.

Material i magasin

De flesta av bibliotekens magasin är öppna för besökare så att du själv kan hämta materialet som är placerat där.

Vissa material finns i slutna magasin:

Våra specialsamlingar förvaras i slutna magasin och beställs fram via ett särskilt formulär.

Material med placeringen Per F förvaras i slutet magasin. Kontakta informationsdisken så hjälper vi dig att plocka fram det du behöver.

Äldre litteratur

Specialsamlingar
Specialsamlingar

Våra specialsamlingar har skapats inom vissa ämnen eller av särskilda personer. Här ingår också äldre böcker.

Äldre alfabetiska katalogen
Äldre alfabetiska katalogen

Äldre alfabetiska katalogen är bibliotekets gamla kortkatalog med material från före 1975.