"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-02-16 Uppdaterad: 2024-03-12, 10:22

Stora språkmodeller (LLM) för effektiv datahantering – ny sommarkurs

NYHET Alla pratar om ChatGPT och de stora språkmodellerna – Large Language Models. Men kan tekniken användas för att t ex effektivisera en arbetsprocess eller värdet på en aktieportfölj? I sommar får IT-specialister och studenter möjlighet att djupdyka i området. – Vi kommer att utforska modellernas neurala nätverk, deras beståndsdelar, processer och arbetsflöde, säger universitetslektor Michael Minock vid Umeå universitet.

Chat GPT kom och slog världen med häpnad. Äntligen fanns ett system som vi faktiskt kan "prata" med! Stora språkmodeller började sedan tillämpas i en rad projekt, världen över. Men hur kan ett svenskt företag utnyttja och integrera tekniken i sina egna system? Den kunskapen vill Michael Minock, universitetslektor vid institutionen för datavetenskap dela med sig av. Han forskar och undervisar i bland annat AI, naturliga språkgränssnitt, kunskapsrepresentation och databaser. 

När stora modeller möter databaser 

"Stora språkmodeller (LLM:er) inom datahantering", som kursen heter, är helt unik kurs och svarar på ett kompetensbehov. Syftet är att skapa förståelse för hur den nya tekniken fungerar och vad som händer när stora språkmodeller möter databaser.

– Går man kursen, kommer man att lära sig hur LLM fungerar och vad som händer när tekniken möter ens egna datatillgångar och hur man kan använda LLM för att lösa problem inom datahantering. Vi gör helt enkelt en djupdykning i neuronnätverk, deras beståndsdelar, processer och arbetsflöde, säger Michael Minock.

Sommarkursen riktar sig till IT-specialister, programmerare och IT-ansvariga liksom studenter, med rätt behörighet. Den hålls på engelska via Zoom, vilket möjliggör att plugga på den ort man befinner sig i. 

Anmäl dig till kursen

Läs mer om kursen "Stora språkmodeller (LLM:er) inom datahantering" och anmäl dig här, senast den 15 mars.

Maximera nyttan av LLM

Fokus ligger på dynamiska fakta – t ex väderdata, värdet på en aktieportfölj eller invecklade detaljer i en pågående affärsuppgörelse eller arbetsprocess. 

– Går det att använda tekniken bakom stora språkmodeller för att enklare få en överblick av sin data, svara på frågor eller kalkylera resultat? Och kan LLM hjälpa till att integrera databaser? Vi siktar bortom "hypen" och frågar oss hur vi verkligen kan maximera nyttan av LLM:er inom datahantering, säger Michael Minock. 

Utveckla din kompetens

De som läser kursen kommer att kunna bygga upp och lösa maskininlärningsproblem, sätta upp och köra maskininlärningsmodeller och koppla språkmodeller till databaser. 

– En sommarkurs kan inte ge heltäckande svar men  en grundläggande förståelse och du utvecklar en kompetens inom området. Den här tekniken kommer att ha en djupgående effekt på ekonomi och samhälle, så det gäller att hänga med, säger Michael Minock. 

Michael Minock
Universitetslektor
E-post
E-post

Michael Minock började programmera vid 14 års ålder. Han doktorerade i datavetenskap vid UCLA, 1997. Under sin långa karriär har han arbetat som programmerare, IT-konsult och inom försäljning. Idag är han lärare vid Umeå universitet och KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, samt koordinerar EU-projektet Spacebook. Han är också PI, forskningsledare för ett fyraårigt VR-projekt samt grundare av ett start-up, C-Phrase Technologies AB.