Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

Huvudmenyn dold.

Samverkande och intelligenta inbyggda system

Forskargrupp Vi ser idag en revolution i användningen av artificiell intelligens och autonoma system, där maskiner som ska underlätta såväl vårt arbete som vår vardag blir allt mer självständiga. Där det förr behövdes stora datahallar för att skapa intelligenta system blir intelligensen i framtidens system i allt högre grad redan inbyggd i de ”saker” vi omger oss i vår närhet och vardag.

För att införa denna form av distribuerad intelligens ända ut till nätets rand så behöver vi utveckla bättre algoritmer för distribuerad intelligens och effektivare datorarkitekturer för maskinintelligens i inbyggda system.
Det är också viktigt att kommunikationen mellan alla dessa system är tillförlitlig, så att systemen blir så säkra och robusta som möjligt. Vi i gruppen forskar på alla aspekter av “samverkande och intelligenta inbyggda system” och de byggstenar som ett autonomt och intelligent system behöver för att agera i den fysiska verkligheten, såsom sensorer, kognition, och aktuatorer.

Forskningsledare

Översikt

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Forskningsområde

Elektroteknik och systemteknik

Forskningsprojekt

Journal of systems architecture, Elsevier 2021, Vol. 116
Ren, Keni; Bernes, Gun; Hetta, Mårten; et al.
Microprocessors and microsystems, Elsevier 2020, Vol. 72
Savas, Süleyman; Ul-Abdin, Zain; Nordström, Tomas
International Journal of Distributed Sensor Networks, Sage Publications 2020, Vol. 16, (5)
Ren, Keni; Karlsson, Johannes; Liuska, Markus; et al.
IEEE Access, IEEE 2020, Vol. 81, (1) : 57967-57996
Rezk, Nesma; Purnaprajna, Madhura; Nordström, Tomas; et al.
2019 24th IEEE International Conference on Emerging Technologies and Factory Automation (ETFA), IEEE 2019 : 1764-1767
Nordström, Tomas; Kunert, Kristina
Distributed, ambient, and pervasive interactions : 536-546
Ren, Keni; Hourunranta, Jani; Tolonen, Joni; et al.
SNCNW 2012 ( the 8th Swedish National Computer Networking Workshop), June 7-8, 2012
Ren, Keni; Karlsson, Johannes
2011 IEEE International Conferences on Internet of Things and Cyber, Physical and Social Computing, Los Alamitos: IEEE Computer Society 2011 : 744-747
Ren, Keni; Karlsson, Johannes; Li, Haibo
Proceedings of ACM Multimedia 2010 - Brave New Ideas, 25-29 October 2010, Firenze, Italy. : 1269-1274
Fahlquist, Karin; Karlsson, Johannes; Ren, Keni; et al.
Proceedings of the 1st IEEE/ACM Internet of Things Symposium, 18-20 December 2010, Hangzhou, China.
Karlsson, Johannes; Ren, Keni; Li, Haibo