Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 15 april 2021)

Nedströms laxvandring i utbyggda älvar

Doktorandprojekt inom Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Johan Leanders projekt fokuserar på laxens nedströmsvandring och hur denna påverkas av vattenkraftverk i utbyggda älvar.

Doktorand

Johan Leander
Doktorand

Projektöversikt

Projektperiod:

2017-04-01 2021-04-01

Företagsforskarskolan 50% / Vattenfall AB 50 %

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG), Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Forskningsområde

Ekologi

Projektbeskrivning

Min forskning handlar om hur vattenkraft påverkar laxens vandring mellan reproduktionsområden i älvar och den huvudsakliga tillväxten till havs. Jag fokuserar på nedströmsvandringen som Atlantlaxen (Salmo salar) genomför både som juvenil och adult.

Genom laboratorieförsök i strömvattenakvarium och högupplösta telemetristudier i naturliga älvar studerar jag möjligheterna att leda laxen till alternativa vägar runt vattenkraftverk för en skonsammare passage.

I min anställning vid Umeå universitet är jag även en del av Företagarforskarskolan vilket innebär att jag har en extern samarbetspartner. I mitt fall är detta Vattenfall AB som genom projektet vill få ökad kunskap om fiskens rörelser vid vattenkraftverk och hur man bäst kan förbättra chanserna för skonsammare fiskpassager i framtiden.

Vill få öring, röding och lax att trivas som fisken i vattnet

Företagsskolans Johan Leander och Sven Norman samlar in experimentella data under den intensiva fältperioden.