"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-05-08

Perspectives bjuder in till livepodd med forskare från Umeå universitet

NYHET Det har blivit dags för det tredje evenemanget i Umeå universitets nya konferens- och eventserie Perspectives, som utforskar olika perspektiv på högaktuella ämnen. Denna gång väntar liveinspelning av podcasten Regionpodden inför publik i Rotundan, med två av universitetets forskare som ska samtala om samhällsomvandlingen i norr.

Text: Evelina Åberg

Regionpodden är Region Västerbottens podcast om hållbar regional utveckling. Gemensamt med Umeå universitets konferens- och eventserie Perspectives, kretsar podden kring den omställning som norra Sverige är mitt i. 

– Hur ska norra Sverige växa och utvecklas hållbart? Vi pratar mycket om kompetensförsörjning, platsens betydelse, samhällsutveckling, besöksnäring, digitalisering och påverkansarbete, i relation till nationell nivå och EU-nivå. Podden riktar sig till alla som har ett samhällsengagemang och på något sätt är med och driver omställningen, som politiker, tjänstepersoner, organisationer och företagsledare, säger Elin Leyonberg, producent och programledare för Regionpodden. 

Elin har bakgrund som journalist och programledare, och driver sedan 2019 eget produktionsbolag som bland annat producerar podcasts. Regionpodden har funnits i snart två år och är uppe i cirka 40 avsnitt. 

Forskning om samhällsomvandlingen

Den 17 maj spelas podden in inför publik i Rotundan i Universum, med två av Umeå universitets forskare som gäster: Madeleine Eriksson, universitetslektor vid Institutionen för geografi, och Magnus Lindmark, professor vid Enheten för ekonomisk historia. 

Madeleine Eriksson forskar om bilder av Norrland, hur dessa produceras och varför. De pågående investeringarna utgör en unik möjlighet att studera vilka diskursiva effekter de kan ha på representationer av Norrland. Magnus Lindmark forskar i sin tur om de historiska aspekterna av den gröna industrialiseringen i Norrland, om vilka drivkrafter som funnits bakom investeringsbesluten och jämförelser med tidigare industrialiseringsprojekt i Norrland. 

– Vi ska prata om den gröna industrialiseringen i norra Sverige, vilka drivkrafter som ligger bakom och om vi står mitt i en fjärde industriell revolution eller inte. Hur ser vi på oss själva och hur ser andra på norra Sverige?, berättar Elin Leyonberg. 

Evenemanget är öppet för alla, och publiken kan förvänta sig en del interaktiva inslag. 

– Det är alltid roligt att podda inför publik och vi ska även försöka få in publiken i samtalet, där de ges möjlighet att tycka till men också ställa frågor.

Det inspelade poddavsnittet läggs sedan ut för lyssning i efterhand, på plattformar där poddar finns, den 18 maj.

Perspectives

Perspectives är en konferens- och eventserie vid Umeå universitet som utforskar olika perspektiv på högaktuella ämnen. Fokus är att skapa ett forum för möte mellan forskare och beslutsfattare, samhällsaktörer, politiker och näringsliv, med mera. 
 
Arrangemangen görs i olika storlek och form och avslutas med en stor konferens, som 2023 sker mellan 30 november och 1 december där dag två är öppen för intresserade. Varje år fokuserar på ett tema, för 2023 är temat ”samhällsomvandling i norr”.