Forskningsprojekt
Uppföljningen av strokepatienter i Sverige har brister. Men ett nytt verktyg kan visa vägen mot en bättre och mer jämlik strokerehabilitering. Här hittar du information om hur en akademiskt driven, nationell, pragmatisk randomiserad kontrollerad multicenterstudie går till för att ta fram en kostnadseffektiv lösning.
Denna studie utvärderar effekten av det digitala uppföljningsverktyget Rehabkompassen® för att identifiera rehabiliteringsbehov hos strokepatienter i Sverige genom en randomiserad kontrollerad prövning. Verktygets påverkan på patienternas självständighet och sociala delaktighet, samt användarnas upplevelser och kostnadseffektivitet, kommer att bedömas vid 12 månader efter insjuknandet.
Stroke är idag den vanligaste orsaken till funktionsnedsättning hos vuxna, med stora samhällskostnader till följd. För att identifiera enskilda patienters behov av rehabilitering har Socialstyrelsen i sina senaste riktlinjer rekommenderat strukturerad uppföljning av alla strokepatienter. I dagsläget saknas dock sådan uppföljning. För att bemöta dessa utmaningar har vi nyligen skapat Rehabkompassen®, ett unikt och digitalt grafiskt uppföljningsverktyg.
Syfte och målsättning
Studiens övergripande syfte är att avgöra om Rehabkompassen®, i kombination med ett kliniskt besök och genom en mer individanpassad rehabilitering, leder till förbättrad funktion, aktivitet och hälsorelaterad livskvalitet hos personer med stroke. Vidare kommer metodens kostnadseffektivitet utvärderas.
Metoder
En pragmatisk randomiserad kontrollerad multicenterstudie kommer att genomföras under år 2022–2026 i minst fyra regioner och med 14 deltagande kliniker i olika delar av Sverige. Varje deltagare (n = 1106) får efter sitt strokeinsjuknande två kliniska besök, vid 3- och 12 månaders uppföljning. Vid 3-månadersbesöket kommer strokepatienterna att få ett kliniskt besök antingen med Post-Stroke Checklista (kontrollgrupp, n = 553) eller med Rehabkompassen® (interventionsgrupp, n = 553). Vid 12-månadersbesöket kommer alla patientdeltagare att få ett kliniskt besök med Rehabkompassen®. Verktygets nytta med avseende på patientens aktivitet och livskvalitet, likväl som dess hälsoekonomiska effekter, kommer att bedömas med relevanta statistiska metoder.
Nyttiggörande
Vår hypotes är att Rehabkompassen® kommer bidra till en patientanpassad rehabilitering som förbättrar vardagsaktivitet, delaktighet och livskvalitet bland strokepatienter på ett kostnadseffektivt sätt. Ett användande av verktyget inom strokevården skulle i sin tur bidra till att minska sjukdomens omfattande samhällskostnader.